De Zaak praat je bij over de afgelopen week

Elke vrijdag geeft de redactie van De Zaak een overzicht van het nieuws en belangrijke ontwikkelingen van de afgelopen week. Zo kun jij als ondernemer goed het weekend in! En er gebeurde weer genoeg…

Snel inzicht in de belangrijkste ondernemerszaken: met de Top 3 Scans van De Zaak: de AOV Scan, de Aftrekposten Scan en de Pensioen Scan

Inhoudsopgave

Nieuwe vorm van oplichting kost ondernemers tonnen

176.040 euro. Dat bedrag maakten digitale oplichters buit bij de gemeente Krimpen aan den IJssel. Ze gebruikten daarbij de BEC-methode. En Krimpen aan den IJssel is niet het enige slachtoffer.

Volgens het Openbaar Ministerie groeit BEC-fraude enorm. Cybersecuritybureau Computest meldt dat liefst 92 procent van de Nederlandse organisaties te maken heeft met BEC-aanvallen. Ook kleinere bedrijven.

BEC staat voor Business Email Compromise. Het is een vorm van zakelijke cybercriminaliteit waarbij een aanvaller zich via de mail of Whatsapp voordoet als een vertrouwde afzender. Vaak gaat het om een leidinggevende in het bedrijf, zoals de eigenaar, CFO of CEO. Daarom wordt het ook wel CEO-fraude genoemd.

De fraudeur probeert de ontvanger te verleiden om geld over te maken naar een valse bankrekening. Of om gevoelige bedrijfsinformatie te verstrekken. Naast financiële problemen – bedrijven gaan voor tonnen het schip in – kan dit leiden tot reputatieschade.

Advies van De Zaak: Het voorkomen van BEC-fraude is best lastig. Hackers hebben vaak een lange adem en maken er echt werk van. De eerste stap in het tegengaan van dit soort cybercrime is zorgen dat jij en je medewerkers weten dat dit bestaat en wat het inhoudt. Zorg dus voor bewustwording. Dat geldt ook voor andere vormen van phishing. In dit artikel vertelt cybercrime-expert Wouter Parent hoe je niet in de val trapt.


Twee derde werknemers verwacht inflatiecompensatie van de baas

De meeste Nederlandse werknemers denken dat hun werkgever ze dit jaar zal compenseren voor de hogere kosten door inflatie. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van HRM-bedrijf SD Worx.

Opvallend is dat vooral jongere werkenden een tegemoetkoming van de baas verwachten. De meeste 55-plussers denken geen compensatie te krijgen. 

SD Worx liet ook onderzoeken wat werknemers verlangen als het gaat om inflatiecorrectie. De top 3 is: loonsverhoging (44%), een hogere reiskostenvergoeding (16%) en een dertiende maand (14%).

In 2022 heeft trouwens bijna 80 procent van de Nederlandse werknemers een extraatje van hun werkgever gekregen. Ambtenaren en zorgmedewerkers werden het vaakst beloond. Werknemers in de agrarische sector en techniek het minst.

Advies van De Zaak: Inflatiecompensatie is een heet hangijzer. Niet voor niets is dit artikel over inflatiecorrectie van het salaris al maanden een van onze meest gelezen stukken. We leggen uit wat het precies is, of je als ondernemer iets verplicht bent en wat de mogelijkheden zijn als je mensen iets extra’s wil geven.


Energie-intensieve ondernemers kunnen steun aanvragen 

Het is zover: deze week ging de Tegemoetkoming Energiekosten-regeling (TEK) live. Energie-intensieve ondernemers kunnen met terugwerkende kracht financiële tegemoetkoming aanvragen voor de hoge kosten van eind vorig jaar. 

Er wordt meteen flink gebruikgemaakt van de TEK. Volgens NU.nl hebben honderden ondernemers op de eerste dag een aanvraag ingediend. Het gaat vooral om bedrijven uit de horeca, sport en recreatie, landbouw, detailhandel en uitvaartondernemers.

