Decos: op weg naar een digitale wereld
Bij papierloos kantoor Decos moet je eerst door een roze ballenbak om de printer te bereiken. Dat past helemaal bij het duurzame beleid van eigenaar Paul Veger. "Als innovatief bedrijf heb je helemaal geen papier nodig", vindt hij.

Bedrijf: Decos
Ondernemer: Paul Veger (51)
Werkplek: Futuristisch kantoorgebouw in Noordwijk
Aantal medewerkers: 185, waarvan 65 in Noordwijk en 120 in India
Omzet: ruim 10 miljoen euro

Gezin: Een vrouw en twee kinderen (18 en 15)
Favoriete film: Star Wars
Favoriete maaltijd: Paella
Favoriete vakantieplek: Côte d’Azur

“Ik geloof dat we een nieuwe, digitale wereld betreden. De veranderingen en innovaties volgen elkaar steeds sneller op. Dat zie je bijvoorbeeld aan alle iPhones, steeds weer een nieuw model. We moeten afscheid nemen van de oude wereld als Nederland een innovatieland wil blijven.”

Zero tolerance

In die nieuwe wereld is geen papier nodig, volgens Paul. Daarom heeft hij drie jaar geleden bij softwarebedrijf Decos een zero tolerance-beleid voor papier ingesteld. “Geen prullenbakken, visitekaartjes of papieren arbeidscontracten. Alles is digitaal hier”, vertelt Paul. “We besparen daarmee een kwart boom per medewerker, bijna twintig bomen per jaar.”

Schone auto’s

Daar houdt het duurzame beleid van Decos niet op. “Medewerkers krijgen geen auto van de zaak meer met een verbrandingsmotor. We kopen alleen nog elektrische of hybride auto’s en hebben hiervoor oplaadpalen op het parkeerterrein geplaatst. Die zijn goed zichtbaar en op die manier proberen we mensen te inspireren om ons duurzame beleid te volgen.” Ook vind je op het kantoor in Noordwijk geen kasten, papierbakken of postvakjes. Alles wordt opgeslagen in de cloud.

Leverancier zonder papier

Leveranciers die met papieren facturen en correspondentie werken, hoeven niet bij Decos aan te kloppen. “We zoeken ook onze leveranciers uit op papierloos werken. Een leverancier moet dus alles digitaal kunnen doen. We hebben al een aantal keer meegemaakt dat leveranciers hierdoor overschakelen naar digitaal werken.”

Roze ballenbak

Het gebeurt toch wel eens dat er een brief binnenkomt. Die wordt dan direct teruggestuurd naar de afzender met het verzoek om geen brieven meer te versturen. “Alleen voor de Belastingdienst moeten we een uitzondering maken, want je bent verplicht om je administratie op orde te hebben en dat kan nog niet volledig digitaal. Hierdoor kan het dus voorkomen dat een medewerker iets moet inscannen. Daar heeft de administratie-afdeling een grapje voor bedacht. Mocht je toch een aanbesteding moeten uitprinten of inscannen, dan moet je door een roze ballenbak naar de printer toe. Dat houdt de meesten wel tegen, want je wordt ook uitgelachen door je collega’s.”

Lees het volledige interview met Paul Veger in tijdschrift De Zaak. Wil je een gratis proefexemplaar ontvangen? Maak een account aan via MijnZaak en vraag een proefexemplaar aan.

Vraag een gratis proefexemplaar aan!

Zakelijke autoverzekering
Uitgebreide dekking, een uitstekende service en extra exclusieve collectieve korting via De Zaak. Benieuwd hoeveel jij kan besparen?
Help de slachtoffers en doneer
Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens.
Lees ook…
Heel de wereld kijkt geschokt naar wat zich afspeelt in Oekraïne. Massaal spreken wij onze steun uit voor Oekraïne en zoeken we naar mogelijkheden om…
Er zit een generatie tussen, toch vonden deze mannen elkaar en zowaar in circulaire keukens. Zeventigplusser Cees van Nispen had het idee, de…
Tonio de Beer is oprichter en eigenaar van Iron Man Wasserij & Stomerij in Bussum. Zijn team bestaat uit 8 medewerkers, onder wie een jonge vrouw met…