Sneek is de eerste stad in Europa die aan de slag gaat met iBeacon. Als je als bezoeker rondloopt in de Friese stad, ontvang je via je smartphone informatie op het moment dat je langs een gebouw of winkel loopt. Zo lees je als toerist alles over historische plekjes, uitgaanstips en krijg je persoonlijke aanbiedingen van ondernemers.

“Wist je dat je op dit moment langs het allereerste filiaal van Clemens en August Brennikmeijer loopt?” Dit bericht verschijnt op je telefoon als je in Sneek nietsvermoedend langs de C&A loopt. Wandel je langs café De Walrus, dan krijg je weer een nieuw bericht: “Zin in een biertje? Wij hebben een speciaal arrangement!”

Beacons

Overal in de stad hangen zogenaamde ‘beacons’: piepkleine zwarte kastjes die verbinding zoeken met smartphones van voorbijgangers. Als bezoeker van Sneek moet je een app installeren die Light Curb heet (voor iPhone en Android). Vervolgens ze je je GPS en Bluetooth aan en krijg je berichtjes als je langs de kastjes loopt. Reclame uitzenden is niet de hoofdfunctie: de gemeente gebruikt de beacons om toeristen van informatie te voorzien. Loop je langs de Waterpoort, het theater of het gemeentehuis, dan krijg je historische informatie over de monumenten.

Nuttig en relevant

“Sneek heeft een klein centrum met op iedere hoek wel een verhaal,” zegt burgemeester Hayo Apotheker. “Jonge mensen zijn tegenwoordig continu bezig met hun smartphone. Folders en boekjes zijn achterhaald. Met beacons in combinatie met de app kunnen we ze eenvoudig informeren over de geschiedenis van onze mooie stad. Wie de app gebruikt en door de stad wandeltkrijgt over iedere plek waar hij langsloopt nuttige en relevante informatie.”

Ondernemers

Er hangen op dit moment 20 kastjes in de stad en dat moeten er nog veel meer worden. Ook ondernemend Sneek doet mee. Zij mogen gratis boodschappen uitzenden via Light Curb app. “Op scherp schieten kan ook,” zegt Ate van der Meer van het Sneeker bedrijf Snakeware, de ontwikkelaar van de Light Curb. “Dat betekent dat ondernemers gerichte boodschappen sturen aan een bepaalde doelgroep. Hier is het verdienmodel op gebaseerd. Zo kun je bijvoorbeeld een aanbieding voor een maatpak alleen naar mannen sturen. Dit kost 36 euro per maand.”

Techniek en privacy

De Light Curb app maakt gebruik van iBeacon-technologie van Apple, die mensen in staat stelt om berichten via hun Bluetooth-verbinding te ontvangen wanneer zij een locatie met een ‘beacon’ passeren. In Sneek hangen de beacons op monumenten en aan de muren van winkels. De makers beloven dat ze de gegevens die je hebt ingevuld om van de app gebruik te kunnen maken niet aan derden zullen verstrekken. Als je besluit dat je de app niet meer wil en hem verwijdert, worden jouw gegevens vernietigd.

Naar binnen lokken

Fardau Buter van brouwerij Weduwe Joustra is enthousiast over de beacons. Haar zaak zendt een berichtje uit waarin staat dat bezoekers een gratis borrel krijgen als ze een bepaald schilderij in de winkel weten te vinden. “We zijn er pas net mee bezig, maar er komen al regelmatig nieuwsgierige bezoekers binnen om te zoeken,” zegt Buter. “Mensen installeren de app omdat ze informatie willen over de historie van de stad. Dankzij de geschiedenis van onze brouwerij kunnen we hier leuk op inspelen. Een originele manier om extra klanten de winkel in te lokken.”

Sneekweek

“De app is een mix tussen cultuur, beleving en shoppen: een samenwerking tussen ondernemers en gemeente” zegt de burgemeester. Tijdens de Sneekweek, een bekend jaarlijks watersportevenement, moet de app op volle toeren draaien. Er komen dan meer dan 100.000 bezoekers naar de Friese stad. De ontwikkelaars uit Sneek hebben hoge verwachtingen van hun Light Curb app: “Uiteindelijk willen we ons systeem uitrollen naar andere steden en festivals.”

Lees ook…
Ze waren niet bevriend, hadden nooit met elkaar gewerkt en hadden beiden een prima baan in loondienst. Toch waagden Doreen Borneman (39) uit Zwolle en…
Als startende ondernemer neem je anno 2022 duurzaamheid natuurlijk meteen mee in je propositie en bedrijfsvoering. Maar ja, hoe dan? En wat kan? Wouter…
Tonio de Beer is oprichter en eigenaar van Iron Man Wasserij & Stomerij in Bussum. Zijn team bestaat uit 8 medewerkers, onder wie een jonge vrouw met…
Bij een prijsvraag voor een tiny house kreeg hun ontwerp zulke positieve reacties, dat de vier bedenkers ermee verder wilden. Als samenwerkingsvorm…
Werken als zelfstandige deden Hedy (50) en Sven (52) los van elkaar al langer. Gedreven door vragen uit hun omgeving maken ze nu samen vlechtwerk van…
‘Joehoe, we zijn compagnons!’ staat bij een vrolijke foto op LinkedIn van Floor Meeder (28) en Lise-Lotte Verhoef (28) bij de Kamer van Koophandel….