Veel ondernemers uit het mkb hebben onvoldoende tijd of geld om te investeren in gezond personeel. Maar bedrijven die hun mensen fit, energiek en gemotiveerd willen houden kunnen sinds 15 oktober beroep doen op een subsidie van het Europees Sociaal Fonds (ESF).

Dit programma, ‘Duurzame Inzetbaarheid’ genaamd, is volgens beleidsmedewerker Dick Beekhuizen van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) vooral bedoeld voor het mkb. “Dergelijke kleinere bedrijven beschikken vaak over minder menskracht en financiële middelen.”

De subsidie is een opstartbedrag, waarmee externe deskundigen kunnen worden ingehuurd die zich richten op het bevorderen van gezond personeel. Van training of bijscholing tot het werk anders inrichten of het bevorderen van een gezonde levensstijl. Vooraf geplande projecten moeten via de website van het Agentschap van SZW worden aangemeld.

250 euro
Maaike de Haan werkt voor De Haan Coaching (DHC) en adviseert ondernemers over deze subsidie. “Deze maatregel is vooral gericht op de kleinere ondernemer. In het mkb is personeel vaak de laatste schakel waarin wordt geïnvesteerd. Dit is een goede gelegenheid om daar iets aan te doen. Het voorkomen van een zieke werknemer scheelt je als ondernemer al snel 250 euro per dag.”

Vooral de maakindustrie, de productie en de bouwsector kunnen baat hebben bij deze subsidie. “Dat zijn vaak bedrijven die de crisis van dichtbij hebben gezien”, zegt De Haan. “Lange tijd waren ze alleen maar gericht op omzet draaien. Het personeel kreeg veel minder aandacht. Deze subsidie helpt je om als het ware als een thermometer de status van je personeel te meten en waar nodig verbeteringen door te voeren.”

Vitaliteitstest
Waar moet je dan aan denken? “Je kunt met tests en trainingen bijvoorbeeld de gezondheid en het werkvermogen van je personeel checken. En hoe zit het met de vitaliteit en veranderingsbereidheid binnen een organisatie? Heb ik de juiste mensen aan boord? Daarvoor gebruiken we door TNO ontworpen en jarenlang beproefde tests waar zowel de werkgever als de werknemer veel van leert.”

Maar hebben ondernemers wel tijd en energie voor dit soort tests? “Wij nemen ze die last juist uit handen”, zegt De Haan. “We leveren alle benodigde tools en zorgen ervoor dat werknemers ermee aan de slag kunnen. Werkgevers ervaren door de maatregelen minder ziekteverzuim en een grotere inzetbaarheid en betrokkenheid van de medewerkers.”

Aanvragen
Wees er snel bij: de subsidie kan nog tot en met 7 november worden aangevraagd. Ondernemers maken kans op een vergoeding tot 50 procent van de kosten bij projecten die minimaal € 16.000 en maximaal € 20.000 kosten. Dat levert dus € 8.000 tot € 10.000 subsidie per project op.

Voor welke auto ga jij?
Het brede aanbod van Mercedes-Benz is standaard rijk uitgerust en sluit naadloos aan bij de behoeften van de zakelijke rijder. En dat tegen een zeer aantrekkelijke prijs én netto bijtelling.
Indeed
Nieuw personeel werven?
Wat zijn veelgemaakte fouten bij het werven van nieuw personeel? Welke vragen wil je zeker stellen tijdens een gesprek? En hoe voorkom je ghostinggedrag van kandidaten? Ontdek Indeed Inspiration, het nieuwe kennisplatform met praktische tips om je te helpen bij jouw zoektocht naar toptalent.
Lees ook…
Helemaal thuiswerken zijn de meeste mensen inmiddels spuugzat, maar af en toe een dagje thuiswerken willen we er wel inhouden. Reden genoeg dus om een…
Werknemers die een (nieuwe) hypotheek aanvragen, zullen bij jou aankloppen voor een werkgeversverklaring. Meestal zul je deze probleemloos…
Het is eindelijk zo ver: het thuiswerkadvies is er af. Kantoormedewerkers mogen weer terug naar kantoor maar niet iedereen is daar blij mee. De…