Categorieën

In de arbeidscontract staan beknopt alle arbeidsvoorwaarden op een rij. Maar weet jij waar je op moet letten? Met deze checklist vermijd je de grootste valkuilen.

Inhoudsopgave

Valkuil 1: vergeten afspraken schriftelijk vast te leggen

Maak je afspraken met een werknemer over de arbeidsvoorwaarden? Zet ze allemaal op papier en laat die werknemer er ook voor tekenen. Afspraken zoals een proeftijd zijn bijvoorbeeld alleen schriftelijk geldig. Beland je door een geschil in de rechtszaal, dan kan de rechter mondelinge afspraken niet-bewezen verklaren.

Verder kan het verstandig zijn om in een arbeidsovereenkomst te verwijzen naar afspraken die je ergens anders hebt vastgelegd. Zo kun je het internetprotocol van je bedrijf noemen. Daarin kun je dan onder meer vastleggen of medewerkers hun privémail mogen openen en welke regels gelden voor het gebruik van sociale media.

Wat is de beste arbodienst voor jouw organisatie? Vergelijk gratis meer dan 45 arbodiensten

Valkuil 2: standaardcontracten zijn verouderd

Standaardcontracten gaan niet oneindig mee. Gebruik je ze om nieuwe arbeidsovereenkomsten te maken? Vergeet dan niet om ze regelmatig te actualiseren. Zo moet je medewerkers met een tijdelijk contract minimaal 1 maand voor het afloopt laten weten of ze mogen blijven of niet. En tijdelijke contracten die 6 maanden of korter lopen mogen geen proeftijd bevatten.

Valkuil 3: een vaag concurrentiebeding

Het zit er dik in dat nieuwe medewerkers jouw bedrijf op een bepaald moment weer verlaten. Met een concurrentiebeding voorkom je dat ze je beconcurreren of er met belangrijke relaties vandoor gaan. Bedenk dat zo’n beding waardeloos is als je het niet zorgvuldig omschrijft. Geef aan welke werkzaamheden een werknemer niet meer mag doen, hoe lang en op welk gebied. Neem je ook een relatiebeding op? Geef dan duidelijk aan welke klanten de oud-werknemer niet mag benaderen.

Let op: sinds 1 januari 2015 mag je geen concurrentiebeding meer opnemen in arbeidscontracten voor bepaalde tijd. Dit mag alleen nog als je daar een zwaarwegend belang voor hebt.

Valkuil 4: arbeidsvoorwaarden kan ik altijd wijzigen

Heb jij een overeenkomst gesloten met een medewerker, dan moet je je daar beiden aan houden. Wil je iets wijzigen? Bijvoorbeeld de beloning of de looptijd van het contract? Dan kan dit alleen met toestemming van de werknemer. Een arbeidsovereenkomst wijzigen is iets eenvoudiger wanneer je een (eenzijdig) wijzigingsbeding opneemt. Hier kun je dan een beroep op doen wanneer het voor je bedrijf noodzakelijk is om de arbeidsvoorwaarden aan te passen, bijvoorbeeld bij een dreigend faillissement.

Valkuil 5: een personeelsdossier is overbodig

Dat een personeelsdossier en niet toe doet, is een grote misvatting. Het is juist erg belangrijk om personeelsdossiers bij te houden. Wat leg je vast? Natuurlijk de persoonlijke gegevens, maar denk ook aan verslagen van beoordelingsgesprekken, afspraken over opleidingen en eventuele waarschuwingen. Eigenlijk alles wat belangrijk is voor de ontwikkeling van jouw personeel.

Overigens is het voor jezelf ook belangrijk om de personeelsdossiers op orde te hebben. Dien je bijvoorbeeld een ontslagaanvraag in vanwege disfunctioneren, dan wil de rechter de functioneringsdocumenten inzien. Is het dossier niet op orde? Dan is de kans groot dat de rechter het ontslag afkeurt.

Hoe vind je een geschikte arbodienstverlener uit bijna 150 aanbieders? Vergelijk eenvoudig online de beste arbodiensten.

Gerelateerd lezen:

• De identificatieplicht: weet wie er bij je werkt!
• De Arbeidsinspectie
• Alles wat je moet weten over het concurrentiebeding.
• Beëindiging van een arbeidscontract

HR Navigator

HR Navigator, partner van De Zaak

Een nieuwe arbodienst selecteren is ingewikkeld en kost veel tijd. Hoe vind je een geschikte arbodienstverlener uit bijna 150 aanbieders? Bij HR Navigator vinden we dat jij recht hebt op gratis én 100% onafhankelijk advies bij het vinden van de beste HR-dienstverlener voor jouw organisatie. We hebben al meer dan 15.000 organisaties geholpen bij het vinden van de beste HR-dienstverlener. We zijn dus niet alleen de enige die 100% onafhankelijk is, maar ook veruit de grootste HR vergelijkingssite.

Bekijk alle artikelen van HR Navigator>

Lees ook…
Faillissement is het schrikbeeld van iedere ondernemer. Je zakelijke droom gaat in rook op, inclusief je geïnvesteerde geld, tijd, denkkracht en…
Is het verzuim binnen je organisatie de afgelopen maanden enorm opgelopen, of is het al tijden hoog én heeft je arbodienst nog niet aan de bel…
Hoge werkdruk kan leiden tot meer ziekteverzuim en uiteindelijk een burn-out. Vervelend voor werknemers, maar ook voor jou als werkgever. Werk stapelt…