'Bedrijven profiteren niet of nauwelijks van de kennis die een stagiair in huis heeft', is de conclusie uit de Nationale Stagemonitor 2013. Bedrijven doen vaak weinig moeite om erachter te komen wat de mogelijkheden van een stagiair zijn. Hoe haalt u het onderste uit de kan en komt u tot een succesvolle samenwerking met uw stagiair? Volg daarvoor de onderstaande tips.

1. Selecteer zorgvuldig
De selectie van een stagiair is misschien wel de belangrijkste stap in het gehele proces.

– Plaats allereerst een vacature om potentiële stagiairs te vinden. Zet hem op een gespecialiseerde vacaturesite, zoals bijvoorbeeld Stageplaza, dan is de kans groter dat u beet heeft.

– Vraag om een sollicitatiebrief en een CV, maar zie dit niet als hoofdprioriteit. Een brief, of gebrek aan ervaring, zegt niet alles. Iedereen begint ergens onderaan en u kunt de stagiair juist ervaring aanbieden.

– Ruim twee derde van de bedrijven voert meer dan één sollicitatiegesprek. De competenties van een stagiair komen daardoor beter naar boven. Vraag ook om referenties en voorbeelden van eerder werk, die kunnen een goede graadmeter zijn.

– Social media zijn er, dus maak er gebruik van. U krijgt direct een algemene indruk van iemand. Ook hier geldt echter: oordeel niet te snel.

2. Maak afspraken en spreek doelstellingen af
– Maak duidelijke afspraken met de stagiair en zorg dat u op één lijn zit. Het is belangrijk dat u weet wat hij van de stage en werkzaamheden verwacht. U voorkomt daarmee ook dat de stagiair tijdens de stage ontevreden is over wat hij moet doen.

– Zorg voor duidelijke doelstellingen, zodat de stagiair weet wat hij of zij moet bereiken. U vergroot zo ook de kans dat hij met nieuwe ideeën en plannen komt.

3. Zorg voor goede begeleiding en geef feedback
Uit de analyse van de Nationale Stagemonitor 2013 blijkt dat een prettig werkklimaat en een goede begeleiding ervoor zorgen dat stagiairs meer bevlogen zijn.

– Zorg er dus voor dat de begeleiding goed geregeld is. Het is daarbij belangrijk dat er één duidelijke begeleider is en dat niet iedereen op eigen houtje opdrachten uitdeelt aan de stagiair.

– Geef veel feedback. Ga geregeld met elkaar om tafel zitten en bespreek wat goed  of minder goed gaat. De stagiair kan dan ook vertellen hoe het bevalt en of er dingen opvallen binnen het bedrijf. Dat kan over het werk gaan, of over onderlinge verhoudingen. Onthoud, een stagiair kijkt vanuit een heel ander perspectief.

4. Bied uitdaging en doorgroeimogelijkheden
– Wilt u de stagiair na de stageperiode behouden? Zorg er dan voor dat het werk voldoende uitdaging biedt en dat er doorgroeimogelijkheden zijn. De jonge generatie is ambitieus en wil graag opklimmen. Als ze geen mogelijkheid zien om binnen uw bedrijf door te groeien, dan is de kans klein dat ze willen blijven.

– Volg vooral ook de bovenstaande tips goed op om de kans op het behouden van een stagiair te vergroten.

Lees ook:
Model stageovereenkomst »

Nationale-Nederlanden
Meer pensioen nieuws?
Wat moet je als werkgever weten over de nieuwe pensioenregels? Lees het direct op het nieuwe kennisplatform vol verhalen van experts, pensioenfeiten en handige tips & tricks.
De Zaak Magazine is terug
Ter ere van ons 30 jarig jubileum brengen we het vertrouwde De Zaak Magazine weer tot leven, mits 2000 ondernemers zich aanmelden. Doe jij ook mee?
Lees ook…
Minder werkgeversrisico, meer ondernemen ? Minder personeelsadministratie ? Maximaliseer uw flexibiliteit ? Geen risico bij ziekteverzuim. Lees…
i.s.m.
Brandstof is er om op te besparen. Hoe zorg je ervoor dat jij – en jouw medewerkers – het maximale uit een volle tank halen? 5 tips die direct…
Faillissement is het schrikbeeld van iedere ondernemer. Je zakelijke droom gaat in rook op, inclusief je geïnvesteerde geld, tijd, denkkracht en…