Veel leren en vooral snel leren is goed voor jou én voor je onderneming. Het maakt je werk interessant en je bedrijf solide en innovatief en zorgt ervoor dat het snel kan inspelen op nieuwe ontwikkelingen. Hoe daag je jezelf uit, zodat je veel leert en snel verder komt? Dit zijn drie denkstrategieën die je snel vooruit helpen.

1. De kracht van het woordje ‘nog’

Van de Amerikaanse psychologe Carol Dweck is het onderscheid tussen een ‘statische’ en een ‘op groei gerichte’ mindset. Statisch houdt in dat je ervan uitgaat dat eigenschappen en capaciteiten vastliggen. Als in ‘Ik ben nu eenmaal verlegen’. Groei wil zeggen: eigenschappen en vaardigheden liggen niet vast, je kunt ze ontwikkelen. Dat ligt natuurlijk ingewikkelder dan we het hier even samenvatten, maar een eenvoudige en gemakkelijk toe te passen vuistregel luidt: voeg het woordje ‘nog’ toe. Als in ‘Ik ben nog niet zo handig in het spreken voor groepen’. Klinkt toch meer als een uitdaging? Vinden wij ook. En het geldt ook voor je onderneming. ‘Wij leveren nog niet aan het buitenland – maar ik ga meteen voor je uitzoeken hoe we dat kunnen regelen.’

[OPGEMAAKTE GRAPHIC OVER GROWTH VS. FIXES]

Zeg eens ‘ja!’

Het lastige is natuurlijk dat je met zo’n groei-mindset al heel snel de muren van je comfortzone bereikt. En dan? Daarbuiten wonen de wolven! Welnee. Maar daar kom je alleen achter door soms iets gewoon maar te doen. Naar die netwerkborrel, ook al hou je niet van borrels. De pers te woord staan over het een of ander. Een praatje houden voor investeerders. Allemaal zaken waar je met een beetje oefening best handig in kunt worden. Misschien ga je ze zelfs leuk vinden. En er is maar één manier om daarachter te komen: doen. Komt er iets op je pad dat je eigenlijk niet durft? Zeg gewoon een keer ja. Wie weet wat het brengt.

Shonda Rhimes (producente van onder meer Grey’s Anatomy) besloot een jaar lang ‘ja’ te zeggen op alle uitnodigingen, zelfs als ze die doodeng vond. Het werd een jaar vol positieve ervaringen, waarin ze ongelofelijk veel leerde en onder meer een heel goede spreker werd – zoals te zien is in haar TED Talk, My year of saying yes to everything.

My year of saying yes – Ted Talk Shonda Rhimes

3. Eén keer stuiteren mag

Niemand maakt graag fouten, maar altijd op veilig spelen werkt op den duur beperkend. Het is leuk om je te ontwikkelen, als mens en als ondernemer, en waarom zou jij de enige zijn die daarbij nóóit eens de mist in gaat? Wees dus niet te hard voor jezelf. Durf fouten te maken. Als er iets misgaat, onderzoek het dan en leer ervan, geef je ervaring door zodat anderen niet dezelfde fout maken. Soms moet je de bal een keer extra laten stuiteren, om ‘m daarna te raken. Fouten maken – it’s all in the game..
[Aanvullende video over fouten maken]

Help de slachtoffers en doneer
Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens.
.
Beleggen in vastgoed is inflatiebestendig. Stijgt de inflatie? Dan stijgt ook de huur en dus het directe rendement. Benieuwd wat jouw opties zijn?
Lees ook…
Een werknemer kost meer dan het maandelijks brutosalaris. Je krijgt als ondernemer te maken met sociale toeslagen, vakantiegeld, premie…
Werknemers hebben in een aantal gevallen recht op betaald verlof, zonder daarvoor vakantiedagen op te moeten nemen. Bijvoorbeeld voor een trouwerij in…
i.s.m.
Hoe je het ook wendt of keert, het coronavirus heeft een flinke impact (gehad) op mkb-ondernemers in Nederland. Ook als het aankomt op het werven en…