Zoals Ecomobiel letterlijk tastbaar aantoont, gaat het bij mobiliteit over veel meer dan auto’s alleen. Toch moet je vaststellen dat de auto als vervoermiddel zeer dominant blijft. Hij tekent in ons land voor bijna driekwart van het totaal aan afgelegde kilometers. Of dat ook zo blijft, is echter een boeiende vraag.
Daarbij spelen niet alleen kosten, fileproblematiek en parkeerperikelen mee. Twintigers en jonge dertigers zien de auto vaak niet meer als statussymbool, maar hebben liever een flexibele aanpak van hun mobiliteit. Zuinige auto’s spelen nog steeds een belangrijke rol, maar ook OV, taxi, elektrische scooter en E-bike komen mee en meer in beeld voor woon-werkverkeer. Ook deelautoconcepten hebben succes. Autogebruik is daarbij belangrijker dan -bezit.
Fiscale prikkels
De trend is op Ecomobiel goed zichtbaar, maar dat neemt als gezegd niet weg dat ‘de auto’ vooralsnog met stip genoteerd staat en ook het overgrote deel van de zakelijke mobiliteitskosten voor zijn rekening neemt. Goed nieuws is daarbij dat het keuzegedrag van de rijders en ondernemers de afgelopen jaren een enorme verandering heeft doorgemaakt in de richting van zuinige, milieuvriendelijke modellen. De eerlijkheid gebiedt te zeggen: niet in de laatste plaats onder invloed van fiscale prikkels.
Eén ding is zeker: er zitten wederom forse veranderingen in het vat. Actueel is er veel te doen rond de zogenoemde Autobrief 2, waarin voor de komende jaren het fiscale beleid rond de auto wordt uitgestippeld. De definitieve hamerslag in de Eerste Kamer zal nog enkele maanden op zich laten wachten, maar zeker is nu al dat het landschap van regelingen na volgend jaar ingrijpend verandert. Lees: de panelen van BPM, motorrijtuigenbelasting en bijtelling gaan flink verschuiven.
Elektrisch rijden
Begin oktober komt Ecomobiel dus op een wel heel goed moment om autokeuze en mobiliteitsbeleid tegen het licht te houden. De contouren van de nieuwe ontwikkelingen tekenen zich dan af. Heel zakelijk bekeken: meer dan ooit zijn de komende maanden een periode om strategische beslissingen te nemen.
Dat kan bijvoorbeeld betekenen: andere keuzes te maken. En wellicht is het een goed idee om de aanschaf van ‘nieuw’ naar voren te halen, omdat een automodel het komende jaar nog onder ‘oud fiscaal regime’ valt. En de bijtelling dan voor vijf jaar vastligt. Het kan ook goed zijn dat volledig elektrisch rijden heel aantrekkelijk wordt.
In en om AHOY kan – veelal ook met een testrit – kennis worden gemaakt met bestaande en nieuwe zuinige modellen. Er zijn ook primeurs te zien. In het oog springende voorbeelden zijn twee nieuwe volledig elektrische automodellen. Die zullen onder de nieuwe Autobrief 2-regeling een nog gunstiger positie krijgen, en dat spreekt ons natuurlijk aan. In het oog springt de Kia Soul EV. Ook al omdat de importeur heeft besloten uitsluitend de geheel nieuw ontwikkelde elektrisch aangedreven versie in te voeren. Terwijl er dus wel klassieke uitvoeringen met verbrandingsmotor van bestaan.
Het onderstreept dat elektrisch autorijden langzaam maar zeker een volwaardige rol in het mobiliteitslandschap krijgt. Het Koreaanse merk neemt mogelijke drempels weg door de Soul EV net als haar andere modellen een zeven jaar durende garantie mee te geven.
Voordeel pakken
Een andere noviteit op dit gebied is de Nissan e-NV200. Leverbaar in een personenauto- én bestelauto-uitvoering. Met name die laatste kan, als alles net op zijn plek valt, evenals andere elektrische ‘bestellers’ uitzonderlijk veel voordeel opleveren. Nissan rekent in haar persbericht voor dat de e-NV200 voor nog geen vijf mille aangeschaft kan worden. Een kwart van de catalogusprijs… Op elektrisch rijden worden landelijk en regionaal allerhande kortingen en subsidies verstrekt. Nissans EV-specialist David Schoorl geeft toe dat de koper dan wel bij wijze van spreken eerst de jackpot moet hebben gewonnen. Of al die voordelen gelden, hangt er namelijk sterk vanaf waar het bedrijf is gevestigd, wanneer de koop plaatsvindt en of er bijvoorbeeld een oude diesel voor sloop wordt aangeboden.
Schoorl: “Er is een landelijke subsidie van 3.000 euro op elektrische bestelauto’s en taxi’s. Milieu-investeringsaftrek MIA. En bij bestelwagens ook nog de KIA. Plus subsidies en slooppremies op oude bestellers in de G4 – de vier grote steden, en een aantal andere. In Rotterdam komt daar een jaar gratis parkeren in de binnenstad bij en 1.450 euro subsidie op een laadpunt met gebruik van groene stroom.”
Actieradius: 120 km
Met name elektrische bestelwagens verdienen volgens Schoorl veel meer aandacht dan ze al krijgen. “Natuurlijk moet je er niet het land mee door crossen. Zeker als hij in de regio wordt gebruikt, is een praktijk actieradius van 120 kilometer met belading prima te doen. Bakker, installatiebedrijf, servicemonteur of lokale koerier rijden dat in en om de stad in een dag echt niet zo gauw bij elkaar.”
