Saamhorigheid
[Naam: Miranda Visser (40)
Functie: Mede-eigenaar, financieel directeur
Bedrijf: Bouwbedrijf Visser, Sliedrecht
Medewerkers: 12 in vaste dienst
Bij Bouwbedrijf Visser in Sliedrecht kennen ze geen twijfel. De directie van het familiebedrijf kiest altijd voor vast. Een keuze met grote voordelen, zegt mede-eigenaar Miranda Visser. ‘Ik wil het niet klef laten klinken, maar de saamhorigheid is hierdoor heel groot.’
Waarom altijd vast?
“Dat komt door de aard van deze regio. De omgeving van Sliedrecht heeft iets christelijks en behoudends. Onze mensen komen hier vandaan en begrijpen die mentaliteit. Klanten vinden dat belangrijk. Ze weten wat ze aan ons hebben. Hier trek je je schoenen uit als je binnenkomt, stel je je netjes voor en zeg je u tegen de klant. In Amsterdam maakt het misschien niet uit wie je langs stuurt, hier ligt dat dus anders.
“Wat zijn de voordelen?
“Iedereen heeft binnenshuis zijn opleiding gedaan. We weten precies wat we aan elkaar hebben. Er is nauwelijks hiërarchie en iedereen is loyaal aan het bedrijf. Een hele week ziek maak je niet gauw mee. We willen met z’n allen gewoon goed werk leveren en iets moois neerzetten. Met zzp’ers is dat gevoel minder. Daar werken we natuurlijk ook wel mee, maar dan gaat het om een vaste groep. We gaan beslist niet rondshoppen.”
En de nadelen?
“Als het minder gaat, heb je een probleem, want je komt er niet gemakkelijk vanaf. Van personeel. Ook wij hebben tijdens de crisis in een dip gezeten. Afscheid nemen was geen optie. We moesten onderhandelen, hebben bijvoorbeeld besloten dat de pauzes niet meer werden doorbetaald. Als we opnieuw moesten beginnen, deden we het misschien anders. Ik begrijp het dus best als anderen voor meer flexibiliteit kiezen. Maar wij hebben het gered en daar ben ik blij om. Ik zou niet anders willen.”
Gezocht: terrastijgers
Naam: Jaap Wiltenburg (51)
Functie: Eigenaar
Bedrijf: Strandpaviljoen Noordduine, Domburg
Medewerkers: 1 chef-kok, 48 flexibele krachten (hoogseizoen)
Ieder seizoen zoekt Jaap Wiltenburg voor zijn strandpaviljoen in het Zeeuwse Domburg dertig tijdelijke terrastijgers. Alleen de chef-kok is in vaste dienst. Om telkens een nieuw legertje flexibele seizoenkrachten te binden zijn fatsoenlijke afspraken nodig. ‘Mensen moeten normaal hun geld verdienen, en ik moet mijn rekeningen kunnen betalen.’
Wel een hele klus elk jaar.
“Ja, maar ik heb ze allemaal hard nodig. Het wordt wel steeds makkelijker. Ik ken de wegen, we hebben inmiddels een heel bestand opgebouwd. De meeste mensen komen uit de omgeving, maar er zitten bijvoorbeeld ook meiden uit Duitsland tussen. Men werkt hier graag. Onze reputatie is goed, de sfeer ongedwongen. Als het rustig is, kun je gewoon een boekje lezen op het terras. Het is sociaal. Honden krijgen een koekje, dat werk. We zijn geen plek voor strak afgestudeerde horecatijgers.”
Kunt u veel bieden?
“Vaste uren kan ik niet beloven. Door de nieuwe wet is er geen proeftijd meer voor een contract van zes maanden. Vorig jaar had iemand vooraf een mooi verhaal, maar hij kon nog geen biertje tappen. Na vijf minuten zat ik er zes maanden aan vast. Dat doe ik dus niet meer. Desondanks hebben we een hele lading belangstellenden. Tijden veranderen, mensen snappen dat vast werk niet vanzelfsprekend is en dat ze verantwoordelijkheid moeten nemen. Als ze willen, kunnen ze bij ons een mooie buffer voor de winter opbouwen.”
Hoe zorgt u voor kwaliteit?
“Vergeleken met vroeger werken we minder met jongeren voor wie dit alleen een vakantiebaantje is. We werken nu met mensen tussen de 20 en 30 met liefde voor het vak. Die zich betrokken voelen bij de zaak. Als ondernemer moet je vervolgens goed zijn voor je personeel. Ik zie hoe collega’s soms elke dag friet en kroketten geven. Dat overleven ze niet. Wij maken voor hen netjes een rijstschotel of een lekkere daghap. Niemand gaat met een lege maag naar huis.”
‘Heerlijk zo’
Naam: René Oud (53)
Functie: directeur operations
Bedrijf: Feeder One, Roden
Medewerkers: 52 vast, 2 tot 15 flex
Feeder One is een dochter van PGZ International, logistiek dienstverlener voor de doe-het-zelfmarkt en tuincentra. Het bedrijf in Roden combineert vast én flexibel om het personeelsbestand al naar gelang de vraag soepel te kunnen uitbreiden en inkrimpen. Directeur operations René Oud: ‘Het is heerlijk werken zo.’
Wanneer komen flexwerkers in beeld?
“Dat gebeurt tijdens het tuinseizoen vanaf begin maart. We beginnen bijvoorbeeld met twee uitzendkrachten, afhankelijk van de piekmomenten, en dat kan in de loop van het jaar oplopen tot tien of vijftien. Als het mooie weer in september voorbij is, stromen de flexibele krachten weer uit. Op deze manier kunnen wij in Nederland en België steeds flexibel op de markt inspelen.”
Hoe komen jullie aan de mensen?
“Via Randstad. Veel mensen komen al jaren bij ons. Vergeleken met onze vaste kern zijn ze wat duurder, maar dat moet je afzetten tegen de indirecte kosten die je niet hoeft te maken. Soms willen je op maandag drie flexwerkers, op woensdag weer vijftien. Als je dat allemaal moet inrichten is dat heel erg veel werk. Contracten, administratie, alles wordt voor ons geregeld. Heerlijk.”
Stromen ze ook door naar vast?
“Een enkele keer. Een van onze teamleiders werkte eerst via Randstad. Het gaat om specifieke functies, zoals leidinggevende of een functie waarbij speciale vaardigheden nodig zijn. Maar vaak vinden ze het prima om gewoon als uitzendkracht acht maanden bij ons aan de slag te kunnen. De banen liggen hier in het noorden niet voor het oprapen, moet u weten.”