Categorieën

De Heus Diervoeders uit Ede is de winnaar van de Familiebedrijven Award 2015. Het bedrijf bestaat al sinds 1911 en inmiddels staat de tiende generatie aan het hoofd. De prijs werd woensdag uitgereikt door koningin Máxima in de Nieuwe Kerk te Den Haag.

Familiebedrijf De Heus heeft zo’n 3000 medewerkers over de hele wereld. De jury prijst de leveranciers van diervoeding om hun duurzame productie, efficiëntie en technologische vooruitstrevendheid. “Familie De Heus heeft een gezonde handelsgeest en zowel medewerkers als klanten en investeringen staan hoog in het vaandel”, zegt juryvoorzitter John Fentener van Vlissingen.

Koningin steunt familiebedrijven

“Ik heb het bedrijf zelf mogen bezoeken en een vestiging in Vietnam mogen openen,” vertelt koningin Máxima. De Heus begon ooit als molenaarsbedrijf. Inmiddels is het uitgegroeid tot een onderneming met vestigingen in meer dan vijftig landen. Volgens de koningin is het belangrijk voor Nederland om familiebedrijven te steunen. “70 procent van alle Nederlandse bedrijven is een familiebedrijf,” vertelt ze. “Het is belangrijk dat wij dit soort bedrijven blijven ondersteunen in hun groei en innovatie.”

Welke band heeft de Koningin met familiebedrijven? En hoe vinden Co en Koen de Heus het om samen te ondernemen met familie? Bekijk het interview hieronder!

Stichting Familie Onderneming

De Familiebedrijven Award wordt jaarlijks uitgereikt door de Stichting Familie Onderneming. Oprichter John Fentener van Vlissingen: “Ongeveer 50 procent van de werkgelegenheid in Nederland komt van familiebedrijven. Daarom is het zo belangrijk dat er aandacht is voor zulke ondernemingen.”

De winnaar is gekozen door een jury van ervaren ondernemers. Zij hebben ieder bedrijf volledig onder de loep genomen: van financiële gegevens tot bedrijfsvoering en toekomstperspectief.

Andere genomineerde bedrijven voor de Familiebedrijven Award 2015 waren:

  • Barenbrug Groep uit Nijmegen (1904, vier generaties)
  • Enza Zaden uit Enkhuizen (1938, twee generaties)
  • Nolet Distillery uit Schiedam (1691, elf generaties)
  • Walraven uit Mijdrecht (1942, vier generaties)
Lees ook…