Maar om hem heen ziet hij ondernemers die het niet redden. Hij vertelt graag en eerlijk over de worsteling die sociaal ondernemen heet. Want hart voor de zaak én hart voor de aarde kan een lastige combinatie zijn.
Wie? | ||
---|---|---|
Naam: | Koen The | |
Leeftijd: | 42 | |
Bedrijf: | Lendahand | |
Motto: | “Maak de keuzes die je zou maken als je geen angst zou kennen” |
Investeren in het MKB
Koen The: “In westerse landen voorziet het MKB in 60% van de banen. In andere landen is dat veel minder, omdat de financiën er niet zijn. Door te investeren in het MKB kun je banen creëren en mensen helpen in hun basisbehoeften te voorzien.” Dat klinkt als een soort microkrediet. “Het grote verschil met microkrediet is dat je daarmee één persoon helpt. Een vrouw krijgt bijvoorbeeld een koe en kan daarmee voor haar gezin zorgen. Via Lendahand kun je investeren in bedrijven die al verder zijn. Je helpt ze bijvoorbeeld van vijf naar vijftig medewerkers te gaan. Daarmee zijn dus veel meer gezinnen geholpen.” Lendahand doet dat in zogenaamde opkomende landen. Landen waar armoede heerst, maar waar ook sprake is van enige infrastructuur en economische groei. “Het klinkt tegenstrijdig om te investeren in ondernemers die al relatief rijk zijn, maar je kunt daarmee veel meer impact creëren.”
Wat? | |
---|---|
Lendahand is een online ‘impact investing platform’ waar maatschappelijk bewuste beleggers kunnen investeren in ondernemers en duurzame initiatieven in opkomende economieën. |
Financiële én sociale winst
Succes gaat niet alleen over hoeveel geld je hebt, is Koens stellige overtuiging. “Je ziet iets veranderen. Sinds de crisis zijn mensen het vertrouwen in de banken verloren. Ze vragen zich af waar hun geld heen gaat als ze het op hun rekening storten of (laten) beleggen. Bij ons weet je wel waar je geld naartoe gaat. Je investeert in een project naar keuze en ontvangt daarvoor een mooie en eerlijke rente. Bovendien is de opbrengst niet alleen financieel, maar ook sociaal.”
Via Lendahand hebben investeerders tot nu toe 2214 projecten gefinancierd in 20 landen. Vóór 2020 wil het 150 miljoen euro hebben geïnvesteerd en 60.000 banen hebben gecreëerd. Ambitieus, maar zoals het er nu naar uitziet haalbaar. Ook wil Lendahand tegen die tijd winstgevend zijn. Koen The: “Tot op heden hebben we zelf ook financiering nodig om de rekeningen te betalen. Vaak doen we dat door aandelen te verkopen en inmiddels zijn veel van onze uitleners die op de website actief zijn ook aandeelhouder. De uitleners zijn vaak zo enthousiast geworden dat ze ook in óns willen investeren. We hebben nu net een investering binnen van een zogenaamde ‘angel investor’ waarmee we vier nieuwe mensen aan kunnen nemen en uiteindelijk straks onze eigen broek op kunnen houden.”
De spagaat van duurzaam ondernemen
Vorige maand presenteerde het internationale duurzaamheidslabel BCorp een lijst met de 150 ‘best fort the world companies’. Op die lijst staan 26 Nederlandse bedrijven, waaronder Lendahand. Koen: “Daar zijn we heel trots op, maar op de dag dat de lijst gepresenteerd werd ging één van de andere bedrijven helaas alweer failliet. Als social enterprise sta je constant in een spagaat tussen het goede doen en voldoende geld verdienen. Wij hebben hier af en toe flinke discussies. Moet je bijvoorbeeld investeren in een olievervoerder die olie levert aan de voedselindustrie? De sociale impact is groot, je weet dat het geld oplevert voor je investeerders, maar het is wel olie. Dat zijn lastige afwegingen.”
Fouten maken mag
Koen The en zijn compagnons komen alle drie uit de financiële wereld. Ze zijn gepokt en gemazeld, hebben zelf goed verdiend, maar wilden het toch anders doen. Ze besloten hun kennis in te zetten voor het goede doel. “We zagen in veel landen dat er wel ondernemersgeest was, maar geen middelen. We vroegen ons af hoe je opkomende landen verder kunt helpen. Door het MKB te stimuleren, dus.” Een mooie theorie, maar zelfs met kennis van zaken is de praktijk weerbarstig. “We weten heel goed wat we willen, maar hoe is niet altijd duidelijk. Daarover willen we transparant zijn.” Op de website van Lendahand presenteert het bedrijf dan ook haar tekortkomingen. “We weten wat we nog niet kunnen en zullen ook in de toekomst fouten maken. Dat is niet erg zolang je ze geen tweede keer maakt.”
Veroveraar en verbeteraar
Je tekortkomingen kennen en daar transparant over zijn, verklaart dat het succes van Lendahand? “Onze medewerkers weten in ieder geval dat ze fouten mogen maken, zolang ze ervan leren. En we bespreken al onze vraagstukken. We zijn geen bedrijf waar de CEO alles beslist. Iedereen praat mee. Zo beginnen we iedere week met een rondje waarin we elkaar vertellen wat we gaan doen. Daarmee houd je elkaar aan de afspraken. Elke maand is er een open mic waar alles gezegd kan worden, ook wat je dwars zit. En we hebben pizzanights. Om de beurt geven we elkaar een workshop om elkaar beter te leren kennen en een kijkje te gunnen in ieders belevingswereld.”
Transparantie, een hecht team, een sympathieke boodschap en de behoefte van investeerders om iets goeds met hun geld te doen. Het maakt Lendahand één van die sociale ondernemingen die het lijkt te gaan redden. De wereld veroveren én verbeteren tegelijk. Maar denkt Koen nooit meer aan de tijd dat hij veel meer geld verdiende? “Ik miste het halve leven van mijn dochtertje en inmiddels heb ik ook een zoon, dus nee. Ik wil alleen de keuzes maken die je zou maken als je geen angst zou kennen. Zelfs als Lendahand het uiteindelijk niet zou redden, zal ik er geen spijt van krijgen. We hebben laten zien dat je met geld echt sociale impact kunt maken.”
Investering in vastgoed?
- Welke opties zijn er? Download de gratis brochure en bekijk alle mogelijkheden voor beleggen in vastgoed