Veel ondernemers uit het mkb hebben onvoldoende tijd of geld om te investeren in gezond personeel. Maar bedrijven die hun mensen fit, energiek en gemotiveerd willen houden kunnen sinds 15 oktober beroep doen op een subsidie van het Europees Sociaal Fonds (ESF).

Dit programma, ‘Duurzame Inzetbaarheid’ genaamd, is volgens beleidsmedewerker Dick Beekhuizen van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) vooral bedoeld voor het mkb. “Dergelijke kleinere bedrijven beschikken vaak over minder menskracht en financiële middelen.”

De subsidie is een opstartbedrag, waarmee externe deskundigen kunnen worden ingehuurd die zich richten op het bevorderen van gezond personeel. Van training of bijscholing tot het werk anders inrichten of het bevorderen van een gezonde levensstijl. Vooraf geplande projecten moeten via de website van het Agentschap van SZW worden aangemeld.

250 euro

Maaike de Haan werkt voor De Haan Coaching (DHC) en adviseert ondernemers over deze subsidie. “Deze maatregel is vooral gericht op de kleinere ondernemer. In het mkb is personeel vaak de laatste schakel waarin wordt geïnvesteerd. Dit is een goede gelegenheid om daar iets aan te doen. Het voorkomen van een zieke werknemer scheelt je als ondernemer al snel 250 euro per dag.”

Vooral de maakindustrie, de productie en de bouwsector kunnen baat hebben bij deze subsidie. “Dat zijn vaak bedrijven die de crisis van dichtbij hebben gezien”, zegt De Haan. “Lange tijd waren ze alleen maar gericht op omzet draaien. Het personeel kreeg veel minder aandacht. Deze subsidie helpt je om als het ware als een thermometer de status van je personeel te meten en waar nodig verbeteringen door te voeren.”

Vitaliteitstest

Waar moet je dan aan denken? “Je kunt met tests en trainingen bijvoorbeeld de gezondheid en het werkvermogen van je personeel checken. En hoe zit het met de vitaliteit en veranderingsbereidheid binnen een organisatie? Heb ik de juiste mensen aan boord? Daarvoor gebruiken we door TNO ontworpen en jarenlang beproefde tests waar zowel de werkgever als de werknemer veel van leert.”

Maar hebben ondernemers wel tijd en energie voor dit soort tests? “Wij nemen ze die last juist uit handen”, zegt De Haan. “We leveren alle benodigde tools en zorgen ervoor dat werknemers ermee aan de slag kunnen. Werkgevers ervaren door de maatregelen minder ziekteverzuim en een grotere inzetbaarheid en betrokkenheid van de medewerkers.”

Aanvragen

Wees er snel bij: de subsidie kan nog tot en met 7 november worden aangevraagd. Ondernemers maken kans op een vergoeding tot 50 procent van de kosten bij projecten die minimaal € 16.000 en maximaal € 20.000 kosten. Dat levert dus € 8.000 tot € 10.000 subsidie per project op.

Pensioen Scan 2022
Bouw jij al op een slimme manier je pensioen op? Check nu in 2 minuten welke van de 8 pensioenopties voor jou een zorgeloze oude dag oplevert, met maximaal rendement én inzet van al je belastingvoordeel.
Help de slachtoffers en doneer
Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens.
Lees ook…
Misverstanden over vakantierechten zorgen jaarlijks voor stress. Hoeveel vakantiedagen hebben werknemers? Mag je een vakantieaanvraag weigeren? Wat als…
Zit een van je werknemers thuis met een burn-out? De verleiding kan groot zijn om hem dan maar met rust te laten. Toch is dit niet altijd…
Van sportabonnementen tot kerstpakketten en een vergoeding voor thuiswerken. Met de werkkostenregeling (WKR) kun je als werkgever bepalen wat je…