Samen sterker: Maarten + Louis

Bij een prijsvraag voor een tiny house kreeg hun ontwerp zulke positieve reacties, dat de vier bedenkers ermee verder wilden. Als samenwerkingsvorm kozen ze voor de minder bekende coöperatieve vereniging. ‘Je deelt omzet die je anders nooit gehad zou hebben.’

Inhoudsopgave

Het kan anno 2024 toch niet zo zijn dat jij je ambitie als ondernemer niet waar maakt. Kom naar het webinar → Groeiplan 2024

Het was Bob Timmermans, die de andere drie mannen kende en bij elkaar bracht. De bouwkundige met een specialisme in visualisaties wilde als team meer slagkracht ten toon spreiden en beter vindbaar zijn voor opdrachtgevers. De prijsvraag van de gemeente Almere in 2016 voor een tinyhouse-ontwerp was een goede opstap om de samenwerking eens uit te proberen. En dat beviel goed, het klikte. Dus besloten de architecten Maarten Nieuwhuize en Louis van Galen, bouwkundig ingenieur Bob en industrieel productontwerper Thijs Buizer het duurzame modulaire bouwconcept, Maxsmall, gezamenlijk verder te brengen. 

Passende vorm 

“Tegelijk wilden we ook onze eigen activiteiten voortzetten”, vertelt architect Maarten Nieuwenhuize (42) over hun keuze voor een coöperatie om samen te werken. “Het moest iets aanvullends zijn op onze eigen bedrijven.” Bij de start van hun samenwerking en de oprichting bij de notaris kregen ze hulp en advies van Jeroen Leclercq. Ze schreven zich in bij de Kamer van Koophandel als een coöperatieve vereniging UA. Dat betekent uitgesloten aansprakelijkheid voor bijvoorbeeld tekorten, anders dan bij een vof of maatschap. 

De rechtsbescherming is vergelijkbaar met een bv. “Maar deze vorm is flexibeler”, legt Maarten verder uit. “Je kunt makkelijker samenwerkingen met anderen aangaan, omdat je dan als lid kunt toetreden en niet naar de notaris hoeft.” Architect en medeoprichter Louis van Galen (47) heeft nog een argument: “We vonden het een menselijkere vorm dan een bv. We zijn per slot van rekening bij elkaar gebracht op karakter: we zijn mensenmenstypes, geen hardcore zakenmannen.”

“We zijn mensenmenstypes, geen hardcore zakenmannen.” 

Afspraken

Ze doopten hun samenwerkingsvehikel Optahome en investeerden eenzelfde bedrag in ruil voor een ledenaandeel. Dat deel bepaalt ook hun stemrecht. De coöperatie neemt opdrachten aan, de uitvoering doen ze gezamenlijk al naar gelang hun rol en benodigde expertise. Klanten rekenen af met de coöperatie en vervolgens factureert elke ondernemer zijn aandeel in het projectwerk aan de coöperatie. De winst wordt doorgaans gebruikt voor investeringen. 

Behalve de statuten, die een coöperatieve vereniging vereist, maakten ze geen ‘keiharde juridische afspraken’. Louis legt uit: “We spraken af er ondernemend in te zitten, een gentlemen’s agreement om gemiddeld een dag per week aan Optahome te besteden. Het eerste jaar was het idee om de algemene taken, zoals financiën, jaarlijks te rouleren”, geeft hij een inkijkje in hoe ze binnen hun coöperatie werken. Waarbij het goedkeuren van declaratie op basis van het vierogenprincipe geschiedt. 

Aan de slag

Ze stortten zich op MaxxLiving, een groot project met vrijstaande woningen op basis van hun concept, in Johannesburg, Zuid-Afrika. “Louis zat daar toen zoveel en vaak, dat hij die periode niet aan zijn algemene taken toekwam”, legt Maarten uit ze in de praktijk bijsturen op zoiets als dat gemiddelde. Ook een andere compagnon, die negen maanden naar de VS ging, moest er naderhand flink aan trekken omdat weer recht te breien. “In principe strepen we die algemene uren tegen elkaar weg”, legt Louis uit. 

