Innovatie gaat niet alleen om een nieuw product of een hemelbestormende vinding. Het gaat om vernieuwing, gericht op betere resultaten. En daar is in elke branche of bedrijfssector ruimte voor en behoefte aan. In deze video vertelt Kees Groot van West6 BV hoe hij zijn innovatieve idee heeft uitgewerkt.

Wat kunt u in deze video verwachten?

De meeste innovaties komen van ondernemers in het midden- en kleinbedrijf. In deze video vertelt een van hen – Kees Groot – zijn verhaal.

Het idee: een zelfreinigende bermpaal

Groot belandde een tijd terug in een file, veroorzaakt door wegwerkers die bermpaaltjes aan het reinigen waren. Hij kwam er vervolgens achter dat daar jaarlijks € 100 miljoen aan wordt uitgegeven.

Groot bedacht toen de zelfreinigende bermpaal, en werkte dat idee uit tot een marktwaardig product. Hij moest daarbij de nodige tegenslagen verwerken. Maar zijn eigen mislukkingen inspireerden hem, en hij kreeg feedback, kritiek en stimulans van buitenstaanders.

Op een gegeven ogenblik kwam hij bij Innovative Partners, waar een methode wordt gebruikt die ervan uitgaat dat voor ieder probleem al een oplossing is bedacht. En dus moest er ook voor de problemen die Groot tegenkwam iets te vinden zijn.

Uiteindelijk bleven van de 81 onderdelen in het oorspronkelijke ontwerp van Groot, er maar twee over.

Extra informatie

Innovative Partners

De methode van Innovative Partners wordt gevormd door vier principes:

  1. Verkennen
  2. Vertalen
  3. Vergelijken
  4. Genereren

Innovatie

Bij innovatie worden de volgende drie stappen onderscheiden:

  1. Kansen zien
  2. Besluitvorming
  3. Kansen realiseren

Innovatievoucher

De innovatievoucher is bestemd voor kleine ondernemers die niet het geld hebben om vernieuwing zelf te financieren. Met deze voucher kan kennis worden ingekocht bij universiteiten, kennisinstellingen en bedrijven. In 2010 zijn er al ruim 8000 uitgegeven.

Lees ook…