Categorieën

Luister naar een vraaggesprek met Willem Overbosch in de rubriek Zakendoen met bij BNR.

De verklaring arbeidsrelatie (VAR) gaat op de schop. Staatssecretaris Eric Wiebes (Financiën) vindt dat de verantwoordelijkheid voor de werkrelatie niet meer alleen bij de zzp’er moet liggen, maar ook bij de opdrachtgever.

Bang voor schijnzekerheid

De VAR-regeling zorgde voor schijnzekerheid, omdat zzp’ers bij het aanvragen van de VAR van de Belastingdienst al aan een aantal voorwaarden moesten voldoen die pas uitgevoerd konden worden in de praktijk. Zo moest je voor een VAR-wuo voor minimaal drie verschillende opdrachtgevers per jaar werken. Haalde je dit aan het einde van het jaar niet, dan werd je VAR ingetrokken en kreeg je flinke naheffingen.

Van BGL naar DBA

In eerste instantie bedacht Wiebes daarom de Beschikking Geen Loonheffingen (BGL). Hier kwam vanuit de zzp-wereld zoveel kritiek op, dat dit plan van tafel werd geveegd. Het zou teveel administratieve rompslomp met zich meebrengen. Het nieuwe plan is dus de wet DBA (Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties).

De wet houdt in dat je als zzp’er samen met je opdrachtgever eenvoudige modelovereenkomsten invult, waardoor je beiden verantwoordelijk wordt voor de arbeidsrelatie. Per branche wordt er een aantal modelovereenkomsten opgesteld, die je van de website van de Belastingdienst kunt downloaden. Omdat deze overeenkomsten eind vorig jaar nog niet af waren, werd het ingaan van de wet verschoven. De wet is nu ingegaan op 1 mei 2016.

Overgangsperiode

De Belastingdienst wil zelfstandig ondernemers de tijd geven om zich goed voor te bereiden op de veranderingen, daarom hanteert zij een coulanceperiode tot 1 mei 2017. Tot die tijd houdt de Belastingdienst wel toezicht, maar worden er geen handhavingsmaatregelen toegepast.
Althans, als je een bonafide bedrijf hebt. Bedrijven die door de Belastingdienst toch al in de gaten werden gehouden in verband met mogelijke schijnconstructies, kunnen er op rekenen dat zij vanaf 1 mei 2016 onmiddellijk gecontroleerd zullen worden!

Wat te doen als opdrachtgever?

Als jij regelmatig met freelancers werkt of wil gaan werken, heb je dus nog tot 1 mei 2017 om je bedrijfsvoering op de nieuwe wetgeving in te richten. Tot nu toe volstond een VAR-verklaring van de freelancer, maar vanaf 1 mei moet je dus samen een modelovereenkomst invullen voor je gaat samenwerken. Bij de Belastingdienst zijn al diverse algemene modelovereenkomsten, voorbeeld- en individuele overeenkomsten te downloaden.
Dit artikel is voor het laatst bijgewerkt op 28 september 2016.
Lees ook…
Bij een prijsvraag voor een tiny house kreeg hun ontwerp zulke positieve reacties, dat de vier bedenkers ermee verder wilden. Als samenwerkingsvorm…
Heel de wereld kijkt geschokt naar wat zich afspeelt in Oekraïne. Massaal spreken wij onze steun uit voor Oekraïne en zoeken we naar mogelijkheden om…
Vier jaar sleutelden de oprichters aan Loqed, een slot dat je met je smartphone bedient en in 2020 op de markt kwam. Pierre van den Oord en Jeroen van…

top 11 Must Read Belastingtips 2023

Belangrijkste Belastingwijzigingen + Adviezen 2023 om zeker te zijn van maximaal belastingvoordeel.