Kiezen of delen: Michiel van de Watering

Ondernemen is ook lastige keuzes maken. In deze rubriek maken we het heel zwart of wit. De redactie legt leden van De Zaak lastige dilemma's voor. In aflevering 4: Michiel van de Watering, persoonlijk bedrijfsadviseur bij Thexton Armstrong van de Watering.

1. Willem-Alexander of Maxima?

“Maxima! Daar heb ik nog koffie mee gedronken! De koning en koningin zijn beschermheer en beschermvrouw van het Oranjefonds. Eén van de partijen die gesteund worden door het Oranjefonds, is ‘Dien je stad’. Daar geef ik als vrijwilliger weleens trainingen aan. We hebben met Maxima gesproken over het enthousiasme van de vrijwilligers en de noodzaak van organisatorische steun. De koningin was zeer goed voorbereid en had interesse in de verschillende invalshoeken van de aanwezigen.”
 

2. Overdekt winkelcentrum of ouderwetse markt met kraampjes?

“Ik kies voor de markt met kraampjes. Heerlijk die weersinvloeden. Verse vis, groente en bloemen zijn wel de belangrijkste items die we op de markt kopen. Als er een kaaswagen staat die ‘blauwschimmel geitenkaas’ heeft, dan nemen we daar ook een stuk van mee.”
 

3. Wetenschap of geloof?

“De wetenschap, maar dan wel heel breed. Als er maar niet vastgehouden wordt aan traditionele en bekende theorieën. Vertrouwen in het universum heb ik ook. Ik geloof wel in de spreuk ‘wie goed doet, goed ontmoet’. Soms duurt dat wat langer dan je misschien zou willen, dan is het goed vertrouwen te hebben dat het wel goed zal komen. Als je tegen een hindernis aanloopt, haal je volgens mij meer kracht uit ‘try me!’ dan ‘why me?’”
 
Michiel van de Watering. Foto's: Roos de Bolster fotografie

Michiel van de Watering

Sinds 2004 is hij ondernemer en sinds januari 2013 franchise Partner van Thexton Armstrong.

Meer weten?

  • Bekijk het profiel van Michiel in MijnZaak
 

4. Frenkie de Jong of Matthijs de Ligt?

“Die moest ik opzoeken. Ik kies voor Matthijs, omdat hij in oranje speelt. Oh, Frenkie ook? Nou, dan kies ik alsnog voor Matthijs omdat hij de winnende maakte tegen Juventus natuurlijk. Haha, je hoort het al. Ik ben geen voetbaldier. Ik heb meer met paardensport en veldhockey.”
 

5. Boek of film?

“Oei, lastig als het om een verfilming gaat. Toch kies ik eerst voor het boek om mijn eigen fantasie de ruimte te geven. Ik lees veel, maar kan een film ook waarderen.”
 

6. Poetin of Erdogan?

“Ik zie Poetin meer als wereldleider en daar is in Rusland geen beter alternatief voor. Dus denk ik dat we beter kunnen blijven samenwerken met hem. Terwijl ik denk dat de oppositie van Erdogan wel een goed alternatief kan zijn. Of iemand anders uit zijn partij die meer een leider is.”
 

7. Risico of veiligheid?

“We kleuren al veel te veel binnen de lijntjes. Daarom ga ik voor risico. Anders was ik ook geen goede ondernemer, hoewel lezers misschien zeggen dat je toch ook veilig moet ondernemen. Natuurlijk, het gaat om berekenbare risico’s. Met je ogen dicht de snelweg oversteken is kamikaze en heeft niets met risico’s nemen te maken.”
 

8. Leiden of dienen?

“Die is leuk, want tegenwoordig spreken we over dienend leiderschap. Wat mij betreft dus leiden. Dat komt in veel aspecten van mijn leven voor: als leider naar onze dochters toe, als leider van onze paarden en bij het leiden van ondernemers en hun team naar een betere bedrijfsvoering.”
 

9. Belastingdienst of Kamer van Koophandel?

“De Belastingdienst, want daar heb je dagelijks mee te maken. Die levert bovendien unieke en relevante informatie voor ondernemers.”
 

10. Idealisme of realisme?

“Dan laat ik realisme toch voor gaan. Prima om idealen te hebben en na te streven, zolang je dat niet doet als Don Quichot. Realiteitszin is nodig.”
 

11. Succesvolle onderneming of een rijk sociaal leven?

“Als ik een succesvolle onderneming heb, dan stelt mij dat in staat om een rijk sociaal leven te hebben. Andersom niet. Het gaat om het woord ‘succesvol’. Als je alleen aan veel inkomen denkt en dat gaat ten koste van een rijk sociaal leven, dan ben je in mijn ogen niet succesvol. Anthony Robins zei dat treffend over Robin Williams. Die was als acteur een zeer winstgevende onderneming, maar maakte een eind aan zijn leven omdat hij geen succesvol leven had.”
 

12. Freddy Mercury of Michael Jackson?

“Kijk naar de Top 2000 van vorig jaar: 36 keer Freddy tegen 25 keer Michael Jackson. Los daarvan, Freddy was veelzijdiger dan Michael.”
 

13. Delegeren of zelf de touwtjes in handen nemen?

“Delegeren. Doe je dat niet, dan graaf je je eigen graf doordat je tegen je eigen beperkingen aan gaat lopen. Als jij (goed) delegeert, heb je daarmee de touwtjes nog steeds in handen door de aansturing die je doet. Zo gaat dat ook in mijn werk waarbij ik de ondernemer en zijn/haar team leer om te vissen en niet zelf voor hun ga vissen.”
 

14. Investeren of beleggen?

“Ik zie een belegging als een investering. Dat doe ik bijvoorbeeld vanuit mijn rol als medebestuurder van Stichting Dutry De Drevon, waar we het rendement aan noodhulp-bureaus overmaken voor mensen die echt krap zitten. Ik kies dus investeren omdat het verder gaat dan beleggen. Je kunt immers ook tijd en aandacht investeren in iets.”
 

15. EU of VN?

“De EU. Laten we die eerst maar op orde brengen voordat we verder werken aan de VN die mijns inziens gebaseerd moet worden op fundamenten zoals één Europa. Dat is momenteel natuurlijk wel een soap aan het worden.”
 

Tekst: Ido Dijkstra

Foto’s: Roos de Bolster fotografie

Lees ook…
‘Joehoe, we zijn compagnons!’ staat bij een vrolijke foto op LinkedIn van Floor Meeder (28) en Lise-Lotte Verhoef (28) bij de Kamer van Koophandel….
Werken als zelfstandige deden Hedy (50) en Sven (52) los van elkaar al langer. Gedreven door vragen uit hun omgeving maken ze nu samen vlechtwerk van…
Tonio de Beer is oprichter en eigenaar van Iron Man Wasserij & Stomerij in Bussum. Zijn team bestaat uit 8 medewerkers, onder wie een jonge vrouw met…
Als startende ondernemer neem je anno 2022 duurzaamheid natuurlijk meteen mee in je propositie en bedrijfsvoering. Maar ja, hoe dan? En wat kan? Wouter…
Ze waren niet bevriend, hadden nooit met elkaar gewerkt en hadden beiden een prima baan in loondienst. Toch waagden Doreen Borneman (39) uit Zwolle en…