Elkaar steunen en niet beconcurreren is volgens hen het recept voor een vitale middenstand in hun dorp Mijdrecht. Dus weten 'zelfs' huidspecialiste Périne Heerooms en Jeroen Vergouw van het Chocoladehuisje elkaar te versterken. "We zijn eigenlijk heel verschillend, maar ook weer niet."

Périne Heerooms (51)
Jeroen Vergouw (42)
Ze begon haar schoonheidssalon in 1992 vanuit huis. Inmiddels telt Instituut Périne vijf medewerkers en huist op een industrieterrein in Mijdrecht. Ondernemer en huidspecialiste Périne Périne won in 2013 in studio 21 in Hilversum de Beauty Award voor de beste salon van Nederland. De jury erkende haar visie, durf en ondernemerschap. Vorig jaar opende ze in hetzelfde pand een Skin Concept Store met door haar persoonlijk en zorgvuldig geselecteerde producten om niet alleen de huid maar ook de wereld te verbeteren. 
Aan de dorpsstraat runt Jeroen sinds begin 2019 zijn speciaalzaak, Het Chocoladehuisje Mijdrecht met vier oproepkrachten. Hij betrekt zijn assortiment van meerdere chocolatiers, die werken met het Belgische topmerk in chocoland, Callebaut. Naast verkopen via de webshop en in de zaak, biedt deze ervaren horecaman ruimte om ter plekke te genieten. Naast drankjes en hapjes, is er natuurlijk chocolademelk. Naast chocoplateaus is de tapas hightea populair, ook voor team- en bedrijfsuitjes. 
Ondernemersmotto: “Wie stappen zet, gaat vooruit.”
Ondernemersmotto: “Hard vallen is helemaal niet erg; blijven liggen wel.”

Périne Heerooms (51) runt ruim twintig jaar een salon in huidverbetering. Vorig jaar opende ze in het verlengde van haar Instituut Périne een winkel met duurzame producten (‘beauty en lifestyle wannahaves’) die de huid en de wereld verbeteren.

“Een al langer gekoesterde wens, uitgewerkt met trendanalist Christine Boland”, vertelt Périne met trots over haar nieuwe zaak, de Skin Concept Store, op de begane grond van de salon.

“We zien kansen, geen beren.”

Elk kwartaal kent een thema, zoals bijvoorbeeld detox of de overgang, met bijpassende artikelen. “Met plek voor drie items van winkeliers uit het dorp”, legt ze de opzet uit. “Omdat ik erin geloof dat je elkaar beter kunt steunen dan beconcurreren.”

Zaken aanpakken

Dat uitgangspunt meende Périne te herkennen in het Chocoladehuisje Mijdrecht. Als klant complimenteerde ze de eigenaar met hoe hij de zaken aanpakte. “Dat viel op”, herinnert Jeroen Vergouw (42) zich. “We raakten aan de praat en zo ontdekte ik hoe zij er als ondernemer in zit.”

Ze vonden elkaar in hun creativiteit en lef. “We enthousiasmeren en inspireren elkaar”, lacht Périne naar Jeroen, op afstand van elkaar achter de laptop voor dit videogesprek. “Het valt nooit stil tussen ons.” 

“Niet vanuit je hoofd, maar vanuit je hart samenwerken.”

Maar ja, wat moet een chocoladezaak met een schoonheidssalon annex winkel en vice versa? “Niets”, lacht Jeroen. “Het gaat om de mensen, de ondernemers, erachter: wat zou je met elkaar kunnen doen?”

Hun antwoord: een reep pure Oegandese Fairtrade chocola van tachtig procent met een speciale wikkel van Périne Skin Concept Store. Met antioxidanten goed voor de huid en gemaakt van duurzame chocolade, past deze reep prima in Pérines winkel. 

Geen contract, wel een afspraak

Ze werken samen met gesloten beurs: producten ruilen of inleggen tegen dezelfde verkoopwaarde. De marges op hun producten zijn ook vergelijkbaar. “Zo maakt het ook niet uit wie het verkoopt”, legt Jeroen uit.

