In samenwerking met
Het lijkt wel alsof iedereen op dit moment op zoek is naar personeel. Dit betekent dat er ook veel bedrijven zijn die met elkaar concurreren om talent. Dankzij de slimme technologie van vacaturewebsite Indeed is het voor werkgevers super eenvoudig om een vacature te publiceren en sollicitanten binnen te halen. Niet voor niets is Indeed de nummer 1 vacaturesite van Nederland*. 54% van alle actieve werkzoekenden maakt gebruik van Indeed** en elke maand worden er 55.000 cv's toegevoegd of bijgewerkt. Veel werkzoekenden stellen vacature-alerts in om als eerste op de hoogte te zijn van interessante functies. En ze geven toestemming dat hun profiel wordt gematcht aan passende vacatures.

Inhoudsopgave

De missie van Indeed is simpel: We help people get jobs. Wat er dus op neerkomt dat ze werkzoekenden helpen de juiste vacatures te vinden. Dit kan alleen als vacatureteksten toegankelijk, helder en transparant zijn. Toch is het niet makkelijk om een goede vacaturetekst te schrijven. 

Hoe stel je een vacature op waarmee je die topkandidaat binnenhaalt? Kort gezegd: door ervoor te zorgen dat je vacature nauwkeurig, origineel en actueel is. We bieden je graag een aantal praktische tips en handige do’s en don’ts voor het schrijven van vacatureteksten. Want in een arbeidsmarkt waar de vraag naar nieuwe medewerkers vele malen groter is dan het aanbod, is het zaak om onderscheidend te zijn. Niets is zo frustrerend als te weinig of zelfs geen personeel hebben. 

De perfecte nieuwe werknemer vinden. Dat kan een behoorlijke zoektocht zijn! Hoe schrijf je bijvoorbeeld een pakkende vacaturetekst? Welke vragen wil je stellen in een sollicitatiegesprek? En welke rol speelt technologie in hr & recruitment? Ontdek Indeed Inspiration, hét platform waar je een schat aan inspirerende artikelen, video’s en e-books vindt. Zo ben je weer een stap verder bij het vinden van jouw toptalent.

Onze tips waarmee je de kans op het vinden van geschikte kandidaten aanzienlijk vergroot.

Tip #1 Begin met een sterke vacaturetitel

Geef je vacature een titel die past bij de functie waarvoor je werft. Een goede maatstaf voor de kwaliteit van een vacaturetitel is of iemand die als functienaam op zijn visitekaartje zou zetten. Gebruik geen symbolen, onnodige interpunctie of overbodige informatie in je vacaturetitel en vermijd taalgebruik dat mogelijk overkomt als spam. De titels ‘Social Media Manager’ en ‘Receptiemedewerker’ zijn bijvoorbeeld goede opties, terwijl ‘Magazijnmedewerker PER DIRECT’ en ‘Monteur €12 per uur’ dat niet zijn. 

Tip #2 Duidelijke functieomschrijving

Wees in je vacaturetekst direct duidelijk over de functie en de functie-eisen. Bied je een hectische baan aan, waarin vaak naar het buitenland gereisd moet worden, of wordt er gewerkt in ploegendiensten? Is communicatie belangrijk, omdat er met veel verschillende partijen moet worden samengewerkt? Zet dit dan direct in de vacaturetekst. Kandidaten weten en bepalen dan direct of de functie bij hen past.

Tip #3 Wat zijn de kernwaarden van jouw bedrijf

Mensen werken graag bij een bedrijf of organisatie waar ze zich mee verbonden voelen. De missie, de visie en de gemeenschappelijke waarden spelen naast salaris en toffe arbeidsvoorwaarden een belangrijke rol in het aantrekken (en vasthouden) van geschikte medewerkers. Wat maakt jouw bedrijf speciaal? Wie passen wel bij je en wie juist niet? Gebruik hierbij de kracht van je werkgeversmerk en versterk het waar je kunt.

Tip #4 Werven is verleiden 

Pas op voor de valkuil van eenrichtingsverkeer. Vaak zie je vacatures die geschreven zijn vanuit het perspectief van het bedrijf, of de ondernemer. Wij zijn dit bedrijf, wij zoeken deze persoon, wij vragen dit. Dit kan beter: zorg voor interactie. Verdiep je in de persoon die je wilt aantrekken en probeer aan te sluiten bij zijn of haar belevingswereld. Gebruik termen en beloften die hem of haar persoonlijk aanspreken, zoals creatief en klantgericht. 

Tip #5 Geen call-to-action

Maak duidelijk hoe iemand kan solliciteren op de openstaande functie. Voeg een aantrekkelijke, opvallende solliciteerknop toe met een duidelijke link. Vermeld ook een uiterste sollicitatiedatum, zodat je een ‘need of urgence’ creëert. Vraag in een sollicitatieformulier alleen het allerbelangrijkste, de rest van de informatie kun je in een later stadium van de sollicitatieprocedure verzamelen. 

Tot slot. Plaats open, gedetailleerde en eerlijke vacatures om kandidaten te werven die het meest geschikt zijn voor de functie en die het best bij de cultuur en behoeften van je bedrijf passen. Hiermee trek je uiteindelijk het talent aan dat je bedrijf verdient.

* SimilarWeb, totaal aantal bezoeken, juni 2022
** Onderzoek van IntelligenceGroup

Altijd de juiste medewerkers vinden én aan je bedrijf verbinden? Indeed Inspiration is jouw bron voor tips & advies van experts. 

Indeed

Indeed, partner van De Zaak

Indeed helpt mensen over de hele wereld om medewerkers of een baan te vinden. Meer dan 250 miljoen mensen per maand zoeken naar vacatures, plaatsen cv’s en doen onderzoek naar bedrijven via Indeed. Ga vandaag nog aan de slag op nl.indeed.com/personeel en vind meer informatie op nl.indeed.com/inspiration.

Bekijk alle artikelen van Indeed >

Lees ook…
Veel mkb’ers bepalen de salarissen op basis van individuele onderhandelingen. Naarmate je bedrijf groeit, kan dit leiden tot beloningsverschillen. Het…
Een werknemer kost meer dan het maandelijks brutosalaris. Je krijgt als werkgever te maken met sociale toeslagen, vakantiegeld, premie…
Heb je door de krappe arbeidsmarkt moeite om nieuw personeel te vinden? Dan kun je overwegen personeel te zoeken in het buitenland. Dan kan een prima…
Goed werkgeverschap houdt onder meer in dat je werknemers een passende beloning geeft voor hun inspanningen. Daar hoort ook bij dat je van tijd tot…
Pauzes zijn belangrijk. Even ontspannen om daarna weer goed effectief aan de slag te gaan. Maar wanneer werknemers een pauze hebben en totaal niet met…
Goede Vrijdag is een officiële feestdag. Maar dat betekent niet automatisch dat het ook een wettelijk bepaalde vrije dag is. Of dat zo is, verschilt…