Vreemde Vogel: Neko Neko Ni Maids Café

De Zaak is op zoek naar de 'gekste' ondernemers van Nederland. In deze aflevering van Vreemde Vogel nemen we een kijkje bij Hoi-Leon Leung met zijn Neko Neko Ni Maids Café. Een café met kattenmeisjes, hoe kom je erbij?
Ondernemer Hoi-Leon Leung is van jongs af aan gefascineerd door door manga en anime. Tijdens zijn reizen door Japan ontdekte hij maidcafés: schattig ingerichte koffiezaken waar je geserveerd wordt door verklede dienstmeisjes.

Hij wilde dit deel van de Japanse cultuur naar Nederland halen. “Elk maidscafé in Japan heeft een ander thema”, vertelt hij. “Ninja’s, butlers, noem maar op. Ik heb gekozen voor kattenmeisjes, die je ook vaak terugziet in manga, games en anime.”

De dienstmeisjes in het café zijn dus allemaal verkleed als kat (in het Japans: Neko). Volgens de ondernemer is zijn café heel populair bij andere Japan-fans en kinderen. Eén van de serveersters legt uit dat zij veel meer doet dan eten serveren.

“Het is eigenlijk een soort theater”, vertelt ze. “Je speelt een karakter en je probeert het de gasten naar hun zin te maken. Denk aan spelletjes spelen of liedjes zingen.”

We ontmoeten de ondernemer tijdens Animecon in Den Haag, het grootste manga- en anime-festival van Nederland. Leung heeft namelijk nog geen fysieke zaak, maar een pop-upcafé op festivals waar de fans komen. Daar serveert hij samen met zijn personeel de hele dag typisch Aziatische hapjes. Hij droomt er inmiddels van om Nederland te veroveren met meerdere fysieke maidscafés.

Tekst en presentatie: Claartje Vogel
Video: Nathan de Putter

Lees ook…