Bedrijven krijgen steeds vaker met loonbeslag voor hun werknemers te maken, zo blijkt uit onderzoek van het Nibud. Wat moet u doen als het om een van uw medewerkers gaat? En: hoe voorkomt u dat er loonbeslag wordt opgelegd?

Inhoudsopgave

Van plan om zakelijk vastgoed aan te schaffen of te herfinancieren? Vraag vrijblijvend voorstel zakelijke hypotheek aan

‘Een toenemend aantal werknemers in Nederland zit zo diep in de schulden dat het werk er onder lijdt, berichtte De Telegraaf onlangs. ‘Ten einde raad gaan ze over tot diefstal of fraude. Bedrijven weten doorgaans niet hoe zij hiermee om moeten gaan. Ondernemend Nederland heeft er geen beleid voor, schulden zijn op de werkvloer niet bespreekbaar.’

Wat is loonbeslag?

Als een schuldeiser beslag laat leggen op het loon van een werknemer – of op een uitkering van een uitkeringsgerechtigde – omdat iemand niet langer aan bepaalde financiële verplichtingen kan – of wil – voldoen, spreken we over loonbeslag. Het is dus een middel om schulden te innen.

Wanneer kan loonbeslag bij een werknemer worden opgelegd?

Loonbeslag kan worden opgelegd als een werknemer in de schulden zit omdat hij bijvoorbeeld te veel op afbetaling heeft gekocht of omdat hij de rekening niet meer kan voldoen voor een abonnement op mobiele telefonie. Ook als bepaalde vaste lasten, zoals water, elektra en gemeentebelastingen niet meer – kunnen – worden betaald, kan loonbeslag worden opgelegd.

Wie kan loonbeslag opleggen?

Een schuldeiser kan via de rechter loonbeslag laten opleggen. Als de rechter het loonbeslag goedkeurt, wordt het uitgevoerd door een gerechtsdeurwaarder. Voor sommige instanties is het makkelijker, dus zonder eerst de rechter in te schakelen, om loonbeslag op te leggen. Voorbeelden daarvan zijn de Belastingdienst en het Centraal Justitieel Incassobureau.

Wat moet u doen?

U bent als werkgever wettelijk verplicht om mee te werken aan loonbeslag. U moet aan de gerechtsdeurwaarder bepaalde gegevens over uw werknemer verstrekken. Op basis hiervan wordt bepaald op welk deel van het loon beslag wordt gelegd.

Lees meer: “Ben ik verplicht om mee te werken aan loonbeslag?” >>

Let op de beslagvrije voet

Er kan geen beslag worden gelegd op het volledige loon van een medewerker. Uw werknemer moet over een bepaald deel van het loon kunnen blijven beschikken om bijvoorbeeld de huur van zijn woning te kunnen betalen. De basis voor het berekenen van de hoogte van het loonbeslag is de zogenaamde beslagvrije voet.

Pauline Mulder, eigenaar van Findus, bureau voor maatschappelijk financiële dienstverlening, wijst er in haar blog ‘Wat te doen bij loonbeslag?’ op dezaak.nl op dat de hoogte van het loonbeslag nogal eens verkeerd wordt uitgerekend.

Hoe voorkomt u loonbeslag?

Werknemers zitten vaak al veel langer in de schulden voordat loonbeslag wordt opgelegd. Als het ervan komt, betekent dat ook voor u als werkgever een extra belasting. Pauline Mulder benadrukt het belang van preventie. “Zorg dat uw P&O-afdeling een beleid heeft én dat de werknemer dit beleid kent. Wat doet uw bedrijf wel en wat niet, hoe zijn de procedures en hoe helpt u uw medewerkers bij dit soort problemen? Als u dit duidelijk vastlegt, verlaagt het voor uw medewerker de drempel om hulp te zoeken.”

Lees ook:

9 tips bij interne fraude >>

Een betaalrekening, spaarrekening of hypotheek afsluiten? Bij SNS denken en luisteren ze met je mee en ze helpen je bij het verwezenlijken van je doelen en dromen? Bekijk mogelijkheden >

Lees ook…
Start-ups zijn voor ondernemers een spannend en potentieel lucratieve investering, maar er komen ook grote risico’s bij kijken. In dit artikel…
Solvabiliteit berekenen is essentieel voor elke ondernemer die inzicht wil krijgen in de financiële gezondheid van zijn of haar bedrijf. De…
i.s.m.
Stel, je droomt van je eigen bedrijfspand. Kopen in plaats van huren. Met oog op uitbreiding van je bedrijf. Of met oog op de toekomst voor je oude…
Steeds meer mkb-bedrijven kiezen voor crowdfunding om financiering voor projecten of innovaties binnen te halen. Die populariteit is begrijpelijk, maar…
i.s.m.
Als ondernemer wil je elke dag het beste uit je werk halen. En je wilt groeien. Misschien wel door het kopen van een eigen bedrijfspand. Bijvoorbeeld…
i.s.m.
Betalen je klanten laat of wil je je voorraad aanvullen? Dan is het misschien handig om een zakelijk krediet af te sluiten. Zo heb je extra geld om een…