Voormalig topjudoka Edith Bosch was tijdens haar carrière zeer succesvol. Als mens schoot ze naar eigen zeggen op veel vlakken tekort. Met behulp van een lifecoach won ze in de herfst van haar sportloopbaan de belangrijkste strijd van haar egoïstische zelf. Inmiddels is ze zelf performance coach.

Inhoudsopgave

Snel inzicht in de belangrijkste ondernemerszaken: met de Top 3 Scans van De Zaak: de AOV Scan, de Aftrekposten Scan en de Pensioen Scan

Het draaide in het grootste deel van het judoleven van Edith Bosch maar om één ding: om Edith Bosch. “Mijn judocarrière ging voor alles en iedereen. Ik legde mezelf ontzettend veel druk op. Ik was alleen tevreden als ik succes had, maar de voldoening na het behalen van succes was altijd van korte duur.” 
 
Bosch leefde lang met het waanidee dat winnen het ultieme geluk zou brengen in haar leven. Gaandeweg kwam ze erachter dat dit niet zo was. “Als er al blijdschap was, duurde die vaak slechts tot de voorbereiding op de volgende wedstrijd. Nadat ik wereldkampioen was geworden dacht ik even: nu ben ik echt gelukkig. Maar niet veel later begon alles weer van voor af aan. Op een gegeven moment besefte ik dat het dus nooit goed genoeg was bij mij.”

“Anders was ik nu nog steeds de bitch Edith geweest.”

Om maar te zwijgen over de perioden dat het niet liep zoals Bosch wilde. Dan was ze ronduit onaangenaam gezelschap. Ze reageerde zich af op haar directe omgeving: lees haar toenmalige vriend en familie. Dat voerde zelfs zo ver door dat ze maanden geen contact meer had met haar moeder Annemarie. “Excuses maakte ik nooit. Ik werd ook nooit gecorrigeerd. Daardoor dacht ik ook dat het wel meeviel met mijn gedrag. Vaak barstte de bom vlak voor een wedstrijd. Dat vond ik op een bepaalde manier fijn. Als er ruzie is, hoef ik niet te voelen, dacht ik toen. En als ik niets voel, dan kan ik goed presteren.”
 
 
“Zelfs niet terug voor een begrafenis”
  Edith Bosch had tijdens haar topsportcarrière alles over voor het beste resultaat. “Ik heb zelfs in 2008 voor Beijing de afspraak gemaakt: als er iemand in de directe familiekring overlijdt, dan wil ik er niks over horen. Vader, moeder, een zus; het maakte me niet uit wiens begrafenis ik zou missen”, vertelde ze aan het AD. “Ik redeneerde: dood is dood en diegene zou toch ook niet willen dat ik voor niks vier jaar lang keihard had getraind? Al die opofferingen. Het zorgwekkende was: mijn familie ging akkoord met mijn absurde eisen. En ook in mijn trainingsstaf was er niemand die zei: ‘Edith, je bent niet goed’.”

 

Ongelukkig

Het werd van kwaad tot erger in het leven van Bosch. “Ogenschijnlijk had ik een prachtig leven. Ik was succesvol in mijn sport, reisde over de hele wereld, had een leuke kerel, een mooi huis en noem het allemaal maar op. Maar ik was echt ongelukkig. Ik wist dat er iets niet klopte.” Haar moeder adviseerde haar op een gegeven moment om bij lifecoach Martijn Smit in de leer te gaan. Dat deed Bosch in 2010.
 
Smit nam zelfs plaats in het begeleidingsteam van de winnares van drie olympische medailles (één keer zilver – Athene 2004 én twee keer brons – Peking 2008 en Londen 2012). Bosch was op een punt gekomen dat ze zelfs bereid was haar carrière op te geven. “Als ik me maar weer mens kon voelen. Ik wist wel wie ik was als vechtmachine op de mat, maar ik had geen idee wie ik was als een vrouw. Ik wilde vanaf dat moment liever gelukkig zijn, dan de beste in judo.”
 
