Categorieën

Grote kans dat reiskosten bij jou een flinke kostenpost zijn. Wedden dat het anders kan? Start met besparen met deze tips en stappen.

Inhoudsopgave

Waar gaan we heen?

‘Start met inventariseren. Voordat je maatregelen neemt, moeten kosten inzichtelijk zijn. Grotere bedrijven laten vaak een mobiliteitsanalyse maken. Wie dit zelf wil doen, brengt in kaart hoe medewerkers reizen met welke regelingen en vergoedingen. Vergeet daarbij ‘verborgen kosten’ niet: een parkeerplek kost al snel 2000 euro per jaar en de afdeling administratie die declaraties afhandelt, kost ook geld.

Formuleer na deze analyse wat je wilt bereiken. Bedrijven die beginnen met een duidelijke ‘waarom­vraag’, profiteren beduidend meer van verandering. Bedenk: direct besparen is belangrijk, maar je winst ligt op lange termijn. Op basis van je doelen ga je maatregelen treffen.’   

Gemotiveerde medewerkers maken het verschil

Mobiliteitskosten verminderen valt of staat met gedragsverandering van medewerkers. 

Stap 1: Betrek medewerkers
Vraag medewerkers direct na de inventarisatie waar zij zélf winst zien en maak hen deelgenoot van je plannen.

Stap 2: Deel verantwoordelijkheid
Zelf keuzes maken maakt bewuster. Gedeelde verantwoordelijkheid bereik je bijvoorbeeld met een persoonlijk mobiliteitsbudget. Geef op basis van een inschatting van reiskosten (voor woon­werkverkeer en zakelijke reizen) een vast bedrag of mobiliteitspas waarmee medewerkers zelf bepalen hoe ze reizen.

Stap 3: Geef prikkels
Bouw bijvoorbeeld een wedstrijdelement in en communiceer resultaten. Maak ambassadeurs van medewerkers die voorlopen, zet ze in het zonnetje. En beloon goed gedrag: een leaserijder die bijvoorbeeld zuinig rijdt, ontvangt een deel van de besparing.

Stap 4: Blijf reisgedrag monitoren
Reist iemand echt een bepaald aantal dagen met openbaar vervoer of past een andere reisvorm wellicht meer? En verandert er iets in een persoonlijke situatie (verhuizing)? Vaak is dat een wens voor ander reisgedrag.

Besparen door slimmer reizen

Welke maatregelen kun je nemen? Er zijn veel mogelijkheden. Een aantal ter inspiratie: laat medewerkers meer thuiswerken (een dag scheelt al). Motiveer ze minder met de auto te reizen (dat kost het meest, fietsen het minst) en meer met (elektrische) fietsen, openbaar vervoer en door te carpoolen en autodelen. Onderzoek de mogelijkheid voor zuinige of kleinere auto’s (scheelt brandstof, investeringskosten en onderhoud) of verminder en deel het aantal leaseauto’s. Bezuinig op parkeerplaatsen: geef alleen toegang aan medewerkers die carpoolen of ver weg wonen.

Kun je niet om het gebruik van de auto heen?

In drie stappen goedkoper rijden:

Stap 1
Begin bij de banden. Een auto verbruikt meer bij zachte banden. Wie regelmatig controleert en bandenspanning op peil houdt, bespaart 2 tot 5% op brandstof.

Stap 2
Pak vervolgens de auto aan. Plaats bijvoorbeeld snelheidsbegrenzers, stel navigatie in op de kortste route en haal overbodig gewicht uit en van de auto (imperial).

Stap 3
Train de bestuurder(s) op zuinig rijden. Maatregelen als eerder doorschakelen (tussen 2000 en 25000 toeren) en vervolgens met gelijkmatige snelheid rijden met een laagtoerental of uitrollen in plaats van hard remmen, zijn bewezen effectief.

Lees ook…
Als startende ondernemer neem je anno 2022 duurzaamheid natuurlijk meteen mee in je propositie en bedrijfsvoering. Maar ja, hoe dan? En wat kan? Wouter…
Er zit een generatie tussen, toch vonden deze mannen elkaar en zowaar in circulaire keukens. Zeventigplusser Cees van Nispen had het idee, de…
Ze waren niet bevriend, hadden nooit met elkaar gewerkt en hadden beiden een prima baan in loondienst. Toch waagden Doreen Borneman (39) uit Zwolle en…