Gemiddeld heeft 29 procent van de bedrijven te maken met langdurig verzuim (personeelsleden die langer dan 4 weken ziek zijn). Bij jongere werknemers is de oorzaak vaak psychisch. Hoe groter het bedrijf, hoe groter de kans op langdurig verzuim.

Kleine bedrijven vaker gezond

Van de kleine werkgevers (0-10 werknemers) is het afgelopen jaar 21 procent getroffen door langdurig verzuim. Bij bedrijven met 10-50 werknemers al een stuk meer, namelijk 43 procent. Van bedrijven met 50-100 werknemers kent 54 procent langdurig verzuim binnen de eigen gelederen. Bij bedrijven met meer dan 100 werknemers is de kans nog groter dat je een langdurig zieke werknemer zult treffen, namelijk 67 procent van die bedrijven heeft hier mee te kampen.

Zorg en Welzijn getroffen

Langdurig verzuim kwam afgelopen jaar het meest voor in de sectoren Zorg en Welzijn (65%) en Bouw (48%). De sectoren Zakelijke Dienstverlening (28%) en Detailhandel (30%) scoorden in deze periode juist het laagst, aldus het onderzoek van Baken Adviesgroep.

Fysiek en psychisch

‘Het werk zelf’ is in de meeste gevallen de oorzaak van langdurig ziekteverzuim. Tussen het 25ste en 45ste levensjaar van een werknemer wordt dit verzuim grotendeels veroorzaakt door psychische aandoeningen, daarna juist voornamelijk door lichamelijke aandoeningen (ArboNed, 2015).

Verzekeren

Ziekteverzuim kun je verzekeren via een ziekteverzuimverzekering, daarmee dek je de belangrijkste kosten van verzuim in de eerste 104 weken. Voor de periode daarna zijn er ook aanvullende verzekeringen af te sluiten. Uit het Marktrapport Inkomensverzekeringen 2016 van Baken Adviesgroep blijkt dat 76% van de bedrijven in Nederland een inkomensverzekering heeft die hen onder andere dekt tegen (langdurig) ziekteverzuim. Vooral bedrijven met 1 tot 10 werknemers scoren goed met een verzekeringsgraad van zelfs 78%.

Naast een ziekteverzuimverzekering is een beroepsaansprakelijkheidsverzekering ook erg belangrijk. Bekijk de verschillende voor en nadelen via De Zaak.

Lees ook…
i.s.m.
Het gaat goed met je onderneming. Zo goed dat je er over nadenkt om personeel aan te nemen. Of het nu gaat om je eerste medewerker of uitbreiding van…
Of het nu de stijgende energiekosten, de prijzen van boodschappen zijn of een persoonlijke situatie, iedereen kan te maken krijgen met financiële…
Wanneer een arbeidsovereenkomst wordt beëindigd, kan een werknemer vragen om een getuigschrift. Als werkgever ben je verplicht dit te verstrekken….
Faillissement is het schrikbeeld van iedere ondernemer. Je zakelijke droom gaat in rook op, inclusief je geïnvesteerde geld, tijd, denkkracht en…
i.s.m.
We hebben te maken met een krappe arbeidsmarkt, waardoor de jacht op het vinden van goed personeel of het juiste talent, een grote uitdaging is. Een…
Wil je personeel aannemen? Dan is het goed om te weten dat personeel meer kost dan alleen het brutoloon. Maar wat kost een werknemer eigenlijk? In dit…