“Wie verkoopt, houdt de marge.” Ze werken samen zonder contracten. “Een ‘heren’-akkoord”, knipoogt Jeroen naar Périne. “Op tijd aangeven als iets niet werkt of niet naar je zin is”, vat hij de kern van hun afspraak samen. 

Door producten van elkaar te etaleren -ook op social media- en te combineren, maken ze hun samenwerking zichtbaar. Vergouw: “Klanten, die zien dat Périne en ik samenwerken, lopen nu sneller bij de ander binnen.”

“We enthousiasmeren en inspireren elkaar.”

Périne beaamt dat de samenwerking met het Chocoladehuisje voor haar drempelverlagend werkt. Zij bedient een hoger klantsegment. “Ik krijg regelmatig mensen in de winkel, die me de groeten van Jeroen doen.”

“En haar klanten besteden goed bij mij”, legt Vergouw uit hoe ze elkaar versterken. “Omdat Périne voor kwaliteit staat, vertrouwen ze haar keuze om met mij samen te werken.” Lachend concludeert hij: “We zijn eigenlijk heel verschillend, maar ook weer niet.” 

Naamsbekendheid en extra etalage

Périne heeft oog voor het gezamenlijke dorpsbelang: “Je moet het elkaar gunnen. Op die manier houd je de middenstand in het dorp sterk.” Jeroen knikt instemmend: “We moeten het hier met elkaar doen. Mensen waarderen dat en houden van een positieve vibe”, schetst hij de opwaartse spiraal sinds hun samenwerking.

“Daar willen mensen graag bij horen, aan meedoen.” Sowieso wordt er in het dorp over gepraat. “Omdat we mensen samenbrengen”, is Périne overtuiging. Niet alleen klanten, maar ook collega-winkeliers. 

Beide ondernemers werken met meerdere winkeliers samen. “Dat komt omdat we kansen zien”, verklaart Jeroen. –“En geen beren”, vult Périne hun gedeelde kijk op zaken aan. Zo wordt de chocolade bij Jeroen op Blond-servies gepresenteerd van Trendshop Cissy, die op zijn beurt chocolade verkoopt.

“De winst zit ‘m niet in de aantallen maar in de mensen.”

“De omzet is met duizend euro per week gestegen”, zegt Jeroen enthousiast. Zijn zaak is maandag en dinsdag gesloten. Toch is zijn chocolade zeven dagen per week te koop, dankzij de samenwerking met en verkooppunten bij Périne en de Trendshop.

Périne liet speciale folders maken voor een modezaak in Mijdrecht. Wie er voor honderdvijftig euro kleding koopt, wordt bij Instituut Périne gratis opgemaakt. “Zo hebben zij hun klanten een cadeautje te bieden”, legt ze uit. “En krijg ik mensen in de salon, die er goed uit willen zien. Dan is het aan ons team om van hen klanten te maken.”

En toen ze in haar winkel het detox-thema had, bood ze naast ontgiftende thee en trendy mokken, ook drie boektitels aan. “Uitgezocht door de plaatselijke boekhandel Mondria. Na afloop rekenden we af tegen inkoopprijs. En klanten die iets anders zochten of nog naar die titels van toen vragen, verwijs ik door naar de boekhandel.”

Samen inkopen

Jeroen en Périne kopen ook samen in, soms met andere winkeliers. “Als we een filmpje op Facebook plaatsen”, zegt Jeroen, “dan vragen andere winkeliers waar we geweest zijn. Dat vertel ik gewoon. Iedereen kan er inkopen, maar zo’n samenwerking kopieer je niet zomaar.”

Het is ook ‘gewoon’ een leuke dag, vertellen ze enthousiast. Dat ze een andere doelgroep en verschillend geprijsde producten hebben, maakt niet uit.

Sterker nog: “Door samen in te kopen”, legt Jeroen uit, “hoeven consumenten niet te kiezen bij wie ze dat ene artikel kopen.” Périne vult aan: “Zo bied je als detailhandel meer keuze en vullen we elkaar als winkelier juist aan.