“Structureel tijd maken voor de algemene zaken van de coöperatie naast je eigen bedrijf is soms niet makkelijk”, bekent Maarten, maar is wel noodzakelijk om het van de grond te krijgen. Hun samenwerking gaat vooral online, met gebruik van Trello en een gezamenlijke urenregistratie. “Verder hanteren we een strikte reis- en kilometervergoeding”, zegt Louis, “zodat het ook niet uitmaakt waar we elkaar of opdrachtgevers treffen.” Ze wonen en werken voornamelijk vanuit hun eigen bedrijven, verspreid over Nederland. 

Praktijkervaring

Aan de reacties van (potentiële) opdrachtgevers en relaties merken ze dat zakelijk Nederland niet zo bekend is met een coöperatie. Nederland telde in het tweede kwartaal van dit jaar 3185 coöperatieve verenigingen volgens het Centraal bureau statistiek in vergelijking met 172630 vof’s en 1,4 miljoen bv’s. Overigens was het aantal coöperaties in 2016 in dezelfde periode 2320. Louis noemt deze vorm dan ook ‘een outsider’, die overigens nooit voor een probleem of drempel zorgde. 

Uitbreiding met nieuwe leden was een enkel keer nabij, maar stokte omdat de opdrachtgever voor een andere partij koos. Ook met vier leden ‘jaarvergaderen’, alles bespreken, vergt best wat tijd. “Beslissen duurt langer als iedereen ergens iets over te zeggen heeft”, legt Louis uit. “Zoveel mensen zoveel meningen.” Het is best lastig om met z’n vieren democratisch tot eenzelfde idee te komen, merkt ook Maarten. “Misschien hadden we beter mandaten voor bepaalde taken kunnen afspreken”, maakt hij van een leerpunt een tip voor andere ondernemers. 

Samen sterker

Vijf jaar en enkele projecten verder zijn Maarten en Louis bestuursleden van de coöperatie (naast ‘gewoon’ lid) en gaan samen door. “Binnen het vak vullen wij elkaar goed aan”, legt Louis uit wat hun samenwerking sterk maakt. “We hebben vertrouwen in elkaar en in het product. Tijdens het ontwerpen gaat het over en weer, we kunnen kritisch zijn op elkaar maar accepteren dat ook van elkaar.” Maarten knikt: “Dat over en weer pingpongen werkt heel goed. We leggen allebei de vinger op andermans zere plek.” 

“Door die wisselwerking groei je snel, sneller dan wanneer je alleen werkt”, legt Louis uit. Hij noemt Maarten ‘administratief precies’. “Maarten werkt heel erg vanuit het concept: dat moet kloppen. Bouwconcessies doen, zoals in Zuid-Afrika omdat het goed maar goedkoop moest, vindt hij dan ook lastig.” Dat herkent Maarten wel, hij vult met een glimlach aan: “Louis kan realistischer, pragmatischer werken. Dat is af en toe hard nodig, maar daar moeten we niet in doorslaan. Door elkaar daarop uit te dagen kom je tot iets beters. Daardoor ontstaat er een heel mooi product dat betaalbaar én bouwbaar is.” 

Naar een hoger niveau

Maarten typeert Louis als ‘heel toegankelijk’: “Hij maakt makkelijk verbinding. Louis is een goeie systeemdenker, bouwkundig sterk: het moet logisch en helder zijn. En samen acquisitie doen in plaats van alleen is fijn, heb ik gemerkt. Met z’n tweeën kom je al anders binnen, die uitstraling naar buiten toe geeft een goed gevoel. Eenmaal in gesprek kun je op elkaar leunen. Door samen te werken verbeter je je niveau van dienstverlening en kwaliteit. Je deelt omzet die je alleen nooit zou hebben gehad”, verwoordt Maarten de kracht van samenwerkende ondernemers. “Het is een opstap naar andere type projecten, naar werk dat je niet in je eentje verkrijgt.” 

