Vreemde Vogel: Frederik Kampman

Ondernemer Frederik Kampman heeft hart voor het milieu. En voor bier. De Amsterdamse brouwer experimenteert graag met allerlei planten en kruiden in alcohol. Toen hij stapels afgedankte kerstbomen zag liggen, bracht dat hem op een idee.

In deze aflevering van Vreemde Vogel zijn we op bezoek tijdens de presentatie van de Winter IPA. Hoe werkt dat, bier brouwen van sparrennaalden? Frederik deelt zijn recept.

Het kerstbomenbier van brouwerij Lowlander is inmiddels te koop in cafés en supermarkten. Het is volgens de ondernemer zo’n succes, dat hij sparrenbier moest bij-brouwen om aan de vraag te voldoen.

“Maar onze donatie-actie was slechts een druppel op een gloeiende plaat”, zegt de brouwer. “We konden maar 150 bomen verwerken. Daarom willen we dit jaar kerstboomafval helpen voorkomen: voor ieder verkocht flesje doneren we €0,05 aan Adopteer een Kerstboom voor het kweken van adoptiebomen. Dat zijn sparren die je na de kerst opnieuw plant, zodat je ze het jaar erop weer kunt gebruiken. Op die manier kunnen nog meer mensen in 2020 kiezen voor een duurzame boom.”

Tekst en presentatie: Claartje Vogel
Video: Nathan de Putter

Lees ook…