6 tips voor internationale groei

Hij doet in tenten. Dat is de korte versie. Erik van Donselaar (31) onderneemt al sinds zijn 18de en is inmiddels (mede-)eigenaar van vijf bedrijven. De meeste hebben ‘iets’ van doen met tenten.

Inhoudsopgave

Het kan anno 2024 toch niet zo zijn dat jij je ambitie als ondernemer niet waar maakt. Kom naar het webinar → Groeiplan 2024

Met Donselaar Tenten voorziet hij meer dan zestig festivals van tijdelijke structuren en met Outstanding doet hij in ‘glamping-concepten’. Vorige maand won hij twee Gazelle Awards, de prijs voor snelst groeiende bedrijven. Hoe hij dat voor elkaar kreeg? Met lef, lichte onbezonnenheid en uiteindelijk een heldere visie.

“Ik was al vrij jong behoorlijk ondernemend. Op mijn 19de liet ik me inhuren als planner voor een uitzendbureau. Dat leidde er bijvoorbeeld toe dat ik een eigen uitzendbureau begon. Maar de tenten kwamen ook al snel. Ik zat voor mijn studie Bedrijfskunde in de introductiecommissie. De studenten bleven slapen, dus ik moest legertenten regelen. De man waar ik ze van huurde had het veel te druk en vroeg me of ik wat over wilde nemen. Toen heb ik 40 van die tenten gekocht. Mijn ouders hebben een boerderij. Daar sloeg ik ze op.”

“Ik was 21 en stopte letterlijk al mijn spaargeld in een order in Pakistan.”

Snel leren door te doen

Zo werd zijn eerste tententoko geboren. Maar die 40 legertenten waren al snel aan vervanging toen. “Dat was spannend, achteraf bezien. Ik was 21 en stopte letterlijk al mijn spaargeld in een order in Pakistan. Niemand keek met me mee, niemand heeft me geadviseerd. Ik drukte gewoon op enter.” Hij kan er hartelijk om lachen. “Ik was jong en onbezonnen. Zag geen problemen en dat is goed geweest. Er is geen snellere manier om te leren ondernemen, dan door gewoon te doen.”

Hoewel de kwaliteit van de Pakistaanse order tegenviel, gingen de zaken goed. Van Donselaar verhuurde aan verenigingen voor bijvoorbeeld sportkampen en hij maakte goed gebruik van de opkomst van het internet. Al snel moesten er tenten worden bijbesteld. “Ik importeerde in eerste instantie nog steeds uit Pakistan. Met name door er zelf op mijn 22ste heen te gaan heb ik heel veel geleerd. Vooral door de zaken die niet goed gingen. Beloftes die niet werden nagekomen, slechte communicatie, laat leveren… dat soort dingen.”

“Als ik onbezonnen was gebleven had ik niet zo kunnen groeien.”

Door schade en schande wijs importeert en exporteert Van Donselaar nu in meer dan veertig landen. Inmiddels geen import meer uit Pakistan. “Als je ouder wordt verlies je natuurlijk je onbezonnenheid. Dat moet ook, want je verantwoordelijkheden worden groter. We hebben nu 50 mensen fulltime in dienst en in het hoogseizoen nog 75 extra. Als ik onbezonnen was gebleven had ik niet zo kunnen groeien.”

Accepteren dat er dingen misgaan Erik van Donselaar won twee FD Gazellen-awards

Hij ontving dit jaar twee Gazelle Awards. Eén voor Van Donselaar Tenten en één voor Outstanding Glamping. De eerste verhuurt tenten voor allerlei soorten evenementen. Van bruiloften tot bedrijfsoplossingen en van festivals tot beurs. De tweede biedt complete luxe kampeerconcepten met alles erop en eraan.

“Je kunt niet bij stap negen beginnen.”

Maar wat is nu het geheim van die snelle groei? “Als je wil groeien, zowel als persoon als met je bedrijf, dan moet je accepteren dat er dingen misgaan. Neem de tijd om te ontwikkelen. Je kunt niet bij stap negen beginnen, begin gewoon bij stap een en wordt elke dag wat professioneler.”

Maar groter en professioneler betekent ook delegeren. Was dat niet moeilijk? “Delegeren is niet hetzelfde als uit handen geven, je blijft verantwoordelijk. Maar ik heb geleerd dat de tijd van een ondernemer niet schaalbaar is, de tijd van je team wel. Dingen die iemand anders kan doen, moet je dus laten doen. Laat mensen daarbij hun eigen fouten maken. Ook dat is accepteren, om te kunnen groeien.”

“Als je altijd alleen maar roept dat het beter en anders moet, word je een oude brombeer.”

Hij meldde zich zelf aan bij de Gazelle Awards. “Ik wil vooruit en groeien is mooi, maar als je altijd alleen maar roept dat het beter en anders moet, word je een oude brombeer.” Met zijn 31 jaar lijkt dat gevaar nog ver weg, maar toch waakt hij ervoor. “Het is belangrijk af en toe stil te staan bij je successen. Meedoen aan de Gazelle Awards is een uitstekende manier om je waardering te tonen voor je collega’s en voor alles wat je samen hebt behaald.”

  Succes in het buitenland? 6 tips van Erik van Donselaar:
 

1. Bezoek internationale beurzen, bouw aan je netwerk.

2. Learning bij Doing. Begin met importeren van kleine orders. Is de kwaliteit goed? Dan langzaam uitbouwen.

3. Exporteer met lokale agenten op commissiebasis. Dat betekent geen vaste lasten en minder risico’s

4. Maak duidelijk wat je verwacht; hoe is de verpakking, wat zijn de betalingsvoorwaarden, de leveringsvoorwaarden enz.

5. Voorkom discussie achteraf; zorg voor goed uitgewerkte algemene voorwaarden.

6. Maak gebruik van een kredietcheck; controleer de financiële status van zowel je leveranciers als je afnemers.

Tekst: Yanaika Zomer

 

Het is tijd voor een nieuw idee over groei. Meld je aan voor het webinar ‘Groeiplan 2024’

Lees ook…
Financiering vinden voor je bedrijf kan ingewikkeld en duur zijn. Je kunt een bank niet voldoende zekerheid bieden. Of de rente is erg hoog. Hoe kun je…
Klaar om jouw onderneming naar nieuwe hoogtes te tillen in 2024? Ontdek waarom concrete bedrijfsdoelstellingen onmisbaar zijn voor het succes van jouw…
Door middel van KPI’s (kritieke prestatie-indicatoren) meet je hoe ver je op weg bent om een bepaald doel te bereiken. Dat doel kan van alles zijn….
Klanttevredenheid verhogen is belangrijk voor het succes van je bedrijf. Hoe verhoog je klanttevredenheid? Waar moet je op letten en wat zijn…
Wetenschappelijke studies tonen aan dat een groene werkplek voor je medewerkers net zo cruciaal is voor de mentale gezondheid als een goede stoel voor…
Ruim één op de drie mkb-bedrijven is op de een of andere manier actief op de internationale markt. Misschien twijfel jij of je ook je geluk over de…