Hemelvaartsdag: open of dicht?
Nog maar weinig mensen weten waar Hemelvaartsdag voor staat. Wel zijn ze vaak op de hoogte dat overheidsinstanties en scholen op donderdag 14 mei gesloten zijn. Maar moet je als ondernemer ook je deuren dicht houden of kun je gewoon aan de slag?

 

Bij Pooltime Bowling Houten is de situatie duidelijk: de zaak is met Hemelvaartsdag gewoon open. “We zien deze feestdag als een soort extra weekenddag”, zegt eigenaar Paul Jellema. “Dat betekent dat we geopend zijn van 14:00 tot 22:00 uur. Daarbij hanteren we de hogere tarieven voor de weekenddagen: voor bowlen rekenen we geen 21,50 tot 23,50 euro, maar 24,50 euro. Poolen kan voor 9,50 in plaats van 8,50 euro.”

Zelf staat Jellema niet te springen te werken met Hemelvaartsdag. “Op zich is het natuurlijk fijn om wat extra drukte en meer klanten in de zaak te hebben. Maar ook zonder feestdag doen we het al jaren goed. Dit jaar bestaan we 7 jaar en om ons heen zien we veel bedrijven door de crisis omvallen.”

Winkeltijdenwet
In de Winkeltijdenwet is bepaald dat Hemelvaartsdag een officiële feestdag is. Die wet verschilt echter per gemeente, maar verplicht de meeste ondernemers om zijn/haar onderneming gesloten te houden. Als een ondernemer toch open wil gaan, kan dit geregeld worden met behulp van de vrijstelling 12-zondagen-per-jaar-regime. Let hierbij wel op de cao-bepalingen van je personeel die bij het werken op feestdagen recht hebben op een extra vergoeding.

Cao is leidend
Of personeel vrij is op een officiële feestdag wordt niet door de overheid maar door je cao bepaald. “Voor algemeen erkende nationale of christelijke feestdagen (dagen die de overheid heeft vastgesteld als feestdag) geldt dat de meeste winkels gesloten zijn en de meeste werknemers vrij. Maar er zijn natuurlijk sectoren waarin ook op zulke dagen gewerkt moet worden”, zegt Roelf van der Kooij van MKB Nederland.

“Hoewel de cao voor de horeca eigenlijk is verlopen, blijft dat voor mij toch de leidraad” vertelt Jellema. “Ik hou me er nog steeds aan.” Zijn bowlingbaan valt onder de cao Dagrecreatie. Dat betekent het volgende op het gebied van feestdagen:

  • De werkgever de werknemer op twee erkende feestdagen per kalenderjaar niet mag inroosteren.

 

  • Werknemers mogen een verzoek indienen bij de werkgever om twee Christelijke feestdagen om te ruilen voor andere feestdagen op basis van hun religie. Zij dienen de betreffende data wel jaarlijks schriftelijk kenbaar te maken aan de werkgever.

Verplichte vrije dag
Volgens MKB Nederland laten veel organisaties hun personeel de vrijdag na Hemelvaart een verplichte vrije dag opnemen. “Veel mensen hebben dan een lang weekend. Het is dus raadzaam om van tevoren te beslissen of het nodig is om die vrijdag open te gaan of dat je je personeel verplicht vrijaf geeft. Misschien willen veel van je werknemers graag deze dag vrij nemen en kom je in de problemen met de bezetting.”

Familiebedrijf
Gelukkig is dit voor Jellema geen probleem; Pooltime Bowling Houten is een familiebedrijf. “Hier werken we met vijf familieleden samen. Behalve ikzelf werken mijn dochter en zoon, mijn schoonzoon en mijn vrouw in de zaak. Ook heb ik twee oproepkrachten erbij, die ik voor Hemelvaartsdag heb opgeroepen. Zij vinden het helemaal niet erg dat ze moeten werken.”

Lees ook:
– Voorkom onnodige annuleringen: alle feestdagen in je Outlook-agenda »

Help de slachtoffers en doneer
Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens.
Share on print
Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Gratis e-magazine: Elektrische mobiliteit
Waarom is elektrificering van je wagenpark belangrijk? Waar begin je mee als je je medewerkers (en klanten) hierin wilt faciliteren? En wat zijn de ervaringen van elektrische rijders tot nu toe?

Lees ook…