Categorieën

Neem niet altijd de wens van uw omgeving als uitgangspunt. Kijk naar wat u kunt betekenen, vanuit uzelf, uw kwaliteiten en beschikbare tijd. Dat legt de mogelijkheden bloot, in plaats van de problemen. Callista Roelofs geeft u 3 tips om daarbij te helpen.

Inhoudsopgave

Dom doorgaan wekt geen vertrouwen

Mensen die worstelen met een oneindige stroom van drukte in hun (werk)leven zijn vaak loyaal, betrokken en gaan tot het gaatje om voor elkaar te krijgen wat van hen verwacht wordt. Ze vinden het belangrijk om betrouwbaar te zijn voor hun opdrachtgevers of medewerkers. ‘Afspraak is afspraak’, dat staat bovenaan hun lijstje met belangrijke waarden.

Als u hebt afgesproken dat u de klus doet, dan doet u de klus. Punt. Ook als dat betekent dat u uren langer doorwerkt, doorgaat als u eigenlijk helemaal niet scherp meer bent en u niet meer voldoende kunt concentreren op het neerzetten van goede resultaten. Dat is dan toch echt uw eigen probleem, nietwaar? Blijkbaar bent u niet goed genoeg, niet slim genoeg. Dan maar door op karakter.

Op de lange duur loopt u hiermee uzelf voorbij. U put zichzelf uit. Dit gaat ten koste van uw werkplezier, energieniveau en vermogen tot denken, tot presteren en tot relativeren. U wordt star. Het wordt almaar moeizamer goede resultaten neer te zetten. U ervaart controleverlies. Eigenlijk precies datgene wat u wilde vermijden, komt dan keihard om de hoek kijken.

Dit zorgt ervoor dat u uiteindelijk juist minder betrouwbaar wordt. Au!

Volmondig JA zeggen

Betrouwbaar zijn betekent op iemand kunnen bouwen en op diegene kunnen vertrouwen. Dat je het gevoel hebt dat iemand die JA zegt, ook JA bedoelt en JA waarmaakt. Dit vraagt een selectie aan de voorkant. Als u JA zegt, kunt u het dan waarmaken of niet, of weet u dat eigenlijk nog niet zeker?

Hoe krijgt u volmondig JA zeggen voor elkaar? Want u krijgt nou eenmaal niet altijd de ruimte om ‘ja maar’, of ‘nee’ te zeggen tegen een klus.

Wat kan helpen is om de vraag vanuit een ander perspectief te bekijken. Neem hierbij niet de wens van de omgeving als uitgangspunt. Nee, ga uit van wat u kunt betekenen vanuit uzelf, uw kwaliteiten en uw beschikbare tijd.

Deze manier van kijken geeft een blik op de mogelijkheden, in plaats van de problemen. Het volgende voorbeeld maakt dat goed duidelijk.

Ellen is als beleidsmedewerker veel te druk met haar projecten. Daarin neemt ze zowel de grote lijnen als de details voor haar rekening. Ze bepaalt de beleidslijnen en voert de acties uit die gedaan moeten worden om die beleidslijnen werkend te krijgen. Ze weet zo dat het goed gebeurt, hoeft anderen niet te storen en heeft het resultaat in eigen hand. Ze krijgt regelmatig nieuwe projecten toegeschoven en doet haar best om hier ook zo goed mogelijk aandacht aan te geven.

Ellen merkt steeds vaker dat haar energieniveau te laag is. Ze gaat op ontdekkingstocht en komt er achter dat haar grote kracht het zien van verbindingen is. Ellen ziet de verbindingen tussen mensen en hun kennis, welke mensen samen zouden moeten werken om zo een grotere meerwaarde te bieden. Ook ziet ze goed logische verbanden tussen afdelingen, waar tot zover nog geen of onvoldoende gebruik van wordt gemaakt.

Als zij vanuit dat talent-perspectief naar haar werk kijkt, is het voor haar zowel een openbaring als een logische oplossing. Als zij haar tijd en energie vooral richt op het zien, benoemen en werkend maken van deze verbindingen, doet ze waar ze goed in is en waar ze blij van wordt. Ook het inzicht dat de mensen die zij met elkaar in verbinding brengt, juist geschikt zijn voor dit invulling geven aan beleid en dit beter en sneller kunnen dan Ellen, is een eye-opener voor haar. Als ze zich ten slotte bedenkt welke meerwaarde ze nog meer kan bieden met haar talent als ze minder tijd steekt in de uitvoering, is haar duidelijk welke keuzes ze heeft te maken om haar energieniveau omhoog te krijgen.

Gebruik deze 3 tips om helder te krijgen wat u kunt bereiken als u uitgaat van uw eigen talent:

  1. Als u ergens voor wordt gevraagd, zegt u niet meteen ja. Geef aan dat u het even wilt onderzoeken en vertel wanneer u er op terug komt.
  2. Bedenk welke van uw kwaliteiten u kwijt kunt in deze opdracht. Wat van deze klus zou u van daaruit bekeken het liefst doen? Hoe zou u het aanpakken als het helemaal aan u lag? Schrijf dit geordend op.
  3. Ga met dit verhaal naar uw opdrachtgever en stel voor om het op deze manier aan te pakken. Overleg eventueel wat mogelijk is en wat niet. Wedden dat er veel meer mogelijk is dan u zelf denkt?! Ik daag u graag uit om dit experiment aan te gaan.

Kortom

Betrouwbaarheid gaat niet over ‘dom doorgaan tot je erbij neervalt’, maar over heel precies kijken welke waardevolle bijdrage u levert.

Van dezelfde auteur:

In 5 stappen uw uitstelgedrag de baas »
Zo werkt timemanagement wél: 3 tips »
Win 3,5 uur per dag! 3 tips om ongestoord te werken »

www.waanbrekers.nl

Over de auteur:
Callista Roelofs is eigenaar van WaanBrekers en trainer en coach. Ze begeleidt ondernemers en managers die worstelen met de Waan van de Dag om te doen wat er écht toe doet.

“Ik help hen een veel grotere toegevoegde waarde te leveren aan hun organisatie, door het inzetten van hun eigen kwaliteiten en authenticiteit. Dit levert meer rust, meer plezier, meer energie én meer resultaat op.”

Voor meer informatie kijk op www.waanbrekers.nl Daar kunt u zich ook registreren voor haar gratis eBook met vijf handige stappen om te bereiken wat u écht wilt.

Volg Callista via haar blog of via Twitter

Lees ook…
Er zit een generatie tussen, toch vonden deze mannen elkaar en zowaar in circulaire keukens. Zeventigplusser Cees van Nispen had het idee, de…
Tonio de Beer is oprichter en eigenaar van Iron Man Wasserij & Stomerij in Bussum. Zijn team bestaat uit 8 medewerkers, onder wie een jonge vrouw met…
Ze waren niet bevriend, hadden nooit met elkaar gewerkt en hadden beiden een prima baan in loondienst. Toch waagden Doreen Borneman (39) uit Zwolle en…