Voor alle elektrische auto’s geldt dat ze lagere kosten hebben. “In het gunstigste geval negen cent per kilometer, in het minst gunstige 24 cent en dat mag je afzetten tegen zo’n 28 cent voor een brandstofmodel. Stroomkosten van het laden zijn laag en het onderhoud is veel goedkoper: vooral controle op de slijtende delen eigenlijk.”
Waar komt dat enorme verschil vandaan? De crux zit hem in de subsidies. Daarover is op www.evsubsidies.nl per individueel geval duidelijkheid te krijgen.
Groengas
Als gezegd is elektrisch rijden niet voor iedere toepassing de aangewezen oplossing. Een andere primeur op Ecomobiel wijst de weg naar een eveneens milieuvriendelijk en economisch alternatief. In AHOY is voor het eerst de Ducati Natural Power te zien, zoals die in het eerste kwartaal volgend jaar beschikbaar komt.
Hij voldoet aan de meest strenge Euro-6 emissienorm, is interessant in het kader maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) en laten we er niet omheen draaien: ook voor subsidiemogelijkheden. Dat laatste hangt wederom af van je individuele omstandigheden, eisen en locatie. Zeker is dat je goedkoper en schoner rijdt.
Het goede nieuws is in elk geval dat grote steden en Rijk eindelijk écht gas geven waar het om het bijzonder milieuvriendelijke groengas gaat. Niet alleen met subsidies en voor een aantal personenautomodellen – denk aan de Audi A3 G-tron – een gunstige bijtelling (zie verderop, de woorden van Hans Vervoorn). Het dilemma ‘waar ga ik dan tanken’ speelt bovendien steeds minder mee. Momenteel zijn er 130 stations en dat groeit nu sneller dan ooit tevoren. Dat geldt overigens ook voor het aantal auto’s dat op groengas rijdt, want insiders voorspellen dat de verkopen dit jaar zullen vervijfvoudigen.
Een doorbraak
Hans Vervoorn van Fiat: “Provincies en gemeenten zijn om. Er zit nu echt gang in en dat zal zich de komende jaren voorzetten. Het milieuministerie heeft het inmiddels ook meegenomen als belangrijk alternatief. Rijden op groengas is een snelle en zonder enorme investeringen te realiseren route naar minder CO2-uitstoot. Zoals dat door de EU wordt geëist.” Intrigerend detail: een recent ADAC-onderzoek toont aan dat groengas rijden de minste afwijking geeft op de veelal nogal optimistische verbruikscijfers van autofabrieken.
Personal transporter
Naast meer gangbare vervoermiddelen als de elektrische fiets, de snellere pedelec (elektrische fiets) en E-scooters komen in toenemende mate ook heel andere oplossingen in beeld. Op de Ecomobiel-beurs kunt u er vanzelfsprekend diverse zien rijden. Nou ja… rijden? Soms moet je misschien spreken van berijden. Er is immers een trend richting ‘staand vervoer’. En dan hebben we het niet over een drukke stadsbus. Na de tweewielige Segway zijn er bijvoorbeeld ook driewielige varianten gelanceerd als de in Nederland ontwikkelde en gebouwde Virto. Die is sinds kort overigens Europees goedgekeurd en kan zijn vleugels dus over de grenzen uitslaan.
Een recent voorbeeld van ‘staand vervoer’ is de Paukool: compact en past daardoor in de kofferbak van de auto. Hij kan door zijn redelijk te tillen gewicht van 18 kilo als je dat wilt in het OV worden meegenomen. Naast zijn voor de hand liggende gebruik in bijvoorbeeld winkelcentra en zorginstellingen – waar hij veel heen en weer-geloop ondervangt – is de Paukool daardoor zeer geschikt voor ketenververvoer.
Na aankomst in een P+R of andere parkeerplaats is de elektrische ‘sta-scooter’ ideaal om het laatste traject naar de eindbestemming vlot af te leggen. Bediening? Even wennen, maar dat lukt meestal vlot. Wegrijden, stoppen en sturen gebeurt door gewichtsverplaatsing en het bewegen van de stick. De handgreep die je beet hebt dus.
Buiten de box denken
Het wordt steeds duidelijker dat je bij mobiliteit buiten de box moet denken. Per definitie een auto kopen of leasen is niet langer vanzelfsprekend. Wijnand Akkerman van Wagenplan: “Waar het om gaat is de mobiliteitsbehoefte. Is het wel nodig om te reizen? Met Skype en dergelijke kan veel. Is de auto de beste oplossing? Trein en andere vormen van OV zijn serieuze alternatieven. En wat dacht je van een elektrische scooter? Schoner, goedkoper en in de stad veel sneller. Deelauto’s komen ook vaker in beeld. Ook binnen ondernemingen. Steeds vaker is er ook aandacht voor CO2-compensatie via gerichte projecten.”
Als grote speler denkt Bosch ook verder dan de zaken die ze als mondiale toeleverancier voor auto’s en elektrische voertuigen op twee en vier wielen leveren. Intrigerend is bijvoorbeeld de eMobility Solution. Een app die alles bestrijkt, van het vinden en reserveren van laadpunten tot het opvolgen en factureren van de betreffende kosten. Maar ook opties als het delen van bedrijfslaadpunten.
Mobiliteit in beweging!