Samen sterker: Paul Vermeer & Wies van Lieshout

Bagger bracht Wies van Lieshout en Paul Vermeer met elkaar in contact. De één een starter op missie naar een circulaire economie, de ander gepokt en gemazeld in de sector helpen ze elkaar op verschillende vlakken vooruit. “We maken steeds weer andere cirkels rond.”

Inhoudsopgave

Snel inzicht in de belangrijkste ondernemerszaken: met de Top 3 Scans van De Zaak: de AOV Scan, de Aftrekposten Scan en de Pensioen Scan

Als onderzoeker en ontwerper Wies van Lieshout (27) rapporten uitpluist over baggerslib, komt ze de naam Heijdra Milieu Services tegen. Deze specialist in watermanagement doet onder andere waterbodemonderzoeken. “Om onze waterdoorlatende tegel van bagger te maken, halen we bagger op uit depots, waar het vaak al jarenlang ligt. Ik wilde checken welke grondsoorten en eventuele vervuiling erin zitten om ons productieproces daarop te kunnen aanpassen”, vertelt de medeoprichter van start-up Waterweg in Rotterdam. “Dus toen heb ik Heijdra gebeld.”

Bagger

Bagger is er in overvloed, moet afgevoerd en opgeslagen worden, en kent weinig economisch rendabele toepassingsmogelijkheden. De reststroom (afval) wordt soms gebruikt als ophoogmateriaal onder een oprit of in een dijk. Niet het hoogwaardig hergebruik waar Waterweg op mikt.

Met hun baggertegel willen ze de bagger- en bouwsector tot een circulaire economie transformeren en steden klimaatadaptiever maken. Bij hevige regenval kan het water via deze tegels namelijk de grond inzakken in plaats van straten blank te zetten of riolen te overspoelen. Het allereerste baggertegelpad van Waterweg ligt in de Waterstraat in Delft. 

 

Helpende hand

“Wies benaderde me vorig jaar voor een chemische analyse van bagger”, beaamt bedrijfsleider Paul Vermeer (41) van Heijdra Milieu Services in Vlaardingen dat eerste contactmoment. Beiden hadden toen nog geen idee dat dat telefoontje zou uitgroeien tot een veel grotere betrokkenheid over en weer. “Ik ging me inlezen over wat Waterweg doet en wil, en vond het interessant om hen de helpende hand te bieden.” In eerste instantie bestond de hulp uit een gereduceerd tarief voor analyses, maar al snel breidde die uit tot kennis en contacten delen. 

“We zijn echt een match, zowel aan de voorkant als aan de achterkant.”

Ze doelt op het ontwerp en de productie, waarbij baggeranalyses nodig zijn, en verderop in het proces bij het gebruik van de tegel in de praktijk. Lachend: “Maar dat begreep ik pas na een paar maanden, toen Paul aangaf dat ze ons daarbij ook konden helpen.” Dat zit zo: het milieuadviesbureau is thuis in de wereld van bagger, moederbedrijf Heijdra Services is een aannemersbedrijf en bekend met de bouw. Paul vult aan: “Via ons moederbedrijf kunnen we faciliteren dat de baggertegel gebruikt wordt bij bestratingsopdrachten.” En dat die praktijkervaring weer terugkomt bij Waterweg om op voort te borduren.

 

Inspiratie in de praktijk

En zo’n concreet project diende zich dit jaar aan bij het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard. Heijdra Milieu Services analyseerde de bagger, waarvan Waterweg inmiddels verbeterde baggertegels maakte. Cement is nu vervangen door een duurzame binder bij het uitharden. En die tegel is vervolgens door aannemersbedrijf Heijdra Services gebruikt bij de bestrating van de parkeerplaats van het hoofdkantoor van het hoogheemraadschap, waar Waterweg nu materiaaltesten uitvoert. 

“Zo maken we steeds weer andere cirkels rond”, beschrijft Paul hoe ze al samenwerkend ontdekken, leren en innoveren en wat dat zijn organisatie brengt. “Waterweg zoekt een bepaald type bagger, wij gaan onze projecten af om dat te vinden. Of we nodigen hen uit op onze projectlocaties en delen op die manier kennis. We zijn ook bij hen in het laboratorium geweest. Het werkt beide kanten op heel inspirerend”, merkt de bedrijfsleider.

