In haar webwinkel Pure Katja verkoopt Katja Visser haar eigen fair trade-producten. In 2009 richtte ze Stichting Proniños op, die kinderen in ontwikelingslanden helpt zich te ontwikkelen en mini-ondernemingen op te zetten. 

Mijn Kluppie: ‘Solide basis voor een betere toekomst’ 

Stichting Proniños (
stichtingproninos.nl) biedt aanvullende scholing voor kinderen in ontwikkelingslanden. In een team van acht vrijwilligers regelt Proniños sponsors en werft fondsen voor het aanschaffen van lesmateriaal, het trainen van plaatselijke leraren en het betalen van hun salaris. Het bestuur van de stichting houdt toezicht op hoe het geld aan de projecten wordt besteed. Op dit moment worden er 2250 kinderen aanvullend geschoold in Peru, Kenia en Ethiopië.

Pure Katja

In haar webwinkel Pure Katja verkoopt Katja Visser haar eigen fair trade-producten. Het zijn Nederlandse ontwerpen maar de productie vindt plaats in ontwikkelingslanden, om op die manier volwassenen aan de onderkant van de samenleving een kans te geven op een beter bestaan. Het gaat om trendy woon- en modeaccessoires zoals tassen, iPad-hoezen, handgeweven kussenhoezen en theedoeken, onder labels als Pure Peru en Pure Maya. Tien procent van de opbrengst gaat naar Stichting Proniños.

Katja Visser:

“Eind 2009 heb ik Stichting Proniños opgericht. Kinderen in ontwikkelingslanden krijgen maar een zeer beperkte scholing. Wij bieden een lesprogramma, ontwikkeld door Aflatoun, dat kinderen een solide basis geeft voor een betere toekomst. Het programma is opgebouwd rond vijf belangrijke mondiale thema’s: Zelfontdekking, Rechten en plichten, Sparen en uitgeven, Plannen en budgetteren en Sociaal en financieel ondernemerschap. Het programma bevordert kritisch denken en leert kinderen over hun rechten en verantwoordelijkheden. Ze vergaren ook kennis over financiële zaken als sparen, budgetteren en het opzetten van mini-ondernemingen. Er is veel aandacht voor zelfreflectie en sociale situaties die invloed kunnen hebben op deze jonge mensen. Proniños heeft er onder meer voor gezorgd dat momenteel 700 kinderen dit programma volgen in Addis Abeba, de hoofdstad van Ethiopië. Een derde van hen is doof. Het programma is speciaal voor hen aangepast.”

Zelf een onderneming opzetten

Onlangs bezocht Katja Visser het project in Ethiopië en was ze aanwezig bij het Aflatoun-ondernemingsproject. Hierin leren de kinderen om mini-ondernemingen op te zetten voor sociaal verantwoorde doelen.
Op de Ondernemingsdag presenteerden zij hun idee, uitgewerkt in een ondernemingsplan, aan de jury, andere scholen, ouders, bezoekers uit Nederland en Ethiopische media. Sommigen kregen een prijs, geld om hun mini-onderneming op te zetten. Bijvoorbeeld een moestuin om groenten en bloemen te verbouwen met als doel de opbrengst te besteden aan schoolspullen voor kinderen die dat niet kunnen betalen. Visser: “De kinderen waren superblij en trots op zichzelf, een waardevol geschenk. Ook ouders en leraren waren trots. Je zag een zaal vol vrolijke gezichten. Het businessplan van de kinderen kan nu werkelijkheid worden in hun eigen mini-onderneming!”
Pensioen Scan 2022
Bouw jij al op een slimme manier je pensioen op? Check nu in 2 minuten welke van de 8 pensioenopties voor jou een zorgeloze oude dag oplevert, met maximaal rendement én inzet van al je belastingvoordeel.
De Zaak Magazine is terug
Ter ere van ons 30 jarig jubileum brengen we het vertrouwde De Zaak Magazine weer tot leven, mits 2000 ondernemers zich aanmelden. Doe jij ook mee?
Lees ook…
Bagger bracht Wies van Lieshout en Paul Vermeer met elkaar in contact. De één een starter op missie naar een circulaire economie, de ander gepokt en…
Ze zijn verschillende types, maar Roel Schatorjé en Paul Sintnicolaas zien dezelfde stip op de horizon voor hun uitwisbare notitieboekjes van…
De aanval van Rusland op Oekraïne is een aanval waarbij veel slachtoffers vallen. De Zaak veroordeelt de aanval dan ook uitdrukkelijk en zal de…