De Zaak praat je bij over de afgelopen week

Elke vrijdag geeft de redactie van De Zaak een overzicht van het nieuws en belangrijke ontwikkelingen van de afgelopen week. Zo kun jij als ondernemer goed het weekend in! En er gebeurde weer genoeg…

Snel inzicht in de belangrijkste ondernemerszaken: met de Top 3 Scans van De Zaak: de AOV Scan, de Aftrekposten Scan en de Pensioen Scan

Inhoudsopgave

Steeds meer mkb’ers kiezen voor non-bancaire financiers. Wat zijn de mogelijkheden?

Stijgende kosten leiden bij kleine en middelgrote bedrijven tot een groeiende behoefte aan leningen. Opvallend is dat ondernemers in hun zoektocht naar financiering traditionele banken vaker links laten liggen. 

De financieringsmarkt voor zzp’ers en midden- en kleinbedrijven verandert snel. Tot voor kort waren banken standaard de eerste (en vaak enige) stop om een lening aan te vragen. 

Tegenwoordig kiezen veel ondernemers voor zogenaamde non-bancaire financiers, zoals crowdfunding. 40 procent van de mkb’ers zoekt nu al uitsluitend geld buiten de banken om. Dit blijkt uit onderzoek naar de non-bancaire markt van Stichting MKB Financiering en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). 

Advies van De Zaak: Met non-bancaire financiering heb je als ondernemer meer opties. Nadeel is dat er in deze nieuwe markt minder duidelijkheid is over de betrouwbaarheid van financiers. Om miskleunen te voorkomen, is het goed om een gespecialiseerde adviseur in de arm te nemen. De site Passend Financieren – mede mogelijk gemaakt door ministerie van Economische Zaken – is een goed startpunt om je te oriënteren.

Veel kantoren voldoen niet aan verplicht energielabel C. Hoe pak je het aan?

Ben je eigenaar van een kantoorgebouw met een oppervlakte boven de 100 vierkante meter? Dan moet je pand sinds 1 januari 2023 minimaal energielabel C hebben. Uit onderzoek van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland blijkt dat nog maar 55 procent van de bedrijven de nieuwe verplichting voor elkaar heeft.

Zonder energielabel C ben je sinds 1 januari officieel in overtreding en riskeer je een boete tot € 81.000. Dat betekent gelukkig niet dat er meteen een boete op de mat valt als je je label niet op orde hebt. Gemeenten bepalen zelf hoe ze de nieuwe wet gaan handhaven. 

Waarschijnlijk moet je een plan opstellen om zo snel mogelijk energielabel C te krijgen. Dat komt er kort gezegd op neer dat je alle energiebesparende maatregelen moet nemen die je binnen vijf jaar kunt terugverdienen

Niet alle kantoren vallen onder de label C-verplichting. Kleine gebouwen en rijksmonumenten zijn vrijgesteld. Dat geldt ook als je minder dan 50 procent van je pand als kantoor gebruikt en voor gebouwen die binnen twee jaar gesloopt worden. Hier lees je meer over de uitzonderingen op de wet.

Advies van De Zaak: Heb je je energielabel nog niet op orde? Volg dan dit stappenplan en voorkom een boete. Ook handig: deze checklist met veelgestelde vragen.

 

Zzp-tarieven stijgen, maar blijven achter bij inflatie

De uurtarieven van zzp’ers en andere flexibel werkenden zijn vorig jaar met gemiddeld 3,8 procent gestegen. Helaas kunnen de gestegen tarieven de hoge inflatie niet bijbenen en kunnen zelfstandigen dus minder met het verdiende geld doen. 

Als je bedenkt dat prijsstijgingen zijn opgelopen tot zo’n 10 procent, kun je concluderen dat de besteedbare inkomsten van zzp’ers onder de streep met zo’n 6 procent zijn gedaald. Dat geldt ook – en zelfs nog iets meer –  voor werknemers. Mensen met een contract zijn er volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in 2022 met 3,2 procent op vooruit gegaan. 