“We geven bagger een nieuw leven. Dat is een oneindig proces, want baggeren stopt nooit.” 

 

Partners en vertrouwen 

Met de tegels van Waterweg kan Heijdra een deel van de bagger uit projecten hergebruiken en als bedrijf bijdragen aan verduurzaming en een circulaire economie.  “Juist omdat we de ambitie hebben om de bagger- en bouwindustrie te transformeren tot circulair”, vult Wies aan wat de samenwerking naast praktische toepassingen ook op strategisch en tactisch niveau brengt, “hebben we partners in die keten nodig, zoals Heijdra met hun netwerk en expertise.”

Waterweg is een piepjong bedrijf en zonder achtergrond in bagger of civiele techniek, stipt Wies aan. “Je kunt ver komen door proberen en doen, maar partijen als Heijdra hebben al zoveel expertise, dat niveau halen we alleen nooit.” 

 

De basis van hun samenwerking is vertrouwen, stellen ze beiden. “Je moet een match zijn in wat je doet en hoe je elkaar aanvult”, preciseert Paul, “maar elkaar ook op persoonlijk vlak vinden.” Wies: “We weten elkaar altijd goed te bereiken en hebben makkelijk toegang tot elkaars contacten. Overigens draait het in deze industrie om persoonlijke contacten. Dat was voor ons niet vanzelfsprekend. Samen met Heijdra konden we daarin de markt aftasten en hebben we veel geleerd over communicatie en afspraken maken.”

Hoe zit dat eigenlijk tussen hen: liggen er afspraken vast? “We hebben ze wel gemaakt, maar niet op papier vastgelegd”, vertelt Wies. “Ook daarin zijn we open, we overleggen of de ander dit of dat kan delen, en als wensen veranderen dan trekken we bij elkaar aan de bel.” Volgens Paul is de samenwerking ‘organisch gegroeid’. “De wederzijdse intentie is om elkaar vooruit te helpen en kennis te delen. Exclusiviteit werkt beklemmend, zeker in een nichemarkt waarin wij werken. Er is ook niet veel vast te leggen, hoor”, relativeert hij. Zijn bedrijf helpt Waterweg met relatiekortingen, af en toe een gunst, verder stemmen ze externe communicatie af. 

 

Hobbels en sprints nemen

Hobbels in hun samenwerking zeggen ze niet te zijn tegengekomen, ook niet bij het eerste gezamenlijke project. Toch ervaren ze naast hun overeenkomsten ook onderlinge verschillen. “Onze aanpak en manier van werken is totaal anders”, legt Wies uit. “Wij werken bijvoorbeeld in sprints. Dan tackelen we in een week een bepaald probleem. Laatst mochten we Pauls collega Mike, die bij Heijdra Services bestrating doet, een uur lang ondervragen om specifieke kennis en bepaalde feedback te krijgen.” Paul schiet in de lach als Wies dit voorbeeld aanhaalt: “Ik heb nog nooit nagedacht over ‘sprints’. Ons bedrijf bestaat bijna dertien jaar en telt negen mensen; we werken traditioneler.”

“Dat hun bedrijfsvoering zo anders is, maakt zo’n ervaring voor ons weer interessant. Die frisse wind inspireert ons breder naar onze bedrijfsvoering te kijken. Door letterlijk samen te werken, hebben we meer inzicht in circulair denken gekregen. Dit gaat niet om omzet en geld, maar om ontwikkeling en groei.” Wies is blij met de open uitwisseling en gelijkwaardigheid in hun partnerschap. “In conservatieve ketens, zoals de bagger- en bouwsector, zijn bedrijven daarin vaak behoudend uit angst voor concurrentie. Maar innovatie komt juist door kennis te delen. Als je jezelf niet openstelt, komt nieuwe kennis ook niet naar jou toe. In die mentaliteit hebben wij elkaar als organisatie gevonden.”

