Als startende ondernemer krijgt u te maken met de VAR, vaak ook VAR-verklaring genoemd. Dit papier verschaft duidelijkheid over de vraag of uw opdrachtgever loonheffing en premie werknemersverzekeringen moeten betalen over het werk dat u levert. Hier leest u alles dat u moet weten over de VAR.

Let op: de VAR is op 1 mei 2016 vervangen door de Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA). Lees hier alles over deze wet. 

U bent niet verplicht een VAR (Verklaring ArbeidsRelatie) aan te vragen, maar de meeste opdrachtgevers hechten veel belang aan de VAR, omdat dit papiertje voor hen het bewijs is dat de zzp’er waarmee ze zaken doen echt ondernemer is. Zo blijven zij gevrijwaard van naheffingen en sociale premies. De VAR wordt verschaft door de Belastingdienst.

Welke VAR moet ik aanvragen?

Een VAR-verklaring is in principe een jaar geldig en kan zowel voor het lopende kalenderjaar als het aankomende jaar worden aangevraagd (vanaf 1 september). Als u verschillende soorten werkzaamheden uitoefent, dient u daarvoor verschillende verklaringen aan te vragen. Er zijn vier soorten VAR die u kunt aanvragen »

Handleiding om een VAR aan te vragen

Het invullen van de aanvraag neemt een paar minuten in beslag, als u weet wat er van u wordt verwacht. Deze handleiding helpt » 

Zes vragen over de gevreesde VAR

Hoe streng toetst de Belastingdienst? En: ik wil binnenkort een freelancer inhuren, waar moet ik dan opletten? Hier vindt u de antwoorden op zes brandende vragen over de VAR » 

Opdrachtgever kan VAR telefonisch controleren

Wilt u weten of de VAR van een door u ingehuurde zzp’er klopt? U kunt dit simpel controleren door de Belastingdienst te bellen »

Meer artikelen:

Lees ook…
6 belangrijke tips voor ondernemers over taken, werktijden en roosters voor vastende medewerkers waarmee je hen tijdens de ramadan tegemoet…
Zit die ene medewerker nog wel lekker in zijn vel? Houdt hij zich de gemaakte werkafspraken? Op deze vragen krijg je als werkgever antwoord door…
Van sportabonnementen tot kerstpakketten en een vergoeding voor thuiswerken. Met de werkkostenregeling (WKR) kun je als werkgever bepalen wat je…
Wanneer een arbeidsovereenkomst wordt beëindigd, kan een werknemer vragen om een getuigschrift. Als werkgever ben je verplicht dit te verstrekken….
Wat zijn secundaire arbeidsvoorwaarden precies en hoe bepaal je ze? Een overzicht van de secundaire arbeidsvoorwaarden die je kunt bieden aan je…
Hoge werkdruk kan leiden tot meer ziekteverzuim en uiteindelijk een burn-out. Vervelend voor werknemers, maar ook voor jou als werkgever. Werk stapelt…