Positief nieuws: de gemiddelde tariefstijging voor zzp’ers lijkt in 2023 door te zetten met 4 tot 6 procent. 

Advies van De Zaak: Veel zzp’ers passen hun uurtarief niet of nauwelijks aan. Dat is op termijn financieel onhoudbaar, zeker bij een hoge inflatie. In dit artikel leggen we uit waarom het belangrijk is dat je je uurtarief aanpast en hoe je een verhoging aan opdrachtgevers overbrengt.

 

Hou hou je digitale criminelen buiten? Cybersecurity grootste zorg voor ondernemers

Voor zijn jaarlijkse All Risk Barometer heeft verzekeraar Allianz ondernemers uit 94 landen gevraagd om welke bedrijfsrisico’s zij zich druk maken. Net als vorig jaar staat cybercrime op nummer 1. 

Logisch, want de gemiddelde geschatte kosten van zo’n incident bedroegen voor een mkb-bedrijf bijna 270.000 euro!

De digitale acceleratie en groeiende afhankelijkheid van ICT en internet maakt bedrijven kwetsbaar voor cybercriminaliteit als malware, ransomware en phishing. Mkb’ers en zzp’ers blijken vaak extra kwetsbaar vanwege gebrek aan digitale kennis in het bedrijf en de soms flinke investeringen die bij internetbeveiliging komen kijken.

Naast cybercrime liggen ondernemers wakker van mogelijke bedrijfssluitingen als gevolg van de oorlog in Oekraïne en andere macro-economische ontwikkelingen. De energiecrisis staat voor het eerst in de top 5 van grootste zorgen. 

Top-5 kopzorgen voor ondernemers:

  1. Cyberincidenten 
  2. Tijdelijke bedrijfsonderbrekingen (door bijvoorbeeld energiekosten, corona of haperende aanvoerlijnen)
  3. Macro-economische ontwikkelingen 
  4. Energiecrisis 
  5. Veranderingen in wetgeving

Advies van De Zaak: Als mkb’er of zzp’er kun je op een vrij laagdrempelige manier aan de slag met cybersecurity. Maak prioriteit van cybercrime en wijs eventueel een verantwoordelijke werknemer in je bedrijf aan. Hier vind je onze selectie artikelen rondom het thema cybersecurity, zoals de meest voorkomende aanvallen en hoe je datalekken en phishing voorkomt.

Jaap Backx

Jaap Backx

Verhalen vertellen vormt – in wisselde vormen en gedaanten – de rode draad in mijn werkende leven. Soms zijn het verhalen die ik zelf maak, vaker komen ze tot leven binnen een door mij ontwikkeld of aangestuurd concept. Als hoofdredacteur van De Zaak wil ik ondernemers helpen om op basis van actuele, heldere en inspirerende informatie betere bedrijfskeuzes te maken.
Lees ook…
Elke week geeft de redactie van De Zaak een update van belangrijke thema’s en ontwikkelingen die spelen in de wereld van ondernemers. Zo kun jij goed…
Elke week geeft de redactie van De Zaak een update van belangrijke thema’s en ontwikkelingen die spelen in de wereld van ondernemers. Zo kun jij goed…
Elke week geeft de redactie van De Zaak een update van belangrijke thema’s en ontwikkelingen die spelen in de wereld van ondernemers. Zo kun jij goed…
Elke vrijdag geeft de redactie van De Zaak een overzicht van het nieuws en belangrijke ontwikkelingen van de afgelopen week. Zo kun jij als ondernemer…
Elke week geeft de redactie van De Zaak een update van belangrijke thema’s en ontwikkelingen die spelen in de wereld van ondernemers. Zo kun jij goed…
Elke week geeft de redactie van De Zaak een update van belangrijke thema’s en ontwikkelingen die spelen in de wereld van ondernemers. Zo kun jij goed…