 

Paraplu en spirit

“In die zin pionieren wij ook”, zegt Paul. “Terwijl we zorgen dat het dingen doordraaien, proberen we ook om iets op te lossen door de koppen bij elkaar te steken. Dat herkende ik bijvoorbeeld heel erg bij Waterweg toen ze de bagger in de wildwaterbaan droogden.” Waterweg huist namelijk in het voormalige Tropicana in Rotterdam, nu BlueCity geheten destijds een subtropisch zwemparadijs. “Je moet het doen met wat je hebt”, grinnikt Wies. “Dus toen die bagger echt droger moest zijn hebben we die in de hete zomermaanden in de wildwaterbaan uitgesmeerd. Door het glas erboven werkte dat als een soort kas. Nou, ’t was zo droog, hoor.” Paul concludeert.

“Je kunt wel alles uitdenken, maar soms moet je iets gewoon doen. Zoals mijn vijfjarige dan zegt: proberen kun je leren.” 

Foto: Sam van Soest

 

Paul Vermeer (1980) Wies van Lieshout (1994)
Paul Vermeer studeerde milieukunde aan het Groene Delta college in Rijswijk en startte zijn loopbaan in het veld. In 2009 begin hij als bedrijfsleider Heijdra Milieu Services in Vlaardingen, een milieuadviesbureau van inmiddels negen mensen gespecialiseerd in waterbodems. Hij is kien op nieuwe technieken bij projecten en de organisatie, buitendienst incluis, werkt vrijwel volledig digitaal. Heijdra Services is het moederbedrijf in Hoek van Holland van vriend en oud-klasgenoot Joran Heijdra, een aannemersbedrijf dat projecten ontwikkelt en uitvoert.  Wies van Lieshout (1994) en Eva Aarts zijn de oprichters van Waterweg. Deze start-up komt voort uit de ontwerpwedstrijd BlueCity Circular Challenge in 2018, waarbij het prototype van hun baggertegel won. Deze straattegel laat (regen)water door, wat helpt bij klimaatadaptatie, en is gemaakt van restmateriaal dat er in overvloed is maar nauwelijks hoogwaardig wordt hergebruikt. Wies is afgestudeerd industrieel ontwerper aan de TU Delft. In de Kamer van Koophandel Innovatie top 100 (2020) staat Waterweg op de 42e plaats.
Ondernemersmotto: “Niet denken dat je het al weet, maar openstaan voor andere manieren.” Ondernemersmotto: “Altijd jezelf en elkaar vragen stellen, juist om samen verder te komen.”
 

Tekst: Miriam Vijge’  en ‘Foto’s: Sam van Zoest, Waterweg & Heijdra Milieu Services

Is jouw pensioenpot al gevuld een zorgeloze oude dag? Check binnen 2 minuten welke pensioenopties voor jou (fiscaal) het beste zijn. Start de gratis Pensioen Scan van De Zaak.

Miriam Vijge

Miriam Vijge

Mijn naam is Miriam Vijge. Ik werk als zelfstandig journalist en tekstschrijver voor wie verhalen van betekenis deelt. Ik ontmoet graag mensen en ik hou van vragen stellen, iets nieuws bekijken en leren kennen. Het liefst ga ik op pad voor interviews, reportages en achtergronden over ondernemen, werk, de uitvaartsector, ouderenzorg en welzijn. Om met deze publicaties mensen inzicht te geven, te boeien en inspireren.
Lees ook…
Je hebt een geniaal concept bedacht en wilt starten als ondernemer. Het plan ligt er en je bent klaar voor de inschrijving bij de Kamer van Koophandel….
Ondernemer een doorlopend proces vol valkuilen, uitdagingen en uitglijders. Fouten maken is onvermijdelijk, maar gelukkig zijn veel ongelukken te…
Als franchisenemer stap je in een beproefd concept. Je maakt gebruik van de naamsbekendheid, marketing en inkoop van een bestaande formule. Mooi…
Het starten van een eigen handelsonderneming is de laatste jaren erg in trek. De handelssector is namelijk zeer toegankelijk en biedt diverse…