Kiezen of delen: Sergio Torres

Ondernemen is ook lastige keuzes maken. In deze rubriek maken we het heel zwart of wit. De redactie legt leden van De Zaak pittige dilemma's voor. In aflevering 6: Sergio Torres, directeur van LoanStreet, dat ondernemers helpt aan de beste bedrijfsfinanciering.

1. EU of VN?

“De VN. De EU is in mijn ogen toch voornamelijk een tegenbeweging op andere grote handelsblokken en politieke machten en is daarin minder verbindend. De doelen die de VN nastreeft liggen op een hoger niveau met bijvoorbeeld het uitbannen van armoede en honger en het tegengaan van kindersterfte over de gehele wereld.”
 

2. Online shoppen of de ouderwetse markt?

“Ik ben sowieso nooit echt een shopper geweest en het internet optimaliseert dat proces. Op die manier hou ik tijd over voor dingen die ik echt belangrijk vind.”
 

3. Muziek maken of sporten?

“Sporten. Hoewel ik met mijn 50 jaar wel iets minder sport dan vroeger toen ik elke dag naar de gym bij de VU ging. Ik leef echter nog steeds heel actief en op kantoor worden er vaak grapjes gemaakt over mijn streven om iedere dag 10 duizend stappen te halen.”
 
 
  • Wie is Sergio Torres?

  • Meer weten over Sergio? Bekijk zijn profiel in MijnZaak.
“Ik ben altijd in de weer geweest met cijfertjes. Na mijn studie bedrijfseconomie aan de VU eerst als accountant bij Arthur Andersen, daarna als Accountmanager bij Rabobank en vervolgens als Corporate Advisor bij GE Artesia Bank. In 2003 ben ik voor mezelf begonnen, omdat ik merkte dat ondernemers onvoldoende bediend werden. Toen nog met een ‘old school’ consultancybedrijf en vervolgens ben ik in 2013 een nieuw bedrijf begonnen: LoanStreet, omdat ik zag hoe technologie de wereld veranderde. Met de LoanStreet-software koppelen we op online boekhoudsoftware en rekenen we snel uit of iemand financierbaar is of niet. Hierdoor kun je veel stappen overslaan en de ondernemer gericht helpen. Het bijzondere aan ondernemers in het MKB is namelijk dat er ontzettend veel van zijn. Het is verreweg de grootste markt die er is, maar toch wordt deze grote groep slecht tot niet bediend. Dus wat is er dan leuker om juist deze grote groep goed te kunnen helpen.”
 

4. Frenkie de Jong of Matthijs de Ligt?

“Hoe goed Frenkie ook is, ik geloof dat Matthijs de drijvende kracht is geweest achter het succes bij Ajax. Een goed team begint achterin en met zijn strijd en enthousiasme trok hij de jongens vaak mee naar grotere hoogten.”
 

5. Boek of film?

“Ik breng de laatste tijd veel door met luisterboeken, maar als ik moet kiezen dan ga ik toch voor een goede film of serie. Dat doet me echt ontspannen en even niet aan het bouwen aan mijn bedrijf denken. De boeken die ik ‘luister’ zijn vaak toch gericht op beter ondernemen en daarom minder ontspannend.”
 

6. Vaccineren of zelf weerstand opbouwen?

“Vaccineren. Er zijn genoeg ziektes waar je geen weerstand tegen kunt opbouwen en je hebt er de hele populatie mee als een kleine groep besluit niet te vaccineren.”
 
“Vrouwenvoetbal maakt me gewoon niet enthousiast.”

7. Madonna of Michael Jackson?

“Tot een jaar geleden had ik Michael Jackson gezegd, maar gezien de recente ophef dan toch maar Madonna. Overigens heb ik in mijn studietijd nachten lang gedanst op Michael Jackson. Het is toch jammer dat zo’n popicoon – ondanks dat de dingen waar hij van beschuldigd wordt, zeer ernstig zijn – zo van zijn voetstuk af is gevallen na zijn dood.”
 

8. Leiden of dienen?

“Ze zeggen vaak dat een goede leider weet hoe hij moet dienen. Dus ik kies voor dienen. Als je een team wilt laten excelleren, dan geef je ze niet aan wat te doen, maar dien je ze in hun zoektocht naar verbetering voor henzelf en het bedrijf.”
 

9. WK vrouwenvoetbal of Wimledon?

“Wimbledon. Ik kan hier natuurlijk bijna geen goed antwoord op geven, omdat het een grote groep mensen kwaad kan maken. Ik zeg het toch: het vrouwenvoetbal maakt me gewoon niet enthousiast, ondanks de ontwikkeling die het doormaakt.”
 
“Uiteindelijk zullen mensen weer genoeg hebben van populisten.”

