Internet is een groeiende bron van inkomsten voor bedrijven. Alleen al Nederlandse consumenten spendeerden in 2009 zo"n 6,4 miljard euro bij webwinkels. Ook ú kunt met uw website (meer) geld verdienen. In deze video vertelt Patrick Janssen hoe hij met vallen en opstaan zijn website heeft gebouwd en Dennis Gandasoebrata levert deskundig commentaar.

Bezint eer ge begint. Dit gezegde kunt u ook ter harte nemen wanneer u een website wilt (laten) bouwen. Voordat er ook maar sprake is van een ontwerp van een site, is het belangrijk dat u een webstrategie heeft. Aan die strategie verbindt u vervolgens doelstellingen. Op die manier vergroot u niet alleen de kans op een succesvolle website. Het helpt u – en eventuele webbouwers – om het beoogde eindresultaat te halen.

Zo komt u tot een passende webstrategie:

  • bepaal wie uw online doelgroep is;
  • bepaal wat uw activiteiten online gaan worden;
  • bepaal wat uw bedrijf nodig heeft;
  • bepaal meetbare doelstellingen;
  • bepaal niet alleen, maar samen.

Keuze webbouwer

In de video vertelt ondernemer Patrick Janssen van Speedmeet hoe hij voor het ontwerp van de website bij de eerste de beste ontwerper naar binnen liep, zonder na te denken over vervolgstappen. “Toen de site live kwam, kwamen wij er vrij snel achter dat hij nog niet helemaal klaar was. Wat eigenlijk altijd het geval is met web 2.0-toepassingen.” Zowel de gebruikers van Speedmeet als Janssen zelf hadden allerlei wensen, zoals foto’s en filmpjes plaatsen en contactgegevens uitwisselen. Zijn toenmalige webontwerper kon dat niet waarmaken. En dus moest Janssen op zoek naar een ander, wat nog niet makkelijk bleek.

Van belang in het contact met uw webbouwer is dat u niet alleen aan hem duidelijk maakt hoe het eruit moet zien, maar dat het functioneel ontwerp helder omschreven is. Houd de ontwerpers scherp en wees bedacht op valkuilen. Tot slot: vergeet vooral niet te testen!

Lees ook…