De Zaak praat je bij over de afgelopen week

Elke week geeft de redactie van De Zaak een overzicht van het nieuws van de afgelopen week. We nemen je mee in de meest nieuwswaardige verhalen uit de ondernemerswereld van de afgelopen week!

Inhoudsopgave

Snel inzicht in de belangrijkste ondernemerszaken: met de Top 3 Scans van De Zaak: de AOV Scan, de Aftrekposten Scan en de Pensioen Scan

Met deze week:

Ondernemers die willen verduurzamen slachtoffer van oplichting

Door de hoge energieprijzen en de motivatie om bij te dragen aan de strijd tegen klimaatverandering willen steeds meer ondernemers verduurzamen. Die ontwikkeling blijkt oplichters aan te trekken, zo meldt de Fraudehelpdesk.

Bedrijven worden actief benaderd voor ‘vrijblijvend’ advies bij subsidieaanvragen, maar krijgen achteraf een fikse rekening. 

Opmerkelijk: de oplichters komen onaangekondigd langs bij bedrijfspanden. ‘Ze zijn niet makkelijk te herkennen’, zegt Marloes Kolthof van de Fraudehelpdesk in een interview met BNR Nieuwsradio. ‘Vaak hebben die bedrijven een naam die lekker bekt. Ze komen strak in het pak langs en nemen er echt de tijd voor.’ 

Advies van De Zaak: Bij dit soort babbeltrucs wordt vaak de link met de actualiteit gemaakt. Eerder bleek bijvoorbeeld dat oplichters inspringen op de energiecrisis. Het is zaak om alert te blijven en goed onderzoek te doen. Ga bijvoorbeeld reviews na voordat je met iemand in zee gaat. Of kijk op de site van de Fraudehelpdesk of er meldingen zijn.

 

Bedrijven zonder UBO-registratie kunnen flinke boete krijgen

Het Bureau Economische Handhaving heeft de afgelopen maanden duizenden bedrijven en organisaties een brief gestuurd met de boodschap dat ze hun ontbrekende inschrijving in het UBO-register in orde moeten maken. 

Het inschrijven van UBO’s is een wettelijke verplichting. Heb je een UBO (ultimate beneficial owner) niet geregistreerd? Dan riskeer je een boete van maximaal € 22.500. 

In de UBO-registers staat wie de eigenaar is van een organisatie of wie zeggenschap of een belang heeft. De registers helpen criminele activiteiten voorkomen en opsporen. Als ondernemer kun je nieuwe klanten of een nieuwe leverancier raadplegen in het UBO-register. Hierdoor weet je beter met wie je zakendoet. 

Uit onderzoek blijkt dat voor ondernemers de inschrijving vaak geen prioriteit heeft en dat ze veronderstellen dat het ingewikkeld is. Ook privacyzorgen rondom het register spelen een rol. Toch is het belangrijk dat ondernemers hun UBO’s registreren. Wanneer je bijvoorbeeld een zakelijk krediet aanvraagt, zijn kredietverleners verplicht om UBO’s te controleren. 

Advies van De Zaak: Heb je een brief van het Bureau Economische Handhaving ontvangen? Zorg dan de inschrijving in het UBO-register zo snel mogelijk wordt geregeld. In een bv met maar 1 bestuurder is het zo voor elkaar. In ingewikkelde gevallen, zoals bij een groep ondernemingen, kun je je beter laten adviseren door een accountant, belastingadviseur of notaris.

 

Aantal jonge ondernemers groeit explosief

Het aantal jonge ondernemers (onder de 22 jaar) is in vijf jaar tijd bijna verdrievoudigd. Dat blijkt uit recente cijfers van de Kamer van Koophandel (KVK). In 2017 waren 19.000 jongeren een eigen bedrijf gestart. Dit jaar zijn dat er maar liefst 51.000. 