MKB-Nederland heeft een dubbel gevoel bij de regeling, zo liet voorzitter Jacco Vonhof weten in een interview met BNR Nieuwsradio. ‘Je kunt de overheid een compliment geven voor het feit dat TEK er is, maar het blijft een heel complexe regeling. Het is allemaal modelmatig. De bedragen die erin staan zijn niet per se jouw bedragen, de kosten die worden ingerekend zijn niet per se jouw kosten.’

Advies van De Zaak: Sommige bedrijven hebben zeker baat bij TEK, maar het is een regeling met kleine lettertjes. Als blijkt dat je onterecht een vergoeding hebt gehad, moet je het geld terugbetalen. Wees dus voorzichtig en lees je goed in. Ga naar de website van uitvoerder RVO en bekijk hoe het werkt. 


Nieuwe wet: 10% van je pensioen in 1 keer opnemen 

Volgens de afspraken uit het pensioenakkoord mag je vanaf 1 januari 2024 in één keer tot 10% van je ouderdomspensioen opnemen. Dit heet ook wel ‘bedrag ineens’. De regeling vergroot de flexibiliteit en mensen kunnen hun pensioen beter afstemmen op hun persoonlijke financiële situatie. 

Met zo’n eenmalig bedrag uit je pensioenpot kun je bijvoorbeeld schulden aflossen (zoals een hypotheek), zorgvoorzieningen regelen, je woning verbouwen of een mooie reis maken. Het nadeel aan de regeling is dat de maandelijkse uitkering lager wordt. Zeker mensen met een inkomen onder modaal kunnen daardoor op termijn te weinig overhouden.

Uit recent onderzoek van Nationale-Nederlanden blijkt dat op dit moment 44 procent van de mensen ‘bedrag ineens’ niet ziet zitten. 22 procent is positief en 34 procent twijfelt.

Het onderzoek laat ook zien dat werkgevers een belangrijke rol hebben om hun werknemers bewust te maken van de mogelijkheden en risico’s als het gaat om pensioenmogelijkheden. Ze hebben daar zelf ook wat mee te winnen: van alle respondenten ziet 72% het pensioen als een belangrijke arbeidsvoorwaarde. Als je daar extra aandacht aan besteedt, heb je een troef in handen op deze krappe arbeidsmarkt.

Jaap Backx

Jaap Backx

Verhalen vertellen vormt – in wisselde vormen en gedaanten – de rode draad in mijn werkende leven. Soms zijn het verhalen die ik zelf maak, vaker komen ze tot leven binnen een door mij ontwikkeld of aangestuurd concept. Als hoofdredacteur van De Zaak wil ik ondernemers helpen om op basis van actuele, heldere en inspirerende informatie betere bedrijfskeuzes te maken.
Lees ook…
Elke vrijdag geeft de redactie van De Zaak een overzicht van het nieuws en belangrijke ontwikkelingen van de afgelopen week. Zo kun jij als ondernemer…
Elke week geeft de redactie van De Zaak een update van belangrijke thema’s en ontwikkelingen die spelen in de wereld van ondernemers. Zo kun jij goed…
Elke vrijdag geeft de redactie van De Zaak een overzicht van het nieuws en belangrijke ontwikkelingen van de afgelopen week. Zo kun jij als ondernemer…
Elke vrijdag geeft de redactie van De Zaak een overzicht van het nieuws en belangrijke ontwikkelingen van de afgelopen week. Zo kun jij als ondernemer…
Elke week geeft de redactie van De Zaak een update van belangrijke thema’s en ontwikkelingen die spelen in de wereld van ondernemers. Zo kun jij goed…
Elke week geeft de redactie van De Zaak een update van belangrijke thema’s en ontwikkelingen die spelen in de wereld van ondernemers. Zo kun jij goed…