Als ‘klein menneke' moest de Brabantse Koen Houtappels (34) tijdens de vakanties met zijn ouders verplicht mee oude kerken en kloosters bezichtigen. "De ene dag mocht ik spelen op de camping, de andere dag gingen we oude gebouwen bezichtigen. En daar ben ik nu maar wat blij om. Zonder mijn ouders had ik misschien nooit een passie voor oude gebouwen ontwikkeld." 
In 2009 is de vrolijke Oisterwijker gestart met zijn bedrijf Wood&Apples, een bedrijf dat concepten ontwikkelt voor bestaand vastgoed. De gebouwen die Koen vroeger van zijn speeltijd op de camping beroofden, ziet hij nu als fantastische projecten. “Wood&Apples heeft onlangs nog een oud klooster omgetoverd tot een kliniek voor jonge verslaafden. En we zijn momenteel bezig een concept te bedenken voor een klant met een leegstaand kantoorpand. Hij wil er een moderne werkomgeving van maken waar mensen graag komen, geen duf hok met een systeemplafonnetje. Wij onderzoeken nu hoe we dat vorm kunnen geven.”

Crisis

Als kind uit een ondernemersfamilie wist Koen altijd al dat hij voor zijn 30e ook een onderneming op wilde zetten. “Ik was 29 en ben midden in de crisis gestart, maar dat vond ik niet erg. Want ik had de goede tijd niet gekend. Ik heb in loondienst genoeg ervaring en contacten op kunnen doen. Dus ik ben er niet bleu ingestapt. Relaties zijn in deze business heel belangrijk, omdat het om grote dingen gaat. Ik verkoop geen broodjes of bier.”

Postzegels verzamelen

Werk en privé lopen volledig door elkaar. “Mijn ouders, zus en schoonouders zijn allemaal ondernemers, dus het gesprek gaat al snel over ondernemerszaken. Ik merk dat er in mijn sociale kring wel wat veranderd is sinds ik ondernemer ben. Ik trek meer op met mensen die ook ondernemend zijn. Negen-tot-vijf bestaat bij mij ook totaal niet. Mensen in loondienst werken tot 17.00 uur en gaan daarna iets leuks doen, postzegels verzamelen of zo. Ik doe elke dag, de hele dag al wat ik leuk vind.”
Toch wordt hij af en toe teruggefloten door zijn vrouw. “We hebben een kleine van anderhalf, Viva, en mijn vrouw heeft er bewust voor gekozen parttime te gaan werken. Zij houdt thuis alles stabiel en zegt af en toe: ‘Nu is het wel even klaar met je bedrijf’. Ze is onmisbaar.”

Vakantie

Op vakantie lukt het Koen wel om afstand te nemen van zijn bedrijf. “Ik ben daar heel makkelijk in. Op vakantie check ik geen e-mail. Ben sowieso een beetje klaar met e-mail. Mensen nemen niet meer de moeite om te bellen. Er is iemand die het werk voor me overneemt als ik op reis ben. Als diegene belt, dan weet ik dat ik écht op moet nemen.”
Maar… toch wordt er wel ‘gewerkt’ op vakantie. “Nu ben ik degene die mijn vrouw en kind meesleept naar oude gebouwen tijdens onze reizen. Toch even kijken hoe ze het in het buitenland doen.”
Benieuwd bij welke ondernemers in zijn woonplaats Koen zelf graag komt en waarom hij een paar maanden in Oostenrijk heeft moeten wonen? Je leest het in De Zaak magazine.
Fotografie: Marco de Swart
Lees ook…
‘Joehoe, we zijn compagnons!’ staat bij een vrolijke foto op LinkedIn van Floor Meeder (28) en Lise-Lotte Verhoef (28) bij de Kamer van Koophandel….
Als startende ondernemer neem je anno 2022 duurzaamheid natuurlijk meteen mee in je propositie en bedrijfsvoering. Maar ja, hoe dan? En wat kan? Wouter…
Ze waren niet bevriend, hadden nooit met elkaar gewerkt en hadden beiden een prima baan in loondienst. Toch waagden Doreen Borneman (39) uit Zwolle en…
Tonio de Beer is oprichter en eigenaar van Iron Man Wasserij & Stomerij in Bussum. Zijn team bestaat uit 8 medewerkers, onder wie een jonge vrouw met…
Werken als zelfstandige deden Hedy (50) en Sven (52) los van elkaar al langer. Gedreven door vragen uit hun omgeving maken ze nu samen vlechtwerk van…