Bovendien kun je klanten dan gericht doorverwijzen omdat je weet dat de ander iets bijpassends of specifieks in het assortiment heeft.” Ze ziet in de ‘likes’ van de wethouder onder hun berichten op social media steunbetuiging vanuit de gemeente voor hun samenwerkingsinitiatieven.

Lessen trekken en bijsturen

Tegelijkertijd is het pionieren en ontdekken hoe je elkaar echt versterkt, merken ze. Daarin moet je beiden willen investeren en leren. Dat vraagt tijd, energie en bijsturen. De eerste pakketten vorig jaar bleken geen goede combinatie.

“In mijn winkel stonden er te veel”, deelt Jeroen een les. “Waardoor ze minder exclusief leken, terwijl de prijs aan de hoge kant was voor mijn zaak en publiek.” Nu zijn ze daarin selectiever. Bovendien hebben ze de inkoop beter op elkaar afgestemd. “Périne heeft nu ook producten voor € 9,95 of € 19,95. Zo kunnen we onze doelgroepen blijven delen.” 

“Je moet het elkaar gunnen”

Niet alleen de artikelen moeten bij elkaar passen, hebben ze gemerkt, maar ook je visie als ondernemer. “De winst zit ‘m niet in de aantallen”, volgens Jeroen. “Maar in de mensen. Die waarde realiseer je op de langere termijn.”

Niet elke ondernemer begrijpt de invalshoek en deelt hun ideeën over samenwerken. Een winkelier met wie Périne samenwerkte, trok zich terug. “Ze zag de meerwaarde niet. Jammer, want het kost niets en je hebt wel een extra etalage. Als je alleen naar de meeropbrengst van die ene keer kijkt, dan belemmert dat je creativiteit bij ondernemen.”

Tips en voorwaarden

Jeroen wil andere ondernemers daarom meegeven niet bang te zijn voor alleenrechten en exclusiviteit: “Zie elkaar niet als concurrent, maar omarm elkaar als winkeliers. Concurreer niet op prijs maar op service en beleving.”

Pérines tip is om per definitie open te staan voor samenwerking. “Zoek naar het raakvlak en blijf bij jouw concept. Het moet bij jou en je winkel passen. Je klant moet het snappen.” 

“In een dorp moet je het met elkaar doen.”

Het ‘oude denken’ loslaten noemen ze dan ook een voorwaarde voor succesvol samenwerken. “Geen massa-is-kassa-denken”, zegt Jeroen. “Niet vanuit je hoofd of je verstand samenwerken, maar vanuit je hart. Dan heb je succes”, is zijn overtuiging. “Geen winkeltje spelen en spullen verkopen, maar ondernemen en klanten een beleving bieden.”

Of zoals Périne het tot slot praktisch en nuchter verwoordt: “Je kunt een advertentie kopen of voor minder geld een folder of wikkel laten maken en er samen wat aan hebben.”

Tekst en foto’s: Miriam Vijge

Miriam Vijge

Miriam Vijge

Mijn naam is Miriam Vijge. Ik werk als zelfstandig journalist en tekstschrijver voor wie verhalen van betekenis deelt. Ik ontmoet graag mensen en ik hou van vragen stellen, iets nieuws bekijken en leren kennen. Het liefst ga ik op pad voor interviews, reportages en achtergronden over ondernemen, werk, de uitvaartsector, ouderenzorg en welzijn. Om met deze publicaties mensen inzicht te geven, te boeien en inspireren.
Samen sterker
Je staat er niet alleen voor. Steeds meer ondernemers bundelen hun krachten en hebben samen succes. Slim! Laat je inspireren. Lees interviews met ondernemers over hun bijzondere samenwerking.
Share on print
Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Samen sterker
Je staat er niet alleen voor. Steeds meer ondernemers bundelen hun krachten en hebben samen succes. Slim! Laat je inspireren. Lees interviews met ondernemers over hun bijzondere samenwerking.