De jonge ondernemers beschikken over goede digitale skills en vaak starten ze een bedrijf dat aansluit bij hun hobby of interesse. Denk aan mode, cosmetica, fotografie, webdesign of videoproductie. ‘Succesverhalen op sociale media zijn voor jongeren een belangrijke reden om voor zichzelf te beginnen’, zegt KVK-adviseur Gerdine Annaars. 

Het blijkt dat de start-ups van jonge ondernemers vaak naar meer smaken. Annaars: ‘We zien dat jonge ondernemers ook na hun opleiding blijven ondernemen.’

Advies van De Zaak: Ben jij (of is een van je kinderen) van plan een bedrijf te beginnen? Uit onderzoek blijkt dat jonge ondernemers de administratie vaak lastig vinden. In dit artikel leggen we uit hoe je een goede boekhouding opzet. Meer weten? Kijk dan op deze speciale pagina voor jonge ondernemers van de Kamer van Koophandel

 

Kabinet staat garant voor ‘groene leningen’ aan mkb

Het regering wil het midden- en kleinbedrijf extra stimuleren om te investeren in verduurzaming. Daarvoor komt het kabinet met een aanvulling op de BMKB-Groen regeling, waarmee de overheid tegen gunstige voorwaarden garant staat voor investeringen

Met deze maatregel is de omvang van het borgstellingskrediet in de BMKB verhoogd van 50 naar 75 procent van het kredietbedrag. Daardoor kunnen financiers makkelijker kredieten verstrekken en hebben bedrijven de mogelijkheid om sneller en meer geld te lenen. 

‘Veel mkb’ers hebben te maken met hoge energiekosten’, zegt minister Adriaansens van Economische Zaken en Klimaat. ‘Door de bedrijfsvoering te verduurzamen kun je kosten verlagen. Met de BMKB-Groen aanvullende regeling worden de kosten van verduurzaming gefinancierd.’

Ondernemers kunnen – afhankelijk van wie hun financier is – tussen nu en 1 juli 2023 gebruikmaken van de regeling. In totaal kan er tot € 200 miljoen aan garanties worden verstrekt. De regeling is beschikbaar voor bedrijven met maximaal 250 werknemers en een omzet van maximaal 50 miljoen. 

Advies van De Zaak: Investeringen die met BMKB-Groen tot stand komen mogen alleen gedaan worden in middelen op de energie-investeringsaftrek-lijst (EIA). In dit artikel leggen we uit hoe de EIA werkt en wanneer je ervoor in aanmerking komt.

Jaap Backx

Jaap Backx

Verhalen vertellen vormt – in wisselde vormen en gedaanten – de rode draad in mijn werkende leven. Soms zijn het verhalen die ik zelf maak, vaker komen ze tot leven binnen een door mij ontwikkeld of aangestuurd concept. Als hoofdredacteur van De Zaak wil ik ondernemers helpen om op basis van actuele, heldere en inspirerende informatie betere bedrijfskeuzes te maken.
Lees ook…
Elke week geeft de redactie van De Zaak een update van belangrijke thema’s en ontwikkelingen die spelen in de wereld van ondernemers. Zo kun jij goed…
Elke week geeft de redactie van De Zaak een update van belangrijke thema’s en ontwikkelingen die spelen in de wereld van ondernemers. Zo kun jij goed…
Elke vrijdag geeft de redactie van De Zaak een overzicht van het nieuws en belangrijke ontwikkelingen van de afgelopen week. Zo kun jij als ondernemer…
Elke week geeft de redactie van De Zaak een update van belangrijke thema’s en ontwikkelingen die spelen in de wereld van ondernemers. Zo kun jij goed…
Elke week geeft de redactie van De Zaak een update van belangrijke thema’s en ontwikkelingen die spelen in de wereld van ondernemers. Zo kun jij goed…
Elke week geeft de redactie van De Zaak een update van belangrijke thema’s en ontwikkelingen die spelen in de wereld van ondernemers. Zo kun jij goed…