Ondernemen gaat met vallen en opstaan. Dat weet Ruud van der Plas (28) maar al te goed. Een te grote opdracht deed zijn klusbedrijf twee jaar geleden de das om. Hij liet zich niet uit het veld slaan. Hij verkocht zijn gereedschap, bedrijfsbusjes en zijn eigen motor en begon opnieuw.

“Twee jaar lang heb ik het heel moeilijk gehad, ik moest de eindjes aan elkaar knopen”, vertelt Ruud. Daar is niets van terug te zien in zijn splinternieuwe fietsenwinkel in Rosmalen, die hij drie maanden geleden heeft geopend. De vloer glimt, de fietsen staan netjes op een rij en het ruikt er nog helemaal nieuw. Om de vijf minuten komen mensen binnenlopen. Tijdens het interview zet een leverancier een pakket in de hoek. Tekenen hoeft niet meteen. “Komt wel goed Ruud, zie je vanmiddag in de zaak in Nuland. Houdoe!”

Familie in de bouw

Ruud kent zijn leveranciers, concurrenten en klanten bijna allemaal bij de voornaam. “Mijn hele familie woont in de buurt en zit in de bouw”, vertelt hij. Hij begon in 2010 zelf ook met een eigen klussenbedrijf, nadat hij de opleiding Automotive Business Management in Driebergen had afgerond. “Je leert daar alles wat met ondernemen te maken heeft, met een autosausje. Maar toen ik klaar was ging het niet zo goed in de autowereld en besloot ik net als mijn vader en opa de bouw in te gaan.”

Crisis

Met zijn eigen bedrijf deed hij klussen voor allerlei ondernemers in de buurt. Langzaam groeide het en nam hij zelfs mensen in dienst. Hij had twee eigen busjes. “Het begon steeds meer op een aannemersbedrijf te lijken,” vertelt Ruud. “Zo heb ik bijvoorbeeld een tandartsenpraktijk helemaal verbouwd.”

Toch ging het financieel niet goed. “Ik begon de crisis te voelen. Opdrachtgevers betaalden steeds later en voor mij was het lastig om werkkosten voor te financieren.”

Om de eindjes aan elkaar te knopen, besloot hij er iets naast te doen. “Er was vraag naar een nieuwe fietsenmaker in Rosmalen”, vertelt hij. De jonge ondernemer deed een extra opleiding tot fietstechnicus en ging aan de slag.

Opdoeken

Een halfjaar later moest Ruud na een financiële tegenvaller zijn klusbedrijf opdoeken. “Ik kreeg een heel grote opdracht binnen. Dat deed me de das om”, zegt hij. “De klus was te groot, ik had niet genoeg buffer om de kosten vooraf op te vangen. Ik ging bijna failliet en moest alles verkopen: mijn materiaal, de twee busjes en zelfs mijn motor.”

Hij gebruikte het geld om een eerste pandje te huren voor Q-bike. Zo kon hij naast de reparaties ook fietsen verkopen.

Een nieuw bedrijf opstarten terwijl je oude bedrijf net ter zielen is gegaan is niet makkelijk. “Gelukkig kreeg ik veel hulp”, vertelt Ruud. “Niet alleen mensen die durfden te investeren, maar ook vrienden en oud-klanten. De tandartsen bij wie ik de praktijk verbouwde, werden mijn coaches. Mijn leverancier Louis Verwimp kon ik altijd bellen als ik vragen had over de fietsen. En een consultant uit het dorp hielp me de administratie op orde te krijgen.”

Buffers

Naar eigen zeggen gaat hij nu beter met zijn financiën om. “Ik werk nu met goede buffers, terwijl ik met het bouwbedrijf altijd op het randje bezig was. Had ik 100 euro verdiend, dan stopte ik 100 euro in mijn bedrijf.”

De klantenkring groeide, vooral dankzij mond-tot-mondreclame. Een paar maanden geleden verhuisde Ruud van het kleine winkeltje in het centrum van Rosmalen naar een grote pand aan de rand van het dorp. Sinds eind vorig jaar heeft hij een tweede zaak in het nabijgelegen dorp Nuland.

Helpen

“Mensen gunnen het ons op de een of andere manier”, zegt Ruud. “Ik ken veel van mijn klanten en doe niet moeilijk over garanties. Ik vind het belangrijker dat mensen terugkomen omdat ze weten dat ik goed help. Zo kwam er vorig jaar een oude man zijn fiets inleveren. Hij was dol fietsen, maar het ging lichamelijk gewoon niet meer. Toen ben ik samen met hem gaan kijken naar een e-bike. Dit jaar kwam hij terug naar de zaak voor een onderhoudsbeurt. Hij had 25.000 kilometer op de teller! Dan ben je wel trots.”

Benieuwd bij welke ondernemers in Rosmalen, Den Bosch en Nuland Ruud graag komt? Je leest het in de nieuwe De Zaak die op 9 oktober 2015 uitkomt.
 
 
Tip! Essentiële (of handige) ondernemerszaken: Bedrijfsverzekeringen (zoals bijvoorbeeld een beroepsaansprakelijkheidsverzekering), een boekhouder of belastingadviseur die je helpt met jouw administratie en/of belastingaangiftes, incassobureau inschakelen voor je openstaande facturen, een professionele website laten maken of een gratis tankpas via De Zaak afsluiten.
 
Share on print
Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter

Start je bv 100% online

Het oprichten van een BV hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn. Zet in 3 eenvoudige stappen een BV op, volledig online!

Lees ook…