 

10. Idealisme of realisme?

“Idealisme. Om de wereld steeds een stukje beter te maken, heb je mensen met idealen nodig. Als deze mensen hun droom najagen, kan iets dat idealistisch lijkt in de toekomst ineens realiteit worden. Ik geloof zelf erg in de dingen die Napoleon Hill schrijft, waarvan er eentje is dat een doel een droom is met een einddatum. Idealisme nastreven kan ervoor zorgen dat bijzondere doelen – en dus dromen – verwerkelijkt worden.”
 

11.Succesvolle onderneming of een rijk sociaal leven?

“Succesvolle onderneming. Ik heb altijd een rijk sociaal leven gehad, met mensen om me heen die altijd voor me klaar staan. Ik heb nog een doel, of noem het een droom, en dat is echt verandering brengen in de wereld van MKB-financiering. Het moet sneller, het kan leuker en het kan zeker goedkoper. Ondernemers zijn de motor achter de economie en financiering kan hen ondersteunen om te bereiken wat ze willen bereiken. Ik zet er zeker niet alles voor opzij, maar ben bereid om er ver voor te gaan om dat vakje af te vinken.”
 

12. Trump of Poetin?

“Poetin. Als persoon staan ze beiden niet in mijn rijtje met favorieten, maar wat Trump in korte tijd bewerkstelligt, stuit me toch het meest tegen de borst. We leven met meer dan zes miljard mensen op deze wereld en zijn beleid om enkel voor Amerikanen op te komen past niet bij mijn overtuigingen. Laatst heb ik een lezing bijgewoond van een professor van de Radboud in Nijmegen over populisme, waar ik Trump zeker onder schaar. Dat stelde me gelukkig enigszins gerust. Uiteindelijk zullen de mensen weer (tijdelijk) genoeg hebben van populisten.”
 
“Willem-Alexander heeft nooit echt de keuze gehad om zijn eigen leven vorm te geven.”
 

13. Delegeren of zelf de touwtjes in handen nemen?

“Zelf de touwtjes in handen nemen. Het voordeel van ons team bij LoanStreet is dat we een goed en gebalanceerd managementteam hebben. Daar hoef ik niet te delegeren omdat iedereen zijn eigen verantwoordelijkheid neemt. Dus kan ik voor de werkgebieden waar ik zelf mee bezig ben de touwtjes in handen nemen. Delegeren maakt uiteindelijk onderdeel uit van de touwtjes in handen nemen, denk ik, zodat je een goede balans vindt tussen in en aan je bedrijf werken.”
 

14. Jezus of Boeddha?

“Jezus. Hoewel ik zelf niet gelovig ben, kan ik uit veel van de verhalen rond Jezus veel wijsheid halen. Zijn overtuiging en doorzettingsvermogen waren ontzettend groot en hij wist mensen te overtuigen van zijn gedachtegoed. Datzelfde geldt overigens ook voor Mohammed. Het boek van Essad Bey over zijn leven is ook zeker de moeite waard; hij legde een bewonderenswaardige weg af en daaruit volgde een geloof met 1,8 miljard volgers. We horen niet altijd de goede dingen over geloof en vergeten dan nog wel eens dat het ook heel veel mensen verbindt en kracht geeft, ongeacht welk geloof het is.”
 

15. Willem-Alexander of Maxima?

“Willem-Alexander. Vooral doordat je in zijn jeugd zag dat het voor hem niet altijd eenvoudig is dat zijn leven voor hem geleefd wordt. Hij heeft nooit echt de keuze gehad om zijn eigen leven vorm te geven en dan vind ik het bewonderenswaardig om te zien wat voor persoonlijkheid hij geworden is.”

 

Tekst: Ido Dijkstra

Foto’s: Sergio Torres / Stock

Lees ook…
Werken als zelfstandige deden Hedy (50) en Sven (52) los van elkaar al langer. Gedreven door vragen uit hun omgeving maken ze nu samen vlechtwerk van…
Tonio de Beer is oprichter en eigenaar van Iron Man Wasserij & Stomerij in Bussum. Zijn team bestaat uit 8 medewerkers, onder wie een jonge vrouw met…
‘Joehoe, we zijn compagnons!’ staat bij een vrolijke foto op LinkedIn van Floor Meeder (28) en Lise-Lotte Verhoef (28) bij de Kamer van Koophandel….
Als startende ondernemer neem je anno 2022 duurzaamheid natuurlijk meteen mee in je propositie en bedrijfsvoering. Maar ja, hoe dan? En wat kan? Wouter…
Ze waren niet bevriend, hadden nooit met elkaar gewerkt en hadden beiden een prima baan in loondienst. Toch waagden Doreen Borneman (39) uit Zwolle en…