Categorieën

Wat wil jij neerzetten als ondernemer? Vakman Gé Sombroek (63) vond in zijn ondernemersleven een duidelijke missie. En daar is hij nog volop mee bezig. Met zijn aanstekelijke enthousiasme wil hij samen met zijn beste vriend de traditionele Zaanse bouwstijl in ere houden.

Naam: Gé Sombroek (63)
Bedrijf: Somass
Opgericht in: 1978
Vestiging: Zaandijk
Aantal medewerkers: 8
Ondernemersdroom: Traditie Zaanse houtbouw voortzetten

Het bedrijf
“Ik wilde altijd al timmerman worden”, zegt Gé Sombroek. Vlak voordat hij zijn opleiding tot leraar kon afronden besloot hij samen met zijn vriend Gerrit van Assema een bouwbedrijf te beginnen. Nog altijd werken de twee samen. Met hun bedrijf Somass hebben ze de traditionele Zaanse houtbouw weer op de kaart gezet. “We worden de Zaanse goeroes genoemd”, vertelt Sombroek. “We hanteren dezelfde bouwstijl als 300 jaar geleden. In het verleden hebben we de gemeente Zaanstad moeten overtuigen om de eigen Zaanse identiteit te behouden. Nu zijn ze er blij mee en verwijzen ze naar ons als iemand iets wil weten over Zaanse houtbouw.” Sombroek is gepast trots op de reputatie die het bedrijf heeft opgebouwd in de regio. “Het mooie van ons vak is dat je iets maakt dat er staat. Iets dat anderen enthousiast maakt en inspireert om ook tradities in ere te houden. We hebben wel iets bereikt in de streek. Dat geeft een prettig gevoel.”

Specialisatie
“We begonnen ons bouwbedrijf met het idee: alles wat op werk lijkt gaan we doen”, vertelt Sombroek. Twee jaar later kregen de twee de kans zich te specialiseren. “We wisten niets van Zaanse houtbouw. We zijn naar boekenwinkels gegaan en hebben alles gekocht wat erover te vinden was. Uit die boeken hebben we onze eerste restauratie gedaan. Daarna ging het snel. In de Zaanstreek stonden behoorlijk wat traditionele panden te verpauperen. We zagen een gat in de markt. Het was direct leuk werk om te doen. Het opknappen van monumenten leverde veel publiciteit op. Er is zoveel over te vertellen.” Nog altijd is Sombroek vol van de traditionele stijl van bouwen uit de Zaanstreek. “Het is al 300 jaar lang hetzelfde. Het is zo simpel, maar zo goed.”

Replica’s
En dus besloten Sombroek en Assema om naast restauraties ook zelf panden te gaan bouwen, volledig in de Zaanse bouwstijl. “We maken replica’s die nauwelijks van de oude panden zijn te onderscheiden”, weet Sombroek. “Precies zoals ze het vroeger deden, maar wel met het comfort van tegenwoordig. We gebruiken daarbij zoveel mogelijk traditionele bouwmaterialen, zoals oude dakpannen, oude binnen- en buitendeuren.” In totaal heeft Somass zo’n 60 tot 70 panden gerestaureerd en gebouwd in de Zaanse stijl, met name woonhuizen, pakhuizen en molens. “Je geeft gebouwen een tweede leven. Soms zelfs een derde leven. De vraag neemt alleen maar toe. Wij vinden het heel leuk om te doen. Ik ben zelf 63, maar ik denk absoluut nog niet aan stoppen.”

De toekomst
Gevraagd naar de toekomst vertelt Sombroek weer vol passie over alle ambitieuze projecten die nog op ‘de plank’ liggen. Over zijn financiële toekomst en over zijn pensioen maakt de vakman zich niet druk. “We hebben een tijd gehad met 25 man personeel. Nu zijn we met een groepje van 8, dat maakt het weer beheersbaar. We hoeven niet groter te worden.” Ondernemen vind Sombroek nog altijd geweldig. “Zo lang ik het leuk vind en me goed voel blijf ik het doen. Ik heb nog geen jaartal in gedachten om te stoppen.” Toch heeft hij met zijn compagnon al wel zekerheid ingebouwd voor later. “We zijn bezig om mensen op te leiden die het bedrijf binnen vijf jaar kunnen overnemen. We hebben een gezond bedrijf en nog panden in ons bezit. Die kunnen we nog verkopen als het nodig is. Nu komt er nog huur uit, dus het bedruipt zichzelf. We kennen de waarde van ons bezit en we kennen onze schulden. Dat zit wel goed. We hebben een goed accountantskantoor die ons heeft geholpen om door de jaren heen de juiste keuzes te maken. Dat geeft een prettig gevoel. Je hebt niet alles in de hand, maar zorg dat je nooit verder springt dan je stokje lang is.”

Tips voor andere ondernemers
“Als je een bedrijf gaat beginnen, moet je er veel energie in stoppen. Als je doet waar je blij van wordt is het geen last. Zorg wel dat je niet alleen maar werkt. Afstand nemen helpt juist. Ik heb bewust tijd vrij gemaakt voor mijn gezin. Kinderen, daar moet je echt de tijd voor nemen. Ik was vrijwel altijd bij hun voetbalwedstrijden en belangrijke momenten. Dat kun je niet missen.” Voor Sombroek is het binnenkort misschien wel tijd om het roer over te dragen aan zijn kinderen. “Zowel kinderen van mijn compagnon als mijn eigen kinderen zijn actief in het bedrijf. Zij zouden best wel eens onze opvolgers kunnen worden, maar dat moeten ze zelf willen. Geen enkele druk van onze kant. Het zou wel mooi zijn als zij voort kunnen bouwen op wat wij hebben neergezet. Ik weet hoe moeilijk het is om een goed bedrijf met een goede reputatie te krijgen. Dat duurt ongelooflijk lang. Dit is dus wel een mooie kans. Ik hoop in ieder geval dat het bedrijf nog eeuwen bestaat.”

Lees ook…
Bij een prijsvraag voor een tiny house kreeg hun ontwerp zulke positieve reacties, dat de vier bedenkers ermee verder wilden. Als samenwerkingsvorm…
‘Joehoe, we zijn compagnons!’ staat bij een vrolijke foto op LinkedIn van Floor Meeder (28) en Lise-Lotte Verhoef (28) bij de Kamer van Koophandel….
Werken als zelfstandige deden Hedy (50) en Sven (52) los van elkaar al langer. Gedreven door vragen uit hun omgeving maken ze nu samen vlechtwerk van…