Jeroen Knol is directeur van stichting EFFoST, een Europees platform voor professionals op het gebied van voedseltechnologie en -wetenschap. Met zes medewerkers, en een internationaal netwerk, probeert hij de kloof tussen wetenschap en ondernemerschap te verkleinen.
Als directeur van EFFoST maakt Jeroen onder meer het magazine Taste of Science. Dit blad verwoordt de laatste wetenschappelijke inzichten op een heldere manier zodat ondernemers ermee kunnen werken. De ondernemer leest wat er is ontdekt, wat hij ermee kan en wie hij kan bellen als hij er meer over wil weten.
Problemen van kleine ondernemers in de voedingsmiddelenindustrie zijn vaak praktisch van aard. Zo ontmoette Jeroen een kaasmaker en een aardappelboer. De aardappelboer maakte ook chips, maar wist niet hoe hij de chips goed kon verpakken. De kaasmaker kreeg haar traditionele Cheddar terug van de retailer, want de stukken waren ongelijk gesneden. EFFoST koppelde hen aan kennispartners die konden helpen met verpakken en snijden.
Dit soort problemen ziet Jeroen overal, bij ondernemers in Europa, maar ook in ontwikkelingslanden.
Ramboetansap drupt uit de vrachtwagen
In 2008 vloog Jeroen als wetenschapper naar Jakarta. De Indonesische regering had een probleem met de ramboetanoogst, door overproductie zakten de prijzen in. De oogst werd niet goed verzameld, vervoerd en verwerkt. En terwijl op twee uur rijden een van de grootste ramboetangebieden ligt, importeerde Jakarta de vruchten uit Australië.
Jeroens team van wetenschappers vond een paar simpele oplossingen bij boeren in Thailand. Door de geplukte trossen ramboetan onder te dompelen in een waterbad verwijder je de insecten en vervoer je de trossen in kratjes, dan breken de vruchten niet. Veel Indonesische boeren laadden de trossen zonder kratjes op elkaar in vrachtwagens, de onderste vruchten kneusden tot ramboetansap. Maar kistjes kosten geld en dat hadden niet alle boeren.
Het wetenschappelijk werk zat erop, Jeroen moest weer naar huis. Hij weet dat het inmiddels beter gaat in Indonesië maar ook dat het nog veel efficiënter kan. Als we in 2050 tien miljard mensen willen voeden, meent de Wageningse wetenschapper met een voorliefde voor ondernemerschap, dan moet de voedselvoorziening beter.
Stap voor stap naar genoeg veilig voedsel
Met EFFoST wil Jeroen kennisdeling op het gebied van voedseltechnologie en -wetenschap verbeteren. En zo bijdragen aan de wereldwijde voedselproblematiek. Maar, meent hij, je lost het probleem niet op als je alle kennis binnen Europa houdt. En ook niet door een stel wetenschappers dikke rapporten te laten schrijven. Nee, je moet samen met de mensen iets opbouwen, ze opleiden zodat de kennis behouden blijft. En dat kan met een microkrediet.
Sinds begin 2017 is Jeroen lid van het Ondernemers voor Ondernemers netwerk. Samen met ruim achthonderd andere leden steunt hij ondernemers in ontwikkelingslanden bij het opbouwen van een bedrijf. Via het netwerk hoopt hij in contact te komen met andere ondernemers in de voedingsmiddelenindustrie. Zo wil hij ontdekken hoe je samen iets kunt betekenen voor de wereldwijde voedselproblematiek.