In ieder geval om te beginnen een tijdelijk contract voor bepaalde tijd. Afhankelijk van het aantal uren waarvoor u werkt heeft: fulltime of parttime, een nul-uren-, of min-max contract.  

Deze vraag werd aan De Zaak Advies voorgelegd: 

“Ik heb een webwinkel en heb regelmatig extra handjes nodig voor operationele zaken zoals orderafhandeling en klantcontact. Daarvoor huur ik wekelijks mensen in van verschillende partijen, onder flexibele contracten. Het uurtarief dat ik hiervoor betaal is redelijk hoog, maar ik wilde niet gelijk te maken krijgen met vaste lasten en alle verantwoordelijkheden die je als werkgever hebt. Ik verwacht dat het over enige tijd financieel aantrekkelijker is om toch zelf iemand aan te nemen, maar ik wil deze werknemer alleen inschakelen als het echt nodig is. Hoe kan ik dit het beste aanpakken?”

Antwoord van Niek Idema, adviseur bij De Zaak
“Als u nog precies weet hoeveel uur u een medewerker wilt inzetten, kunt u hem of haar een nulurencontract aanbieden”, zegt Niek Idema, adviseur bij De Zaak. “De voordelen daarvan zijn dat de werknemer verplicht is te komen werken als u hem oproept en u betaalt in principe alleen voor de uren dat er gewerkt is. Dit lijkt eenvoudig, maar er zitten nogal wat addertjes onder het gras. Zoveel, dat het afsluiten van nulurencontracten, zeker voor langere periodes, riskant is. Dit vanwege wettelijke rechten van de werknemer die u op hoge kosten kunnen jagen. Zo kan een werknemer na een aantal maanden een bepaalde arbeidsomvang claimen. Dit speelt ook weer een rol bij loondoorbetaling tijdens ziekte. Verder moet u bij een nulurencontract per oproep minimaal drie uur uitbetalen, ook als u de medewerker op een bepaalde dag maar voor één uur laat komen.”

Begin met zes maanden
“Als het onzeker is hoeveel uur er minimaal gewerkt wordt per week, begin dan met een nulurencontract van zes maanden, waarbij het wettelijk mogelijk is een aantal risico’s uit te sluiten. Bepaal daarna hoeveel uur er per week werd gewerkt en bied op basis daarvan een minimum-urencontract aan. Maak goede afspraken over bijvoorbeeld de inroostering, want het afgesproken minimum aantal uren moet altijd worden uitbetaald, ook als er niet voldoende werk voorhanden is.”

Meer weten over de voor- en nadelen van een nulurencontract? Bekijk deze video

 

Leden van de De Zaak kunnen met al hun vragen bij onze adviseurs terecht. Onbeperkt.

Stuur een mail naar: [email protected]!

Ontvang kortingscode gratis tankpas
Weg met alle reisbonnetjes en ingewikkelde btw-terugvorderingen. Met een zakelijke tankpas ontvang je één overzichtelijke factuur met alle gemaakte kosten. Probeer gratis uit!
Lees hier ons Privacy statement
Share on print
Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Voor welke auto ga jij?
Het brede aanbod van Mercedes-Benz is standaard rijk uitgerust en sluit naadloos aan bij de behoeften van de zakelijke rijder. En dat tegen een zeer aantrekkelijke prijs én netto bijtelling.