Niet alleen grote internetbedrijven als Microsoft en Google hebben vestigingen in Ierland. Het land blijkt ook een goede voedingsbodem voor Nederlandse start-up's. Zoals werving- en selectiebureau Careertrotter van Herbert Croezen. "Afgelopen vrijdag vierden we hier het 5-jarig bestaan van ons bedrijf."

In 2002 verruilde Croezen Nederland voor Ierland. “Aanvankelijk was het plan om een half jaar in Ierland te blijven.” In loondienst werken, beviel hem echter niet. “Met mijn vriendin – tegenwoordig mijn vrouw – heb ik tijdens een lunch in de pub een lijst gemaakt: voor- en nadelen van het starten van een eigen onderneming.” De lijst met voordelen was langer. Croezen huurde ruimte in een verzamelgebouw en dat was het begin van Careertrotter.

Breed talen(ten)aanbod

Careertrotter is uitgegroeid tot een bedrijf met zes medewerkers dat allerlei personeel zoekt met een breed talenaanbod. “Dat kunnen backoffice-medewerkers zijn, collega’s voor de customer service of Duitstalige accountmanagers. Wij ondersteunen de Nederlandse markt door heel Europa heen. Wij vinden overal veeltalige en getalenteerde mensen. We plaatsten onlangs Duitstalige accountmanagers en Engelstalige debiteurenbeheerders.”

Careertrotter wordt betaald door de bedrijven die Croezens kandidaten aannemen. “Dat is soms een vast bedrag, maar soms ook een percentage van het salaris. Wij richten ons op kandidaten die we op langere termijn bij bedrijven kunnen plaatsen. We gebruiken social media, vacaturesites, alles om maar de beste mensen te vinden voor onze opdrachtgevers.”

Extra personeel

Die werkwijze werpt zijn vruchten af: afgelopen jaar heeft Careertrotter zo’n 150 internationaal georiënteerde medewerkers aan een nieuwe baan geholpen. Het gaat zo goed dat het bedrijf er deze maand nog een zevende medewerker en een stagiaire bij krijgt. “Mijn werknemers komen uit Duitsland, Roemenië, Italië. Die gebruiken we ook om de talenkennis van onze kandidaten te testen tijdens de wervingsprocedures”, zegt Croezen.

Wat is het geheim? “Wat ons uniek maakt is dat wij heel goed weten waar we goede Nederlandstalige kandidaten vandaan halen als ze naar het buitenland willen. En al onze medewerkers hebben een achtergrond in de sector in hun land, zodat ze weten welke eisen er gesteld worden. We krijgen van klanten te horen dat we een goede track record hebben: het is vaak zo dat onze kandidaten ook de baan krijgen. Wij kijken nadrukkelijk verder dan het sturen van cv’s of een sollicitatiegesprek.”

Gunstig ondernemersklimaat

Dat het economisch herstel in Ierland harder gaat dan elders in de eurozone blijft zeker in Dublin niet onopgemerkt. “Google heeft zojuist voor zijn 2000 medewerkers een duur pand gekocht. De bedrijven die zich hier vestigen, doen dat meestal in de grotere steden als Dublin en Cork. Daarbuiten merk je minder van de economische vooruitgang. Maar hier in Dublin wordt het zeker drukker op de weg.”

Bovendien is het ondernemersklimaat er zeer gunstig. “Je ziet dat er veel incubators en venture capital naar Dublin worden getrokken. Het starten van een eigen bedrijf levert je hier ook weinig papieren rompslomp op. Ik betaalde hier zo’n 400 euro om mijn bedrijf te registreren, veel minder vergeleken met Nederland. Ook de vennootschapsbelasting is hier een stuk gunstiger. Het is heel makkelijk om hier te beginnen, veel makkelijker dan in Nederland.”

Ierse en Nederlandse mentaliteit

Samenwerken met de Ieren vergde enig aanpassingsvermogen. “Toen ik hier kwam, betaalden ze me soms gewoon met cheques. Dat was op het Europese vasteland allang achterhaald. Qua cultuur hebben ze soms een beetje moeite met onze Nederlandse directheid. Onze botheid – zeggen waar het op staat – daar moet je mee oppassen. Wel zijn de Ieren open, stipt op tijd en bereid om hun best te doen. Ze staan altijd open voor een gesprek,  en na het werk door te gaan, af en toe met een biertje erbij.”

Op de vraag of Croezen Nederlanders aan zou raden om een onderneming te starten in Ierland hoeft hij niet lang na te denken. “Ik zou het van harte kunnen aanraden. Dat moet dan wel een servicegerichte onderneming of een e-commercebedrijf zijn. Ierland is een eiland, dus logistiek is alles wat lastiger. Als je producten verkoopt of leverancier bent, zorg dan dat je distributiecentrum in Europa komt te staan. Dat scheelt je een hoop gedoe.”

Lees ook:

Op bezoek bij onze Deense collega’s »

Lees ook…
Werken als zelfstandige deden Hedy (50) en Sven (52) los van elkaar al langer. Gedreven door vragen uit hun omgeving maken ze nu samen vlechtwerk van…
‘Joehoe, we zijn compagnons!’ staat bij een vrolijke foto op LinkedIn van Floor Meeder (28) en Lise-Lotte Verhoef (28) bij de Kamer van Koophandel….
Tonio de Beer is oprichter en eigenaar van Iron Man Wasserij & Stomerij in Bussum. Zijn team bestaat uit 8 medewerkers, onder wie een jonge vrouw met…
Als startende ondernemer neem je anno 2022 duurzaamheid natuurlijk meteen mee in je propositie en bedrijfsvoering. Maar ja, hoe dan? En wat kan? Wouter…
Ze waren niet bevriend, hadden nooit met elkaar gewerkt en hadden beiden een prima baan in loondienst. Toch waagden Doreen Borneman (39) uit Zwolle en…