Dyslexie-app: 'Handige tool voor elk bedrijf'
Trudy Joling heeft al 15 jaar een praktijk voor dyslectische mensen. Vaak kreeg ze te horen: 'Hoe kan het nou dat het zo lang duurt voordat duidelijk wordt dat mijn kind dyslexie heeft'. Het duurt soms anderhalf tot twee jaar voordat met behulp van testen de juiste diagnose wordt vastgesteld. 'Dat moet sneller kunnen', dacht Joling. Zo ontstond de app Dyslexie Test & Tips.

‘Dyslexie is niet alleen een leesprobleem: het is ook een leef- en leerprobleem’, zegt Joling. ‘Werkgevers herkennen vaak niet dat een werknemer dyslectisch is, maar zien wel bijvoorbeeld dat iemand een taak de ene dag wel en de andere dag niet goed doet. Een typisch kenmerk van dyslexie.’

Alle kenmerken in kaart gebracht

Joling heeft in die 15 jaar praktijk alle kenmerken wel leren herkennen. Voor de ontwikkeling van de app heeft zij ze allemaal in kaart gebracht. Een secuur werkje, dat bij elkaar vier-en-een-half jaar in beslag nam.

Het resultaat mag er zijn. De app heeft een duidelijk hoofdmenu, een heldere letter en frisse kleuren. Met een snelle test van 35 vragen kan je er achter komen of er sprake is van dyslexie. De app werkt met een sterrensysteem: twee sterren is reden tot zorg, bij drie sterren is er geen ruimte meer voor twijfel.

Gedragsstijlen

Met name voor werkgevers is het submenu Gedrag interessant. Waarom? Het biedt de mogelijkheid om twaalf (!) verschillende gedragsstijlen te testen. Zo kan uit de test blijken of iemand zijn kracht meer op het creatieve vlak ligt, of juist meer op een ander terrein.

De app is ook interessant voor de directe omgeving van dyslectici, omdat er aanwijzingen in te vinden zijn voor de juiste omgang met deze mensen.

Elke test kan op naam worden opgeslagen en gekoppeld aan een gedragsprofiel. De tests kunnen desgewenst worden uitgeprint. Handig wanneer je een test met de bewuste persoon wilt bespreken.

Werktips

Werktips helpen je als werkgever bij het bepalen van iemand’s talent. Dat kan weer goed van pas komen bij (interne) sollicitaties. ‘Het komt nog wel eens voor dat mensen met een andere culturele achtergrond zich schamen voor hun dyslexie’, zegt Joling. ‘Met deze app kan je dan samen uitzoeken waar zo iemand zijn talenten liggen.’

Handig om te weten is dat de app zowel in het Engels als in het Nederlands is te gebruiken. Een Franse en Spaanse versie staan op stapel. Een Duitse en Portugese versie volgen in 2017. Joling ziet zelfs mogelijkheden voor een Chinese versie.

Download de app Dyslexie Test & Tips hier »

Help de slachtoffers en doneer
Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens.
Ook praktische tips in je mailbox?
Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief en ontvang de nieuwste artikelen, gratis whitepapers en handige tips en tricks voor ondernemers.
Lees hier ons Privacy statement
Lees ook…
i.s.m.
Jij bent ondernemer. Zodra je (nieuw) personeel wilt aannemen kom je voor de keuze: welke type contract bied ik aan? Veel ondernemers kiezen eerst voor…
Faillissement is het schrikbeeld van iedere ondernemer. Je zakelijke droom gaat in rook op, inclusief je geïnvesteerde geld, tijd, denkkracht en…
i.s.m.
Hoe je het ook wendt of keert, het coronavirus heeft een flinke impact (gehad) op mkb-ondernemers in Nederland. Ook als het aankomt op het werven en…