Categorieën

Kiezen of delen: Marina van Rossum

Ondernemen is ook lastige keuzes maken. In deze rubriek maken we het heel zwart of wit. De redactie legt leden van De Zaak lastige dilemma's voor. In aflevering 3: Marina van Rossum van De Blijmaker.

1. Donald Trump of Kim Jung-Un?

“Donald Trump omdat hij heeft bewezen dat hij durft te falen door een beslissing te nemen. In de politiek en als ondernemer. Hij kijkt verder dan de directe gewenste mogelijkheden. Hoewel ik het zeker niet altijd met hem eens ben, kan ik die ‘drive’ wel volgen.”

 

2. Fortuna Sittard of Ajax?

“Dan kies ik voor Fortuna Sittard, omdat ze spelers met kwaliteiten in de samenwerking met Ajax de ruimte geven om te leren en zich te ontwikkelen tot sportidolen. Door je eigen identiteit te ontwikkelen weet je waar je de samenwerking kunt opzoeken zodat je sterker, slimmer en gemotiveerder de ‘strijd’ kunt aangaan met de grote wereld.”

 

3. Evolutie of schepping?

“De evolutie geeft ons inzichten in het ontstaan van alles en iedereen, ook in het scheppingsverhaal. Verhalenvertellers staan aan de basis van onze eerste boeken, films, theaterstukken en muziekstukken. Alles is ooit met een idee begonnen. Veel van die ideeën zijn door de evolutie succesvol geworden of uitgegroeid tot iets anders of beters.”

Marina van Rossum = De Blijmaker

De Blijmaker is een ondernemende sparringpartner die de taal van een ondernemer spreekt. De Blijmaker biedt ondernemers een frisse kijk en deskundig advies op hun zaak.

Meer weten?

  • Bekijk het profiel van Marina in MijnZaak

4. Wetenschap of geloof?

“De wetenschap verklaart vele inzichten waarmee je het oneens of eens kunt zijn. Het bezorgt geen oorlogen en vetes die evolueren tot heuse volksverhuizingen. Ergens in geloven is daarentegen iets persoonlijks en heeft te maken met eigen inzichten en kwaliteiten.” 

 

5. V&D of Intertoys?

“De V&D was toonaangevend in de hoogtijdagen en toegankelijk voor iedereen. Het was een prominent aanwezig warenhuis waar je voor elke ruimte in je huis iets kon kopen. Nu, in de digitale wereld, is de webshop weer terug in de omloop. Dat doet me goed.”

6. Boek of film?

“Bij een boek is de belevenis heel persoonlijk. Je kunt als lezer zelf de beelden vormen bij de personages en verhaallijnen. Door deze verbeelding ontstaan bij mij ook nieuwe bedrijfsideeën, die soms wel of soms niet slagen. Een boek lezen stimuleert bij mij het ‘anders denken’.”

 

7. Koffie ontvangen van je werknemers of koffie halen voor je werknemers?

“Werknemers zijn het hart van organisaties. Dus koffie halen voor hen is een blijk van waardering, zoals ook klanten en leveranciers de koffie voorgezet krijgen tijdens de fysieke samenwerking. Door even stil te staan bij de dorstige behoefte van je teamlid, heb je ook even persoonlijk contact. Hierdoor ontstaat een wederzijdse waardering en uitwisseling in het hier en nu.”

8. Een vijfsterrenrestaurant of daghap in een betaalbare eettent?

“De sterren geef ik het liefst zelf aan het gerecht, de bediening én het gezelschap. Dus ik ga voor een daghap in een betaalbare eettent. Stilstaan bij je voedsel en genieten van het gezelschap is belangrijker dan alle andere opsmuk.”

 

9. Leiden of dienen?

“Leiden: door je team te leiden naar de gemaakte doelstellingen, dien je hem/haar in zijn/haar ontwikkeling en creëer je blije mensen. Dat doe ik graag als De Blijmaker! Leiders worden zo af en toe nog geboren. Hoewel ze ook kunnen opstaan of ontstaan uit samenwerkingen en aangeleerde inzichten.”

 

10. Belastingdienst of Kamer van Koophandel?

“Bij de Belastingdienst zijn de regels duidelijk. De wetgeving wordt uitgevoerd, veelal in overleg en met een persoonlijke benadering. De KvK past bij de start van een onderneming bepalingen en meningen toe bij een inschrijving. Dat vind ik vager. De Belastingdienst is duidelijker.”

 

11. Idealisme of realisme?

“Ondernemers helpen de blinde vlek(ken) visueel te maken, is voor mij als Blijmaker mijn passie. Ik geef die blijdschap op een realistische manier door aan een onrustige ondernemer. Idealisme is een ‘lieverkoekje’ dat je niet kunt afdwingen. Je kunt het wel zelf realiseren door helder en duidelijk je doelen te omschrijven.”

 

12. Coulance voor een wanbetaler of duimschroeven aandraaien?

“Coulance voor een wanbetaler bij eerste dag van verstrijken van de termijn. Vraag hem/haar waarmee je kunt helpen, want jouw verwachting is niet uitgekomen. Door het gesprek samen te voeren, kom je verder in een duurzame samenwerking.”

 

13. Freddy Mercury of Michael Jackson?

“Een man met inzichten in tonen, gebruik van instrumenten en het samenstellen van muziek met teksten. Dat was Freddy Mercury. Michael Jackson was een uitzonderlijk talent dat de weg kwijt raakte omdat anderen te veel met hem aan de haal gingen. Hij bleef helaas een kind in de grote boze mensenwereld.”

 

14. Delegeren of zelf de touwtjes in handen nemen?

“Zelf de touwtjes in handen nemen. Dan kan ik een visie creëren naar eigen beeld en vorm, mede-creatoren aantrekken en daarna overdragen en delegeren. Als ik hier met ondernemers over praat, dan merk ik dat velen het moeilijk vinden om iets los te laten. Delegeren is niet loslaten, delegeren is vertrouwen geven en respect ontvangen.”

 

15. NPO of RTL?

“Zonder reclames kijken naar een uitzending is zoveel prettiger dan iedere keer uit het verhaal gehaald worden omdat onze hersens (schijnbaar!) overprikkeld moeten worden met aankoopargumenten van onzinnige attributen. Daarom kies ik heel duidelijk voor NPO. En daarom kies ik liever voor een boek dan tv. Ik wil zelf een rustmoment of overdenkingsmoment bepalen om alle verkregen input te verwerken.”

Tekst: Ido Dijkstra

Foto’s: De Blijmaker, Studio Cyril

Lees ook…
Werken als zelfstandige deden Hedy (50) en Sven (52) los van elkaar al langer. Gedreven door vragen uit hun omgeving maken ze nu samen vlechtwerk van…
Bij een prijsvraag voor een tiny house kreeg hun ontwerp zulke positieve reacties, dat de vier bedenkers ermee verder wilden. Als samenwerkingsvorm…
Als pizzabezorger maakte Hajo Bertrand kennis met de bezorg- en afhaalbusiness. Na diverse avonturen als franchisenemer begon hij zijn eigen sushi…