"De hele dag koken en eigen baas zijn, dat heb ik altijd al gewild", vertelt Mieke Sinkeldam. Toen haar schoonouders met pensioen gingen en hun banketbakkerij in Driebergen leeg kwam te staan, greep ze haar kans. Ze startte in de oude bakkerij haar culinaire winkel Lekker. Sindsdien doet ze iedere dag wat ze het liefste doet: koken.

Mieke: “Doordat ik de winkel van mijn schoonouders kon overnemen, hoefde ik niet veel te investeren. Ik liep weinig risico dus ik besloot mijn baan in de evenementenbusiness op te zeggen en voor mezelf te beginnen”

Behelpen

In het begin was het wel behelpen, vertelt ze. “Ik had alles zo basic mogelijk gehouden. Ik wilde namelijk niet te veel kosten maken voor ik wist of mijn bedrijf levensvatbaar was. Dus ik kookte in de oude bakkerij. Daar had ik een vierpits gasstelletje neergezet en ik gebruikte de bakkersovens voor mijn ovenschotels.”

De winkel en de bakkerij werden van elkaar gescheiden door de woning van haar schoonouders. Zij waren er na hun pensioen blijven wonen. “Dat betekende dat ik vanuit de bakkerij naar de winkel moest sprinten als er een klant binnenkwam. Als ik dan net een stoofschotel stond te maken, zette ik het vuur laag. Het is me regelmatig overkomen dat ik terugkwam en mijn hele gerecht was aangebrand. Ik heb aardig wat aangekoekte pannen moeten uitbikken.”

Open keuken

Na een half jaar kreeg Mieke hulp van een vrijwilligster en inmiddels heeft ze een fulltimer en twee parttimers in dienst. “Mijn personeelsleden liepen de hele tijd tussen de winkel en de bakkerij door, door het woongedeelte van mijn schoonouders. Dat was geen houdbare situatie. Daarom hebben we het pand afgelopen zomer flink verbouwd. Mijn schoonouders wonen nu op de eerste verdieping en ik heb een open keuken in de winkel laten zetten.”

Streekproducten

Oorspronkelijk was Mieke van plan mensen eten af te laten halen in haar kookwinkel. Maar dat liep toch anders. “Ik kook alleen met streekproducten en gebruik geen kunstmatige toevoegingen. Daar is veel vraag naar in deze streek. Mensen vroegen of we ook catering deden, er kwamen aanvragen binnen voor workshops en ik werd gevraagd als thuiskok. Doordat die vraag er was heb ik besloten die diensten ook aan te bieden. Ik verkoop nog altijd eten over de toonbank, dat is de basis van mijn onderneming, maar het de meeste gerechten die de deur uitgaan zijn voor de catering.”

Amandelkrullen

Wie goed naar Miekes assortiment kijkt, ziet de banketbakkerijtraditie terug. “Mijn schoonvader maakt nog steeds amandelkrullen, dat waren zijn bestsellers. Zijn oude klanten komen die bij ons halen. Het is wel jammer dat er nu nergens meer een banketbakkerij is waar men terechtkan voor een pondje koekjes. Maar mijn schoonouders vinden het niet erg dat ik hun bedrijf niet voort heb gezet. Ze vinden wat ik nu doe ook mooi, want het is nog altijd een bedrijf dat draait om lekker eten.”

www.lekkerdriebergen.nl

Lees ook…
Als startende ondernemer neem je anno 2022 duurzaamheid natuurlijk meteen mee in je propositie en bedrijfsvoering. Maar ja, hoe dan? En wat kan? Wouter…
Tonio de Beer is oprichter en eigenaar van Iron Man Wasserij & Stomerij in Bussum. Zijn team bestaat uit 8 medewerkers, onder wie een jonge vrouw met…
Werken als zelfstandige deden Hedy (50) en Sven (52) los van elkaar al langer. Gedreven door vragen uit hun omgeving maken ze nu samen vlechtwerk van…
Ze waren niet bevriend, hadden nooit met elkaar gewerkt en hadden beiden een prima baan in loondienst. Toch waagden Doreen Borneman (39) uit Zwolle en…
‘Joehoe, we zijn compagnons!’ staat bij een vrolijke foto op LinkedIn van Floor Meeder (28) en Lise-Lotte Verhoef (28) bij de Kamer van Koophandel….