Categorieën

De zomerperiode is hét moment voor een stap terug, fysiek en mentaal, om je weer op te laden voor de tweede helft van het jaar. Goed voor jouzelf én je bedrijf: komkommertijd is geschikt om terug én vooruit te blikken. Tips van collega-ondernemers.

Inhoudsopgave

Jeroen Kratsborn is eigenaar van internetmarketingbureau PAM en blogger bij LifehackingBlog.nl (meer bereiken in minder tijd).

Tip 1
Begin en stop vroeg

“Begin vroeg, rond half 8 ‘s ochtends, als het nog lekker koel is. Start met denkwerk, bijvoorbeeld over dat strategische plan. Het is bewezen dat je op dat tijdstip creatiever bent. En stop vervolgens ook eerder: geniet van het mooie weer en je sociale leven.”

Tip 2
Frisse lucht

“Ik ben evangelist van daglicht en buitenlucht. Werk zoveel mogelijk buiten: ga een blokje om tijdens telefoongesprekken en wandel met relaties in het park.”

Tip 3:
Powernap

“Echt een zomerse aanrader: met een powernap (twintig minuten) boek je veel winst, zeker op warme dagen. Het is bewezen dat je daarna fitter bent.”

Tip 4
Ga spelen

“Gebruik de zomer om weer eens ouderwets te spelen in plaats van allerlei serieuze dingen te doen. Ga tafeltennissen met vrienden of trek een paar baantjes: daar krijg je energie van.”

Dick Freriks is oprichter van Ascender en klinisch psycholoog.

Tip 5
Vakantieangst

“Veel ondernemers hebben last van vakantieangst. Maar als ik ze vraag Wat is jouw belangrijkste resource? antwoorden ze: Tijd met mijn gezin of vrienden. Ook internationaal onderzoek bewijst het: je wordt gelukkig van tijd met dierbaren. Het beste argument dus voor die vakantie.”

Tip 6
Bezinnen maakt creatief

“De meest succesvolle ondernemers zijn zij die afstand kunnen nemen. Ga maar na: in het vliegtuig of op je luchtbedje komen de ideeën. Vakantie geeft afstand, maar een dagje mountainbiken ook. Het gaat erom dat je andere fysieke inspanningen doet, die in je lijf nieuwe processen op gang brengen.”

Tip 7
Samen balans opmaken

“De zomerperiode, met de dagelijkse hectiek op afstand, is heel geschikt om met het thuisfront de balans op te maken. Om te bepalen of de huidige situatie is wat jullie voor ogen hadden en om opnieuw waarde te geven aan je werk.”

Tip 8
Kijk de kunst af

“Ondernemers laten hun zaak, ook op vakantie, nooit los. Wie zegt trouwens dat dit moet? Laat je ondernemerszin juist inspireren, neem ter plekke een kijkje in keukens van lokale ondernemers. Het geeft een heel andere invalshoek als je ziet hoe een Italiaan zijn tent runt.”

Ook de overige negen tips lezen? Lees het tijdschrift »

Lees ook…
Werken als zelfstandige deden Hedy (50) en Sven (52) los van elkaar al langer. Gedreven door vragen uit hun omgeving maken ze nu samen vlechtwerk van…
Ze waren niet bevriend, hadden nooit met elkaar gewerkt en hadden beiden een prima baan in loondienst. Toch waagden Doreen Borneman (39) uit Zwolle en…
‘Joehoe, we zijn compagnons!’ staat bij een vrolijke foto op LinkedIn van Floor Meeder (28) en Lise-Lotte Verhoef (28) bij de Kamer van Koophandel….