Zwaag, een dorp bij Hoorn, bestond dik veertig jaar geleden uit één straat. Het is de plek waar broers Gerard en Piet Karsten (grondleggers van wat tegenwoordig Karsten Tenten heet) dik veertig jaar geleden onder de naam Eurodump alles verkochten wat los en vast zat: hout, gereedschap, fietsen, schoenen met stalen neuzen. 
“Hun vader kocht de spullen in. Die man was altijd bezig met handel,” vertelt huidig eigenaar Maarten Takken. “Die ging met een zak geld de weg op en speurde de straten af naar spullen die hij slim kon in- en verkopen. Al snel ontdekte hij dat caravans veel zouden opleveren.”

De broers Karsten besloten zich volledig te richten op caravans, vouwwagens en tenten en veranderden de bedrijfsnaam in Karsten Kampeersport. De tenten stonden gewoon in Gerards achtertuin, de ‘showroom’ van het bedrijf in de jaren ’80. Maarten Takken deed kleine klusjes zoals het schoffelen van de tuin. “Mijn vader was als tuinman in dienst bij Piet en Gerard en hielp me aan dit bijbaantje. Ik was net 15 en vond het fantastisch. Liever daar dan op school.”

Zeilmakerij

Inmiddels zit Maarten al bijna veertig jaar in het bedrijf. Na twee jaar als manusje-van-alles breidden zijn werkzaamheden zich uit. “Tijdens de klusjes gaf ik vaak mijn mening over beschadigde tweedehands tenten. Dat we ze best zelf zouden kunnen repareren. Wil jij geen zeilmakerscursus doen? vroegen de broers op een dag. Op dat moment ontwierpen of repareerden we zelf nog geen tenten. Ik ging in de leer bij een meester in Den Helder en kreeg een diploma. We kochten een naaimachine van een lingeriefabriek en in een klein hoekje ging ik tenten repareren.”
Maar hij wilde méér. Een eigen tent. Maarten bestelde wat lappen bij de leverancier en zette een eigen, oppompbare tent in elkaar. Het systeem had hij gezien bij een werktent die hij moest repareren. “Het ging op dat moment wat minder met het bedrijf. Caravans vroegen een flinke investering en vouwwagens namen af in populariteit. Van de laatste centen huurden we een stand op de Kampeer- en Caravan RAI in Amsterdam.” Een gouden greep, bleek later. Maartens tent was echt iets nieuws voor consumenten. Het eerste jaar werden er tien verkocht, het volgende 25. Karsten Tenten – weer een nieuwe naam – werd een begrip.
Nu, twintig jaar later, huist Karsten Tenten nog steeds in Zwaag. Maarten, die inmiddels met de dochter van Gerard Karsten is getrouwd en samen met haar ‘de tent’ overnam: “We zitten nog op dezelfde plek, al is de showroom niet meer in de achtertuin, maar in een 8000 vierkante meter grote fabriekshal.” Nog steeds zit hij het liefst aan de ontwerptafel en achter de naaimachine. “Dat is mijn ding: nieuwe dingen ontwikkelen. Voor klanten als Schiphol en Madurodam, maar ook voor een gezin dat naast de basistent drie koepeltenten wil. Dat is het leuke aan een eigen atelier: je kunt alles zelf bedenken en meteen uitvoeren.”
Cursus: Koop of verkoop een bedrijf succesvol
Ben je betrokken bij de koop of verkoop van een bedrijf? Volg de cursus Actief in Overnames. Ontvang tips en maak de beste deal. Zorg dat jouw overname een succes wordt.
Nieuw personeel werven?
Talent is schaarser dan ooit, het aanbod in vacatures verschuift en werving en selectie vindt steeds vaker op afstand plaats. Lees deze 5 redenen waarom werkgevers waardevolle kandidaten verliezen tijdens het recruitmentproces én tips hoe je dit kunt voorkomen.
Lees ook…
Tonio de Beer is oprichter en eigenaar van Iron Man Wasserij & Stomerij in Bussum. Zijn team bestaat uit 8 medewerkers, onder wie een jonge vrouw met…
Werken als zelfstandige deden Hedy (50) en Sven (52) los van elkaar al langer. Gedreven door vragen uit hun omgeving maken ze nu samen vlechtwerk van…
Ze zijn verschillende types, maar Roel Schatorjé en Paul Sintnicolaas zien dezelfde stip op de horizon voor hun uitwisbare notitieboekjes van…