Vreemde Vogel: Lukas van der Velde

De meeste mensen moeten er niet aan denken, maar Lukas van der Velde verdient er zijn geld mee. "Oud en nieuw is de drukste periode." Nou, dan ben je wel een hele tipi(sche) vogel. Bekijk de reportage.

“Het is niet voor de watjes”, vertelt Lukas van der Velde terwijl hij een haring door de bevroren grond boort. Het vriest vijf graden, maar Van der Velde heeft het niet koud. Hij is hard aan het werk op het verlaten kampeerterrein, want zijn klanten komen over een paar uur. En dan moet de tent helemaal klaar staan.

Winterkamperen

De Groninger begon in 2013 met zijn eenmanszaak Tipiskamperen. Hij verhuurt het hele jaar door tipitenten. Je zou denken dat de meeste mensen kamperen in de zomer, maar juist als het koud is heeft Van der Velde het druk. Bij hem kun je namelijk ook winterkamperen.

“De drukste periode is rond oud en nieuw”, vertelt hij. “Mensen die niet van al dat lawaai houden zoeken dan graag de rust op.”

Van der Velde is zelf ook dol op ‘het buitenleven’. Hij houdt van kamperen en doet dat het liefst op rustige plekken. “Ik maak graag langeafstandswandelingen met alleen een rugzak en een tent,”, vertelt hij. Dat doet hij het hele jaar door. “Ook in de winter. Dan ga ik er soms met slee, tent en langlaufski’s op uit.”

Roeping gevonden

Tot 2012 werkte hij als ambtenaar in de ruimtelijke ordening bij de Rijksoverheid. Zijn functie werd opgeheven tijdens een reorganisatie. “Ik heb het gezien als een kans”, vertelt hij. “In plaats van de zekerheid van een vaste baan als ambtenaar, besloot ik te ondernemen. Tipitenten verhuren is iets heel anders, maar voor mij voelt het logisch. Het past echt bij mij.”

Hij kampeert zelf graag op afgelegen gebieden, zoals de bergen in Noorwegen. “Maar je hoeft niet ver weg, ook in Nederland ken ik genoeg mooie plekken waar je deze ervaring kan opdoen”, vertelt hij. “En die ervaring deel ik graag met klanten.”

Liever geen personeel

Zijn tipitenten zijn populair. Hij heeft eigenlijk het hele jaar genoeg werk. “Eigenlijk moet ik het niet veel drukker krijgen, want dan moet ik personeel in dienst nemen”, zegt hij. Dat vindt hij nog te ingewikkeld.

De tent staat overeind en Van der Velde kijkt tevreden naar het resultaat. Inmiddels sneeuwt het buiten. Van der Velde: “Dit is toch sprookjesachtig mooi?”

Hij heeft de tipi gezellig ingericht met stoelen, een tafel en warme dekens. In het midden van de tipi brand de houtkachel en het wordt snel aangenaam warm. Van der Velde: “Je moet hem ‘s nachts natuurlijk wel uitzetten. Daarom liggen er warme slaapzakken in de tent en adviseer ik gasten zich warm aan te kleden. En de belangrijkste tip voor winterkampeerder: zorg dat je tent droog blijft. Dus doe natte schoenen uit als je naar binnen gaat.”

Tekst en presentatie: Claartje Vogel
Video: Nathan de Putter
Lees ook…