Optimale inzetbaarheid van werknemers, kortweg employability, bereikt u niet alleen door hen een goed salaris te bieden. Geef medewerkers steeds de kans om ervaring te verbreden, nieuwe vaardigheden te ontwikkelen en regelmatig van functie te wisselen. Zo houdt u uw personeel gemotiveerd en zo lang mogelijk optimaal inzetbaar. Vijf tips.

1. Bied bijscholing aan

Zorg dat werknemers hun vakkennis op peil kunnen houden door middel van cursussen of workshops. Ze blijven hierdoor goed op de hoogte van de nieuwste technologieën in hun vakgebied en kunnen ermee omgaan. Houd het personeel ook op de hoogte van technologieën en introducties van nieuwe producten binnen het eigen bedrijf.

2. Laat taken rouleren

Rooster bepaalde taken bijvoorbeeld roulerend in en zorg dat medewerkers elkaar kunnen vervangen bij afwezigheid. Hierdoor krijgen mensen ervaring in ander(mans) werk én blijft de continuïteit van de processen gewaarborgd als iemand uitvalt. U verhoogt de inzetbaarheid en brengt afwisseling in het werk.

3. Werk in teamverband

Mensen die als een hecht team werken zijn loyaler naar elkaar dan mensen die dat niet doen. Werken in teamverband is goed voor de productiviteit: er is meer begrip en collega’s zullen elkaar daardoor stimuleren, motiveren en helpen. Zwakkere schakels worden sterker doordat ze worden meegetrokken door het team. U kunt het groepsgevoel extra stimuleren door een dagje uit te organiseren, gekoppeld aan een gezamenlijke activiteit. Af en toe een borrel drinken met elkaar bevordert ook het ‘wij’-gevoel.

4. Optimaliseer werktijden

Inventariseer wie er wanneer werkt en analyseer of dat praktisch is voor alle partijen. Misschien kan of wil een parttimer meer uren werken als dat op bepaalde tijden vanuit huis kan. Geef de gelegenheid ‘s middags wat langer door te werken voor iemand die ‘s morgens bijvoorbeeld langs de huisarts wil. Ook dat draagt bij tot optimale inzetbaarheid van personeel.

5. Besteed structureel aandacht aan employability

Maak ontwikkeling en inzetbaarheid tot een vast aandachtspunt in voortgangsgesprekken/bilateraal overleg en
functioneringsgesprekken . Met de kennis die u opdoet in deze gesprekken kunt u zorgen dat de behoeftes van de werknemer aansluiten op die van de organisatie. Wijs erop dat flexibel zijn en ‘bijblijven’ ook een verantwoordelijkheid is van de medewerker zelf. Selecteer nieuwe medewerkers ook op optimaal inzetbaar (willen) zijn.
15% korting op een Acer Chromebook
De ChromeOS devices van Acer zijn de veiligste oplossing op werkgebied. Profiteer nu via De Zaak met de kortingscode DEZAAK15 van 15% korting op je nieuwe Acer Chromebook.
Tip: Werknemers door laten werken na hun pensioen
Met deze krappe arbeidsmarkt wil je jouw ervaren werknemer misschien door laten werken na zijn pensioen. Dan kan via de de populaire Doorwerkregeling. Dit en meer op Ideale later.
Lees ook…
i.s.m.
Hoe je het ook wendt of keert, het coronavirus heeft een flinke impact (gehad) op mkb-ondernemers in Nederland. Ook als het aankomt op het werven en…
Werknemers die een (nieuwe) hypotheek aanvragen, zullen bij jou aankloppen voor een werkgeversverklaring. Meestal zul je deze probleemloos…
Je werknemer heeft fantastisch nieuws: ze is zwanger. Als werkgever wil je natuurlijk dat zij op een fijne manier van deze bijzondere tijd kan…