Met bouwpartners werken ze nu aan de realisatie van een vrijstaand demohuis in Doesburg. En met hun modulaire concepten hebben ze plannen om vol in te spelen op de wooncrisis. “Stapelen en schakelen”, vat Maarten samen, snel en flexibel woontorens en appartementencomplexen bouwen. Ander, eigen werk laten ze trouwens ook weleens aan elkaar zien, een beetje zoals collega’s sparren en spiegelen. Louis: “Die ruggespraak is fijn en maakt ontwerpen beter.” Hun woon- en werkadressen mogen dan op een uur rijden van elkaar zijn, in samenwerken weten ze elkaar goed te vinden.

”Door samen te werken verbeter je je niveau van dienstverlening en kwaliteit. Je deelt omzet die je alleen nooit zou hebben gehad”

Samen sterker
Maarten Nieuwehuize (1980)Louis van Galen (1974) 
Maarten Nieuwehuize studeerde Bouwkunde aan Windesheim in Zwolle, Architectuur aan de Academie van Bouwkunst in Arnhem. In 2014 begon hij als zelfstandig ondernemer zijn eigen architectenbureau in Utrecht, M’n Architect, sinds 2020 met personeel. Hij ontwerpt eigentijdse gebouwen waar een aannemer bouwkundig mee uit de voeten kan. Daarnaast werkt hij met compagnons samen in een coöperatieve vereniging, Optahome.Louis van Galen studeerde Bouwkunde in Delft. Na werken als architect in loondienst, is hij in 2011 gestart met zijn eigenbureau, 11G architectuur in Haarlem. Hij streeft naar duurzaamheid door (ook circulaire) ontwerpen te maken die praktisch lang meegaan en esthetische zijn. Onder de vlag van de coöperatieve vereniging Optahome werkt hij aan projecten met modulaire houtbouw.   
Maarten over samenwerken als ondernemers: “Samenwerken verbetert de kwaliteit van je product en het niveau van je dienstverlening.”Louis over samenwerken als ondernemers: “Door samen te werken en elkaars kritiek te accepteren groei je sneller.”

Het is tijd voor een nieuw idee over groei. Meld je aan voor het webinar ‘Groeiplan 2024’

Miriam Vijge

Miriam Vijge

Mijn naam is Miriam Vijge. Ik werk als zelfstandig journalist en tekstschrijver voor wie verhalen van betekenis deelt. Ik ontmoet graag mensen en ik hou van vragen stellen, iets nieuws bekijken en leren kennen. Het liefst ga ik op pad voor interviews, reportages en achtergronden over ondernemen, werk, de uitvaartsector, ouderenzorg en welzijn. Om met deze publicaties mensen inzicht te geven, te boeien en inspireren.
Lees ook…
Wetenschappelijke studies tonen aan dat een groene werkplek voor je medewerkers net zo cruciaal is voor de mentale gezondheid als een goede stoel voor…
Wat maakt jouw bedrijf in de ogen van klanten zo bijzonder dat zij voor jou kiezen en niet voor de concurrent? Ofwel: wat is je onderscheidend…
Hoe kijken stakeholders naar je bedrijf? Welk imago heeft jouw bedrijf? En hoe zorg je ervoor dat alle belangstellenden, zowel binnen als buiten de…
Klanttevredenheid verhogen is belangrijk voor het succes van je bedrijf. Hoe verhoog je klanttevredenheid? Waar moet je op letten en wat zijn…
Winst maken: het is meer dan een financiële doelstelling; het is de levensader van je onderneming. Maar wat als je bedrijf groeit in omzet en toch…
Hybride werken is een ‘blijvertje’, dat is wel duidelijk. Wat zijn eigenlijk de voordelen van hybride werken en hoe krijg je dat goed georganiseerd…