Jaarverslag op tijd indienen
Beursgenoteerd bedrijf Value 8 van voormalig VVE voorman Peter Paul de Vries kwam in het nieuws omdat aandeelhouders te lang moesten wachten op het jaarverslag, dat had eind april ingediend moeten zijn.
Ook in het mkb is dat jaarlijks weer een hele tour. Jaarlijks moeten er in ons land ongeveer 920.000 jaarverslagen worden gedeponeerd. Inclusief maximale uitstel moet dat binnen 12 maanden na afloop van het boekjaar gedaan zijn. Maar naar schatting doet slechts een derde van de bedrijven dat op tijd.
Even los van hoe streng dan kennelijk op die verplichting wordt toegezien, het betekent wel dat je officieel een economisch delict pleegt als je je jaarverslag niet of veel te laat indient. En mocht je bedrijf helaas failliet gaan, dan kan je hierdoor zelfs onbehoorlijk bestuur worden aangerekend. Niet iets om heel gemakkelijk terzijde te schuiven dus…
Drone gebruiken, leer van boeren
Het is de laatste keer Rondje van de Zaak, dus ik dacht we vliegen er op een goede manier uit. Ik heb hier een drone, vooral populair als speeltje, maar je ziet ze ook steeds vaker in het bedrijfsleven. Dankzij de camera plus zender die ze aan boord hebben kun je op je afstandsbediening of op je telefoon live zien wat die drone ‘ziet’. En dat is niet alleen een leuke gimmick, je hebt er ook nog wat aan. Zo inspecteren bijvoorbeeld steeds meer boeren de conditie van de gewassen op het land door er dagelijks overheen te vliegen. Zo krijgen ze een veel completer beeld dan wanneer ze alleen maar langs de velden rijden of lopen. Sommige boeren speuren er zelfs mee naar illegale wietplantages, die criminelen middenin hun maisvelden hebben opgezet.
Ondernemers met veel terrein of magazijnoppervlakte, zien het handige ervan in. In plaats van moeten lopen, bespaar je tijd door de drone even snel een kijkje te laten nemen. Heb je nou helemaal geen groot terrein, dan is het in ieder geval een mooi stukje techniek. Wel goed oppassen, de regels erop naslaan en desnoods even een paar lesjes nemen, want het is geen onschuldig speelgoed.
Verkeersovertredingen werknemer
We kregen een mail van een ondernemer over een van zijn medewerkers die het te bont maakt in het verkeer. Er zijn voor de zoveelste keer klachten binnengekomen over zijn rijgedrag, en er zijn binnen een jaar al drie bekeuringen op de mat gevallen. Het bedrijf heeft een autoreglement, maar dat blijkt niet voldoende. Eigenlijk gaat dit vooral om normen en waarden: wat is de manier waarop je als organisatie omgaat met dingen, waar sta je voor en wat vind je belangrijk?
Niemand wil een hork aannemen, dus kennelijk gaat er bij een sollicitatieprocedure dan wat fout. Wenselijke antwoorden moet je doorheen zien te prikken. Eigenlijk zie je pas hoe iemand echt is, zodra je hem met een goede vraag weet te raken. Een tip die steeds vaker wordt gegeven: breng je normen en waarden tot leven. Kies je belangrijkste waarden en hang ze in een grote lijst aan de muur. Ga met je solliciitant naar die muur toe en laat hem jouw bedrijfswaarden lezen. Pas als je merkt dat ie zich er echt helemaal in herkent, heb je een serieuze kandidaat. Sluit je hiermee alle risico uit? Vast niet, maar het is een prima kans om niet alleen de professionals maar ook de ménsen te kiezen die bij je organisatie passen.
Social Enterprise Days
Sociaal ondernemerschap: het is een breed begrip, maar het is overduidelijk dat de combinatie van een gezond bedrijf én een ‘gezondere’ wereld of maatschappij voor steeds meer ondernemers belangrijk wordt. Een mooi voorbeeld is Kromkommer, dat heel bewust ‘lelijk’ gegroeide groenten verkoopt die normaal zouden worden weggegooid of doorgedraaid. Op die manier gaan ze zinloze verspilling tegen, en dat spreekt inmiddels heel veel mensen aan.
Wie hier ook meer over wil ontdekken, om te kijken welke kansen het biedt, moet op donderdag 1 en vrijdag 2 juni naar Utrecht gaan. Want daar vinden voor de vierde keer de Social Enterprise Days plaats. Studenten, professionals, startups, scale-ups, bedrijven, overheden en instellingen inspireren elkaar op het gebied van sociaal ondernemerschap.
Ook de oprichters van Kromkommer delen daar hun lessen en ervaringen. Er wordt gepitcht, er zijn sprekers, tal van specifieke onderwerpen komen aan bod: ook op fiscaal en financieel gebied.
In totaal worden er meer dan 1000 bezoekers verwacht, de terecht kunnen in de Janskerk en bij de gloednieuwe Social Impact Factory op het Vredenburg in Utrecht. Aanmelden kan nog, via www.socialenterprisedays.nl.