De zoektocht naar de echte Edith Bosch was begonnen. Het werd een lang en pijnlijk proces, vertelt de inmiddels 38-jarige Bosch. “Het was heftiger en zwaarder dan elke judowedstrijd die ik heb meegemaakt. Ik heb veel pijn en verdriet gehad, ben mezelf flink tegengekomen. Maar inmiddels kan ik wel zeggen dat ik gelukkig ben. Het heeft me meer gebracht dan mijn judocarrière. Als ik het niet had gedaan, was ik nu zonder twijfel een minder lief en leuk mens geweest. Dan had ik mensen in mijn omgeving op afstand moeten houden en was ik vermoedelijk nog steeds de bitch Edith geweest.”

“Ik wil hetzelfde kunnen betekenen voor andere mensen die vastlopen in hun werk en leven.”

Leven na judo

Haar veranderingsproces is – zonder voorbedachte rade – ook de aanzet geweest voor haar leven na het judo. Tegenwoordig is Bosch immers zelf lifecoach. “Ik ben zo geraakt en veranderd door wat Martijn me over mezelf heeft laten zien. Ik wil hetzelfde kunnen betekenen voor andere mensen die vastlopen in hun werk en leven. Ik coach dus personen die een uitdaging niet uit de weg gaan en zich willen ontwikkelen”, legt ze uit.
Ze zoekt het daarbij niet alleen in de judo- en sportwereld. “Het judowereldje is veel te klein. Ik werk wel met sporters, maar ook met stewardessen, mensen in het bankwezen, op scholen, met staalwerkers enzovoort. Eigenlijk met iedereen die in zijn leven op zoek is naar een fijne balans tussen werken, leven en geluk.”
 
Bosch heeft zich de afgelopen jaren verdiept en bekwaamd in psychologie en gedrag van mensen. “Mensen zijn heel erg geneigd om naar een ander te wijzen, of naar de omstandigheden. De oplossing ligt vrijwel altijd bij jezelf, alleen vergt het een mate van zelfbewustzijn die er vaak niet is. Daar weet ik zelf alles van. Ik hoop door middel van coaching, workshops en trainingen de eerste aanzet te geven voor een verandering – al dan niet samen met het bedrijf United Talent, want ik denk echt niet alles zelf te weten. Het doel is dat mensen bewust worden van hun eigen gedrag.”
 
  Grootste succes: wereldtitel
  Edith Bosch is een van de beste judoka’s die Nederland heeft voortgebracht. Ze haalde drie olympische medailles, één wereldtitel en vier Europese titels. Na haar sportloopbaan, nam Edith deel aan Expeditie Robinson (2013). Zij won het tv-programma. In 2016 verscheen haar biografie Expeditie Edith. Sinds 2013 is Edith werkzaam als lifecoach. Zij begeleidt individuen en teams in de business. Edith geeft trainingen, workshops en is spreker. Ook is zij soms te zien bij de NOS als analyticus van judowedstrijden.

Is jouw pensioenpot al gevuld een zorgeloze oude dag? Check binnen 2 minuten welke pensioenopties voor jou (fiscaal) het beste zijn. Start de gratis Pensioen Scan van De Zaak.

Lees ook…
In deze tijd van arbeidskrapte is investeren in opleidingen van je medewerkers een strategische zet om je bedrijf toekomstbestendig te maken. Benieuwd…
6 belangrijke tips voor ondernemers over taken, werktijden en roosters voor vastende medewerkers waarmee je hen tijdens de ramadan tegemoet…
Wil jij je bedrijf klaarstomen voor de toekomst en ervoor zorgen dat je medewerkers blijven ontwikkelen en ontwikkelen? Ontdek hoe de SLIM-regeling…
The war for talent is volop aan de gang en nog nooit wisselden zoveel werknemers – 1 op de 5 in 2022 – van werkgever. Bedrijven trekken alles uit…
Sinds 2022 is de wet met betrekking tot verplichte scholing voor werknemers veranderd. Als werkgever moet je scholing die wettelijk verplicht is…