Voor werkgevers wordt het vanaf 2014 aantrekkelijker om medewerkers die de pensioengerechtigde leeftijd hebben bereikt, aan te nemen of in dienst te houden. Wat gaat er veranderen en waar moet u tot die tijd rekening mee houden als u een 65+er aan boord wilt nemen of houden?

Wat zijn de plannen?*
Vanaf 2014 hoeft een werkgever:

– Een 65+er nog maar zes weken loon door te betalen als die ziek wordt. Nu geldt nog de verplichting om het loon twee jaar door te betalen.

– Niet meer na 3 tijdelijke contracten verplicht een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd aan te bieden. In de huidige situatie mag u werknemers drie keer een contract voor bepaalde tijd aanbieden. Na de derde verlenging ontstaat automatisch een contract voor onbepaalde tijd.

– Met minder re-integratieregels rekening te houden.

*De nieuwe regels gaan naar verwachting in per 1 januari 2014.

Lees ook: “Hoe vaak mag ik iemand een tijdelijk contract aanbieden?” »

Recht op minimumloon
Veel werkgevers denken dat ze een 65+er minder dan het minimumloon mogen betalen. Dat ligt er maar aan. Hoewel de wet op het minimumloon nog niet van toepassing is op 65+ers – dat verandert dus hoogstwaarschijnlijk volgend jaar – mag u toch niet minder betalen vanwege de Wet gelijke behandeling op grond van leeftijd bij de arbeid (WGBL). Als u al medewerkers – jonger dan 65 jaar – in dienst heeft die hetzelfde werk doen als een 65plusser (vergelijkbare functie) mag u de oudere werknemer niet minder dan hen betalen.   

Alleen als een 65+er uw eerste medewerker zou zijn, zou u nu nog wél minder dan het minimumloon mogen betalen.

Video
Waar moet u nog meer op letten als u een 65+er in dienst wilt houden? Bekijk deze video.

 

 

Tip! Essentiële (of handige) ondernemerszaken: Bedrijfsverzekeringen (zoals bijvoorbeeld een beroepsaansprakelijkheidsverzekering), een boekhouder of belastingadviseur die je helpt met jouw administratie en/of belastingaangiftes, incassobureau inschakelen voor je openstaande facturen, een professionele website laten maken of een gratis tankpas via De Zaak afsluiten.

Voor welke auto ga jij?
Het brede aanbod van Mercedes-Benz is standaard rijk uitgerust en sluit naadloos aan bij de behoeften van de zakelijke rijder. En dat tegen een zeer aantrekkelijke prijs én netto bijtelling.
Share on print
Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
.
Beleggen in vastgoed is een langetermijnbelegging. Benieuwd wat jouw opties zijn? Lees meer in de brochure. Prognose gemiddeld jaarrendement over 7 jaar: 8,1%.