In samenwerking met
"Ik durf wel te wel zeggen dat ik ervaringsdeskundige ben als het gaat om een slechte werk-privébalans. Te veel werken en privé te veel willen. Ik dacht: dat is niet erg als je je werk leuk vindt.”

Inhoudsopgave

Hoewel dat helemaal klopt raakte ik toch uit balans. Daar moest ik wat aan doen. Ik zei mijn baan op en solliciteerde op een nieuwe functie: die van HR-specialist bij VGZ. In tegenstelling tot bij mijn vorige baan, is het hier een stuk makkelijker om een gezonde werk-privébalans te hebben. Waar zit dat ‘m in? Het antwoord – of mijn antwoord – hierop deel graag met u als HR-professional. Zodat u hiermee uw medewerkers kunt helpen bij een goede balans tussen werk en privé. Ik heb het samengevat in 6 tips. 

1. Heb oprechte aandacht voor uw medewerkers

De één woont alleen. De ander heeft een gezin. Of een huisgenoot. Elke situatie kent zijn eigen uitdagingen als het gaat om werk-privébalans. Door aandacht voor uw medewerkers te hebben, weet u wat er speelt. En kunt u actie ondernemen als het niet goed gaat.  

2. Weet wat uw doelen zijn als werkgever

Kijk eens kritisch naar de organisatie. Durf keuzes te maken en focus aan te brengen. Zo voorkomt u dat werknemers overlopen. Én het bespaart misschien ook wel eens een zoektocht naar nieuw goed personeel op de huidige arbeidsmarkt. 

3. Help medewerkers bij het vinden van hun passie

Probeer talent te koppelen aan de juiste functie. Zo zorgt u ervoor dat mensen doen waar ze gemotiveerd van raken. Zo ben ik er bij VGZ achter gekomen dat mijn persoonlijke missie is dat ik andere collega’s wil helpen om niet in de situatie waar ik zelf in heb gezeten te komen. Ik krijg hier energie van!

4. Stimuleer medewerkers om af en toe eens nee zeggen

Een ‘nee’ op de ene vraag, zorgt voor meer aandacht voor andere dingen. Door te benoemen dat nee ook een antwoord is én zelf het goede voorbeeld ook te geven, voelen medewerkers dat zij dit ook kunnen en mogen doen.  

5. Bouw pauzes en focustijd in

Bij VGZ hebben we in onze cao opgenomen dat medewerkers het recht hebben om onbereikbaar te zijn. Hiermee laten we zien: het is oké om offline te zijn, ook tijdens werktijd. Wat ik zelf ook fijn vind is dat we bij VGZ de afspraak hebben om niet te vergaderen tussen 12.00 en 13.00 uur ‘s middags. In dat uurtje ga ik even naar buiten, eet ik rustig een broodje. Zo laad ik weer op. 

De Zaak Op Orde Nieuwsbrief

Een must voor slimme ondernemers die een succesvol bedrijf willen runnen.

6. Breng verlofregelingen onder de aandacht

Breng de verschillende verlofregelingen die er zijn binnen uw organisatie af en toe eens onder de aandacht. En stimuleer het opnemen van die vrije dagen. Een reminder om vrije dagen op te nemen vind ik zelf altijd heel fijn. Zo voorkom ik dat m’n agenda volloopt en geen ruimte meer voel om vrij te zijn. 

Deze zes punten miste ik bij mijn vorige werkgever. Nu ik bij een werkgever werk die hier veel aandacht voor heeft, ervaar ik een veel betere balans tussen mijn werk en privé. 

VGZ

VGZ, partner van De Zaak

Jou helpen met gezonder leven en zorg. Dat staat bij ons voorop. Gezonder leven. Superbelangrijk. En soms ook best lastig. Dat snappen we bij VGZ. Als coöperatie zonder winstoogmerk zijn wij er om heel Nederland te helpen. Dat doen we door gezonder leven net wat makkelijker te maken. En door de zorg te blijven vernieuwen. We doen dit natuurlijk niet alleen. Maar samen met artsen, zorgverleners, patiëntenorganisaties, de overheid, werkgevers, mantelzorgers en onze leden. Elke dag weer, voor iedereen.

Bekijk alle artikelen van VGZ >

Lees ook…
Werknemers die een (nieuwe) hypotheek aanvragen, zullen bij jou aankloppen voor een werkgeversverklaring. Meestal zul je deze probleemloos…
Als werkgever ben je verplicht je medewerkers te voorzien van alle spullen die zij nodig hebben om hun werk goed uit te kunnen voeren. Dat kan…
Hoge werkdruk kan leiden tot meer ziekteverzuim en uiteindelijk een burn-out. Vervelend voor werknemers, maar ook voor jou als werkgever. Werk stapelt…
Je komt handen te kort en denkt erover om iemand aan te nemen. Hoe zoek je een geschikte kandidaat, waar moet je op letten bij het opstellen van een…
Door inflatie en de krappe arbeidsmarkt zijn loonsverhogingen aan de orde van de dag. Vakbonden hebben hun eisen voor meer salaris in 2023 flink…
Werknemers hebben in een aantal gevallen recht op betaald verlof, zonder daarvoor vakantiedagen op te moeten nemen. Bijvoorbeeld voor een trouwerij in…