“Oude kleding is nieuwe stof… tot nadenken.”
Duurzame ambities
Circuwear en Outfit besloten de handen ineen te slaan. “Outfit draait al ruim vijfentwintig jaar mee. Ontwerpen, borduren, bedrukken, wassen, vermaken, een webportal en een prachtige showroom, dat soort dingen waren er allemaal al. Het Circuwear-model kreeg hiermee meteen een stevige basis in de full-service van Outfit. Door onze duurzame serviceverlening doen we nu zaken met veel nieuwe bedrijven waar we anders niet mee om de tafel hadden gezeten. Het samengaan van Circuwear en Outfit Company Wear heeft tot een prachtig, duurzaam businessmodel geleid. Daarmee is bedrijfskleding inmiddels bij vele enthousiaste bedrijven een vast onderdeel van het MVO-beleid is geworden. En de ervaring heeft geleerd dat bedrijven vaak zonder extra kosten over kunnen van lineair naar circulair.”
Bamboe of PET-fles
Klanten van Circuwear by Outfit verzamelen hun oude bedrijfskleding in een inzamelingsunit. “Bij honderd kilo halen we die unit op. We komen bewust niet te vaak om de CO2-uitstoot van het transport te beperken. Alle ingenomen bedrijfskleding kan worden hergebruikt voor nieuwe producten. Deels in toepassingen als bijvoorbeeld isolatiemateriaal en akoestische panelen of binnen de automotive-sector. Dashboards bijvoorbeeld. Daarnaast ontstaan mogelijkheden om oude bedrijfskleding onderdeel te maken van granulaat, waar onder meer tafelbladen van worden gemaakt. Uiteraard kijken we ook naar mogelijkheden om uit oude vezels nieuw textiel te maken dat aan alle kwaliteitseisen voldoet. Het ultieme doel is om van oude kleding weer nieuwe te maken.”
Circuwear wil niet alleen nieuw leven blazen in gebruikt textiel. Ook aan het begin van de keten zoeken ze naar nieuwe mogelijkheden. Remco Dupuis: “Om een kilo katoen te produceren heb je zeven- tot achttien duizend liter water nodig! En katoen wordt juist verbouwd in landen waar de regen nou niet bepaald met bakken uit de lucht komt. We onderzoeken de mogelijkheden van alternatieve grondstoffen, die veel minder water kosten en de bodem minder uitputten. Bamboe en kokosvezel bijvoorbeeld en textiel gemaakt van PET-flessen.”
Internationale afspraken
Als een olievlek
Remco Dupuis is nog elke dag blij met de stap die hij nam richting een duurzame onderneming. “Ik vind het mooi dat ik nu niet alleen iets verkoop, maar ook iets op gang aan het brengen ben. We krijgen zoveel positieve reacties. Dat geeft enorm veel energie om door te gaan en steeds meer bedrijven te overtuigen van duurzame bedrijfskleding.”